Regija
ASSER SAVUS PRODUCENT JE DOKUMENTARCA O RATNOJ BOLNICI

Priča o ratnom kirurškom
stacionaru u Starim Mikanovcima
Objavljeno 16. studenog, 2020.
STARI MIKANOVCI - U Starim Mikanovcima u prostoru osnovne škole, dječjeg vrtića i jednog ugostiteljskog objekta djelovala je od 16. rujna 1991. ratna bolnica jer je zgrada vinkovačke bolnice bila na samoj crti vinkovačke istočne bojišnice i svakodnevno je primala "porcije" granata iz Mirkovaca, udaljenih tek stotinjak metara. Ideja je bila da to bude postaja u smjeru Zagreba za evakuaciju najteže ozlijeđenih, ali i kao dio Odjela kirurgije vinkovačke bolnice izvan zone djelovanja neprijateljskog topništva. Ovdje su redovito dolazili ranjenici iz konvoja kojim su se prevozili i spašavali iz vukovarske bolnice i tu bi dobili prvu pravu medicinsku pomoć koju u iscrpljenoj vukovarskoj bolnici nisu mogli imati.Tema ratne bolnice u Starim Mikanovcima zaintrigirala je i vinkovačku agenciju Asser Savus, poznatu po organizaciji Festivala glumca i Film festivala glumca, koja radi na dokumentarcu.

- Pokretanjem Film festivala glumca 2017. u Vinkovcima, Asser Savus proširuje se i na audiovizualnu djelatnost. U listopadu 2018. snimljen je dokumentarac "Zaboravljena bitka - Nuštar 91" redatelja Darka Bušnje te scenarista Hrvoja Jurja Bičanića pa smo došli na ideju da jedan dan na FFG-u posvetimo dokumentarcima o Domovinskom ratu. S obzirom na uspjeh koji je postigao dokumentarac o Nuštru, shvatili smo da talentirani dvojac Bušnja - Bičanić treba definitivno iskoristiti, a ideja o suradnji nastala je već pri prvom susretu - kaže Slaven Nuhanović, producent Asser Savusa.

Suradnja profesora Himze Nuhanovića, osnivača Asser Savusa, i Općine Stari Mikanovci urodila je idejom o snimanju filma o najvećoj improviziranoj medicinskoj ustanovi u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Načelnik Mario Milinković odmah je prihvatio ideju i pristao financirati film, a čeka se i odluka Ministarstva branitelja jer je film prijavljen na natječaj za audiovizualna djela o Domovinskom ratu. Svu potrebnu pomoć oko realizacije filma ponudio je direktor Opće županijske bolnice Vinkovci, dr. Krunoslav Šporčić.

- Priča o ratnoj bolnici priča je o nadljudskim naporima medicinskog osoblja u Domovinskom ratu koje je praktički radilo bez dana odmora. Scenarist filma je Hrvoje Juraj Bičanić, redatelj i montažer Darko Bušnja, a produkciju potpisuje Umjetnička organizacija Asser Savus. Planiramo premijeru na Dan općine u travnju 2021. Snimanje je usporila korona, no ekipa nastoji sve zgotovi u roku - kaže Slaven Nuhanović.

Stjepan Prutki, prof., viši arhivist, voditelj Odjela za obradu i sređivanje arhivskoga gradiva u Državnom arhivu u Vukovaru, drži kako sinopsis dokumentarca, iz arhivističkog kuta, predstavlja konceptualni spoj memoarskih zapisa i osvrta na sačuvano arhivsko gradivo koje se čuva u Državnom arhivu u Vukovaru – Arhivskom centru u Vinkovcima, uobličen u umjetničko-dokumentarnu cjelinu.

- Kirurški stacionar u Starim Mikanovcima u novijoj je povijesti jedinstven obrazac djelovanja jedne zdravstvene ustanove. Nažalost, arhivsko je gradivo sačuvano vrlo slabo i jedini pisani trag o djelovanju ratne bolnice sačuvan je u našem arhivu u obliku nekoliko knjižnih zapisa o kirurškim protokolima, operativnim zahvatima i evidencijama primljenih i otpuštenih ranjenika. U nedostatku drugog izvornoga gradiva, jedan od temeljnih arhivističkih pristupa odnosi se na bilježenje memoarskih zapisa povijesnih procesa i događaja na temelju pomnog i nepristranog odabira suvremenika kazivača i znanstvenika povjesničara, te stručnu razradu metoda i oblikovanja sadržaja snimanja, što je neizostavan segment i ovog dokumentarnog filma - kaže Prutki.

Miroslav Flego
Što nije zapisano, kao da se nije dogodilo
- Kao arhivist držim kako upravo odabir relevantnih kazivača, pomno osmišljen scenarij i lokacija snimanja, uz neizostavnu statističku obradu arhivistički sačuvanoga gradiva, ovaj film čine hvale vrijednim pothvatom u nastojanju da se od zaborava otrgne sjećanje na ovako važna povijesna zbivanja u turbulentnim vremenima naše najnovije povijesti. Vodeći se poznatom arhivističkom izrekom “Što nije zapisano i zabilježeno, kao da se nije ni dogodilo”, podržavam ovaj projekt - kaže Prutki.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana