Novosti
POLITIČAR I POLITIČKI ZATVORENIK

Anto Kovačević umro od posljedica COVID-a
Objavljeno 15. studenog, 2020.
Hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i političar Anto Kovačević, umro je u subotu, u 69. godini, od posljedica bolesti COVID-19, potvrdila je u nedjelju obitelj. U bivšem sustavu osuđen je na 8,5 godina zbog verbalnog delikta, a robijao je u Zenici. Bio je proglašen osuđenikom savjesti Planeta Zemlje, prema Amnesty Internationalu. Kovačević je doktorirao filozofiju u Beču s 28 godina, a politički uzor, zbog čega je dijelom i suđen, bio mu je Marko Veselica s kojim je u samostalnoj Hrvatskoj politički djelovao poglavito vezano uz ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u BiH. Kovačević je rođen u Adi, u Bosni i Hercegovini, 1952. godine. Bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Objavio je nekoliko publicističkih radova.

Kandidirao se za predsjednika Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima 2005. godine, ali nije prošao u prvom krugu.

Nakon dugogodišnjeg članstva u HKDU-u, 2015. godine prešao je u Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević.

Premijer Andrej Plenković uputio je u nedjelju sućut u povodu Kovačevićeve smrti, poručivši kako će on ostati upamćen prema političkom angažmanu, posebice u vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima kada se bez ustručavanja borio za istinu, pravednost i hrvatske interese.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku hrvatskog publicista i političara, gospodina Ante Kovačevića. S njegovim smo odlaskom izgubili dugogodišnjeg aktivnog sudionika naše političke i društvene scene", stoji u sućuti premijera Plenkovića obitelji Ante Kovačevića. U svojoj poruci premijer podsjeća da je Kovačević kroz montirani sudski proces završio u političkom zatvoreništvu u Zenici te je osuđen zbog svoga mišljenja i govora, zalažući se za prava hrvatskog naroda. "Uime Vlade, i moje osobno, primite, molim vas, izraze iskrene sućuti‘‘, poručio je Plenković obitelji. H