Novosti
POKRENUTE NOVE ISTRAGE

Brojni su ratni zločinci već mrtvi
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Državno odvjetništvo objavilo je nove podatke o postupcima u vezi s ratnim zločinima. Brojni ratni zločinci u međuvremenu su preminuli i neće odgovarati za svoja zlodjela. Od studenoga 2018. godine pokrenuto je pet novih istraga u vezi s ratnim zločinima na području Vukovara, vukovarskog Sajmišta, Veleprometa i Ovčare te na području Tovarnika.


Proširena je istraga za zločine na Ovčari i Sajmištu koje su pokrenute u travnju 2018., podignuta je optužnica za dizanja u zrak crkve Svih svetih u Erdutu, a obustavljena je istraga zbog ratnog zločina u Antinu jer je okrivljeni u međuvremenu preminuo. Pri tom zločinu ubijeno je najmanje 26 civila. Također su podignute nove optužnice zbog ratnog zločina na Sajmištu i Ovčari.


Što se tiče optužnice od 12. veljače 2007. godine, zbog ratnog zločina na Veleprometu, sud je okrivljenom J.R., nakon prekvalifikacije kaznenog djela, donio oslobađajuću presudu primjenom zakona o općem oprostu.


Zbog ratnih zločina u Lovasu podignute su dvije optužnice, 1994. i 2004. godine, kojima je bilo optuženo 18 osoba. U odnosu prema njih šest postupak je obustavljen zbog smrti ili prekvalifikacije djela na oružanu pobunu, a postupak se vodi protiv 12 osoba.


Zbog zločina u Svinjarevcima, gdje su u studenom 1991. ubijeni i i izmasakrirani supružnici od oko 70 godina, R. B. je osuđen na 12 godina zatvora, a protiv D. Đ. optužba je odbijena na temelju Zakona o oprostu.


Na tri godine zatvora osuđen je M. M., koji je u Čakovcima 1991. tukao civile pendrekom i prijetio da će ih ubiti, a 1992. i 1993. u Oroliku u više navrata tukao civila, tjerao ga da liže svoju krv s poda, kao i da je 1992. u Svinjarevcima civilu stavio nož pod vrat prijeteći da će ga zaklati. Osam godina zatvora dobio je R. I., koji je u Čakovcima 1992. godine ušao u kuću jedne žene, prijetio joj pištoljem, vezao joj ruke žicom, uzeo zlatni lančić, udario je palicom po leđima i silovao.


Optuženi za ratni zločin u Dalju, Erdutu i Aljmašu izbjegao je ruku pravde jer je i on u međuvremenu preminuo.
R. A., komandant Štaba teritorijalne obrane Borova Sela, koji nije spriječio ubojstvo 38 zarobljenika, na osječkom Županijskom sudu je oslobođen. Za ratni zločin u Mikluševcima bilo je optuženo 35 osoba, njih 12 je osuđeno, dvije su osobe oslobođene, a postupak za 21 je obustavljen. S.Lacić
Možda ste propustili...

24 NOVE POZITIVNE OSOBE U VSŽ

U Vinkovcima 10 novooboljelih

PREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE URSULA VON DER LEYEN

Cjepivo će stići na vrijeme

NADBISKUP VRHBOSANSKI KARDINAL VINKO PULJIĆ

Ne smijemo dopustiti da nam strah oduzme pamet

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADA DOPUSTILA PRODAJU HRVATSKIM AUTOCESTAMA

Dravski pijesak prodan za gradnju ceste kroz Baranju

2

PREMINULA JEDNA COVID POZITIVNA OSOBA

U zadnja 24 sata 35 novopozitivnih osoba u OBŽ

3

IZ BANOVINE U SLAVONIJU

Petrinjke: Kuća će se obnoviti, važno je sačuvati život