Regija
VINSKI PODRUM SREDNJE ŠKOLE U PITOMAČI

Budući sommelieri uče i na vinu koje pije papa
Objavljeno 16. studenog, 2020.
U školskom vinskom podrumu je 67 što svjetskih, što hrvatskih sorti, vina sa svih kontinenata – pokazuju se svjetski trendovi

Vjerujemo da bi ljubitelji vina željeli biti zatvoreni u četiri zida sjajno uređenog vinskog podruma u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači. To bi za njih bio ulazak u raj. A sve to ova srednja škola, kojoj je osnivač Virovitičko-podravska županija, dobila je uz nepovratna europska sredstva kroz projekt Master sommelier. Nositelj je SŠ Stjepana Sulimanca, uz partnere, Srednju školu "Stjepan Ivšić" iz Orahovice i tvrtku Terra Slavonica d.o.o. iz Virovitice. Riječ je o projektu vrijednom 1.888.585 kuna, koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo turizma i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prostor je opremio Hrastico.

Krenuli od garaže
Ima li netko nešto ovakvo u Hrvatskoj? Kada to pitate ravnatelja SŠ Stjepana Sulimanca Josipa Ivoša, on će odgovoriti:

– Čini mi se da nacionalni klub sommeliera ili neka vinarija ili vinoteka u Hrvatskoj nemaju ovakav izbor kakav imamo mi ovdje u Pitomači…

Vinski podrum koji je nekada bio – garaža, a danas je mjesto u koje bi svaki sommelier u Hrvatskoj želio zakoračiti, obišli su župan Igor Andrović, uz zamjenika Marija Klementa i Dalibora Pera, direktora tvrtke Terra Slavonica.

– U našem vinskom podrumu je 67 što svjetskih, a što hrvatskih sorti. To su vinske sorte iz udžbenika. Istaknimo kako se ovdje nalaze 33 sorte koje se uzgajaju na 80 posto svih vinogradskih površina svijeta. Tu su vina sa svih kontinenata. Iz Europe su najviše zastupljena vina iz Francuske, Španjolske, Italije, Portugala, Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Slovenije, naravno i iz Hrvatske. Tu su i vina iz Čilea, Argentine, Južnoafričke Republike, SAD-a, Australije i Novog Zelanda. Neke od poznatih vinskih sorti iz Irana, Turske, Gruzije, Kine, Uzbekistana, Japana su ovdje i svim polaznicima za zanimanje sommelier možemo prikazati što su svjetski trendovi, mogu svjetska vina usporediti s hrvatskim.

Ako ste vinski neznalica, tada vam imena poput Graševine De Gotho, pjenušca Charles Heidsieck ili Chateau Larose Perganson, Grunhausa, Chateau de Vaudieu neće značiti ništa, ali ako znate, onda će vam biti jasno kako je raj nedaleko od vas.

– U budućnosti će naši sommelieri moći uspoređivati hrvatske ledene berbe s Grunhaus Rizlingom. Oni su među vodećim proizvođačima vina iz ledene berbe. Moći će uspoređivati vino iz ledene berbe, primjerice, Iločkih vinograda s Grunhaus Rizlingom.

Tu je i vino koje u Vatikanu pije papa.

Graševina De Gotho
– Da. To je vino Chateau de Vaudieu iz, kako kažu, "doline bogova". Kada je Rimska Stolica neko vrijeme bila u Avignonu, u 14. stoljeću, tamo je imala svoje vinograde. Iz istih vinograda danas se vino isporučuje Vatikanu, a evo, nalazi se i u Pitomači – uz smiješak se nadovezuje Ivoš.

Ako obožavate Dom Perignon, tada će vam za oko pasti i pjenušac Charles Heidsieck. I on je u Pitomači. Naravno, tu su i hrvatska vina, a posebno mjesto na pijedestalu zauzima Graševina De Gotho, koja je na Decanteru 2020. godine osvojila platinastu medalju.

– To je najbolje ocijenjena hrvatska graševina na Decanteru u povijesti. Uz platinastu medalju, osvojila je 97 bodova. Tu kod nas sve su vrhunska vina i mogli bismo nabrajati unedogled čega sve to ovdje ima.

– Ovim projektom prije svega razvijamo turističke kapacitete na području naše županije jer je sommelierstvo jedan od važnih segmenata u turističkoj ponudi. Budući sommelieri, ali i svi oni koji će se educirati u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači, imat će odlične kompetencije na tržištu rada u iznimno zanimljivom zanimanju za koje postoji interes na tržištu rada – naglasio je župan Andrović. PR
Najobrazovaniji sommelieri u Hrvatskoj
No nije bio cilj samo nabaviti sjajna svjetska i hrvatska vina.

– Kroz ovaj projekt educirano je 12 stručnih sommeliera, koji imaju level 2. Možemo se pohvaliti kako smo, što se tiče sommelierstva i vina, dobili najobrazovanije ljude u Hrvatskoj. Oni će svoja znanja prenositi na nove naraštaje. Uz vina koja smo nabavili kroz projekt, naši će sommelieri doznati kakvi su svjetski trendovi, kako bismo se i mi u Hrvatskoj, u Virovitičko-podravskoj županiji, u budućnosti profilirali u odnosu prema globalnim kretanjima.

SŠ Stjepana Sulimanca ima i svoj vinograd.

– Proizvodimo “školsko vino”. Naši učenici uče kako se školski proizvodi vino, kako se ono čuva, prezentira, a zahvaljujući ovom projektu imaju prigodu usporediti domaća sa stranim vinima – zaključio je Josip Ivoš.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike