Novosti
POKRENUTE NOVE ISTRAGE

Brojni su ratni zločinci već mrtvi
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Državno odvjetništvo objavilo je nove podatke o postupcima u vezi s ratnim zločinima. Brojni ratni zločinci u međuvremenu su preminuli i neće odgovarati za svoja zlodjela. Od studenoga 2018. godine pokrenuto je pet novih istraga u vezi s ratnim zločinima na području Vukovara, vukovarskog Sajmišta, Veleprometa i Ovčare te na području Tovarnika.


Proširena je istraga za zločine na Ovčari i Sajmištu koje su pokrenute u travnju 2018., podignuta je optužnica za dizanja u zrak crkve Svih svetih u Erdutu, a obustavljena je istraga zbog ratnog zločina u Antinu jer je okrivljeni u međuvremenu preminuo. Pri tom zločinu ubijeno je najmanje 26 civila. Također su podignute nove optužnice zbog ratnog zločina na Sajmištu i Ovčari.


Što se tiče optužnice od 12. veljače 2007. godine, zbog ratnog zločina na Veleprometu, sud je okrivljenom J.R., nakon prekvalifikacije kaznenog djela, donio oslobađajuću presudu primjenom zakona o općem oprostu.


Zbog ratnih zločina u Lovasu podignute su dvije optužnice, 1994. i 2004. godine, kojima je bilo optuženo 18 osoba. U odnosu prema njih šest postupak je obustavljen zbog smrti ili prekvalifikacije djela na oružanu pobunu, a postupak se vodi protiv 12 osoba.


Zbog zločina u Svinjarevcima, gdje su u studenom 1991. ubijeni i i izmasakrirani supružnici od oko 70 godina, R. B. je osuđen na 12 godina zatvora, a protiv D. Đ. optužba je odbijena na temelju Zakona o oprostu.


Na tri godine zatvora osuđen je M. M., koji je u Čakovcima 1991. tukao civile pendrekom i prijetio da će ih ubiti, a 1992. i 1993. u Oroliku u više navrata tukao civila, tjerao ga da liže svoju krv s poda, kao i da je 1992. u Svinjarevcima civilu stavio nož pod vrat prijeteći da će ga zaklati. Osam godina zatvora dobio je R. I., koji je u Čakovcima 1992. godine ušao u kuću jedne žene, prijetio joj pištoljem, vezao joj ruke žicom, uzeo zlatni lančić, udario je palicom po leđima i silovao.


Optuženi za ratni zločin u Dalju, Erdutu i Aljmašu izbjegao je ruku pravde jer je i on u međuvremenu preminuo.
R. A., komandant Štaba teritorijalne obrane Borova Sela, koji nije spriječio ubojstvo 38 zarobljenika, na osječkom Županijskom sudu je oslobođen. Za ratni zločin u Mikluševcima bilo je optuženo 35 osoba, njih 12 je osuđeno, dvije su osobe oslobođene, a postupak za 21 je obustavljen. S.Lacić
Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama