Sport
SLABA HRVATSKA U LIGI NACIJA

Blijeda igra u Solni ne nudi optimizam za Portugal u Splitu
Objavljeno 15. studenog, 2020.
Za ostanak u eliti protiv europskog prvaka moramo ostvariti bar jednak učinak kao Švedska u Francuskoj

Jedva čekamo da sve ovo završi, kazao je Zlatko Dalić nakon poraza hrvatske nogometne reprezentacije od Švedske 2:1. Kako su Vatreni u Solni odigrali, i mi svi jedva čekamo da se završi ta agonija u Ligi nacija, a odluka o ostanku u A, odnosno elitnoj, skupini prolongirana je za utorak i posljednje kolo 3., naše grupe. Hrvatska će u Splitu dočekati europskog prvaka Portugal, koji se porazom od Francuske oprostio od izgleda za obranu naslova pobjednika Lige nacija, a naši će morati ostvariti bar jednak učinak kao i Šveđani kod "tricolora".

Taj detalj jedina je dobra vijest nakon slabog izdanja svjetskih doprvaka u Solni, gdje su propustili riješiti se svih briga oko osiguravanja trećeg mjesta. Za to nam je bio dovoljan bod, no kako smo igrali, najbolje opisuje to da je tih 2:1 jako dobar rezultat. Zadržali smo bar tu minimalnu prednost pred Šveđanima, odnosno veći broj postignutih pogodaka, a mnogo više razloga za nezadovoljstvo mogu imati naši prekjučerašnji suparnici, koji su nas, pogotovo u prvih 45 minuta, potpuno nadigrali i djelovali kao momčad bar klasu bolja. Iako su i izbornik Zlatko Dalić i igrači isticali kako neće igrati na remi, teško se oteti dojmu da su se upravo tako postavili. Jer ono što su prikazali većim dijelom utakmice protiv Švedske, koja je i sama bila u rezultatskoj krizi (pet poraza u posljednjih šest susreta), razočaravajuće je bez obzira na sve nedaće koje su nas pogodile. Brojni izostanci važnih poluga (Brozović, Vida, Lovren, Kramarić, Rebić, Vrsaljko) imaju utjecaja, no to ne može i ne smije biti izgovor za onakvu "igru". U obrani je ponovno "curilo", što, srećom, Šveđani nisu uspjeli potpuno iskoristiti, a u napadu smo bili potpuno bezopasni te smo pogodak nade postigli uz veliku dozu sreće.

- Čestitamo Švedskoj na pobjedi, bila je bolja od nas, pogotovo u prvom poluvremenu, kada nismo odgovorili na njezinu agresivnost, brzinu i pokretljivost. To je bio naš problem. U drugom poluvremenu bili smo bolji, agresivniji i kompaktniji, no to nije bilo dovoljno. Tada smo pokazali volju i energiju, to je ono pozitivno s ove utakmice - rekao je nakon poraza Dalić, koji će u slaganju momčadi za presudni ogled s Portugalcima u Splitu imati dodatne glavobolje. Zbog kartona je otpao Ćaleta-Car, Uremovića neće biti zbog ozljede, a ne treba zaboraviti da treba pričekati i rezultate nedjeljnog testiranja kako bi se vidjelo je li koronavirus još koga izbacio iz kadra. Vraća se Lovren, pa će u sredini obrane igrati bar jedan standardni prvotimac.

Dvoboj s Portugalom tako je "biti ili ne biti" za ostanak Hrvatske u elitnoj skupini Lige nacija. Portugalcima susret rezultatski ne znači previše, ali ni Francuzima, koji dočekuju Šveđane, pa bi bilo opasno računati na nekakvo opuštanje suparnika.

- Portugal i Francuska već znaju svoje pozicije, no velike su momčadi i neće se opustiti u posljednjem kolu. Mi moramo pokušati popraviti dojam i rezultat te pokušati pobijediti Portugal - poručio je Dalić uoči presudnih 90 minuta na Poljudu.
Goran Roguljić
 
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Švedska 2 (2)

Hrvatska 1 (0)

SOLNA - Friends Arena. Bez gledatelja. Teren: odličan. Sudac: Daniel Siebert (Njemačka) 6,5. Strijelci: 1:0 Kuluševski (36), 2:0 Danielson (45+2), 2:1 Danielson (81-ag). Žuti kartoni: Ekdal (Švedska), Ćaleta-Car, Brekalo (Hrvatska)

ŠVEDSKA: Olsen 6, Lustig 6,5, Lindelöf 6,5, Danielson 6,5, Bengtsson 6, S. Larsson 6, Olsson 6, Ekdal 6, Forsberg 6,5, Berg 6, Kuluševski 7 (od 74. Claesson -)

HRVATSKA: Livaković 6, Uremović 5,5 (od 41. Juranović 5,5), Pongračić 5 (od 77. Melnjak -), Ćaleta-Car 5,5, Barišić 5,5, Modrić 5,5, Kovačić 5 (od 77. Rog -), Vlašić 5,5, Brekalo 5 (od 77. Petković -), Perišić 5,5, Budimir 5 (od 63. Pašalić 5,5)

IGRAČ UTAKMICE: DEJAN KULUŠEVSKI (ŠVEDSKA)
Policija čuvala trening u Omišu

Nakon poraza od Švedske hrvatski nogometni reprezentativci doputovali su u Split gdje u utorak igraju s Portugalom, a tijekom nedjeljnog popodneva produžili su do Omiša gdje su na tamošnjem igralištu odradili trening. Iako nitko osim reprezentativaca i stručnog stožera nije smio blizu igrališta zbog poznatih koronazabrana, trening Vatrenih odvijao se pod budnim okom mnogobrojnih policajaca. Na omiškom igralištu nisu trenirali Livaković, Modrić, Barišić, Vlašić, Pongračić, Kovačić, Perišić i Brekalo, kojima je izbornik Zlatko Dalić dao poštedu.

Možda ste propustili...

BEZ SENZACIJE U VINKOVCIMA

Ovo na kraju i nije loš rezultat

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

OSVRT NA 29. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Utrka za prvaka postala dvoboj, Osijek opet četvrti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini