Regija
POČINJE OBNOVA

U Srednjoj školi Valpovo od danas nastava online
Objavljeno 16. studenog, 2020.
VALPOVO - “Od ponedjeljka, 16. studenoga, Srednja škola Valpovo privremeno prelazi na model C izvođenja nastave, odnosno na nastavu na daljinu”, objavila je ravnateljica škole Svjetlana Kalpić. No razlog nije pojava COVID-19 među učenicima ili nastavnicima, nego početak sanacije i adaptacije sanitarnih čvorova na prvom katu i u prizemlju školske zgrade.

Ravnateljica naglašava da je riječ o vrlo zahtjevnim radovima, zbog kojih će izvođač privremeno morati zatvoriti vodu, a tijekom grubih građevinskih radova stvarat će se i buka, pa bi u takvim uvjetima boravak u školskom prostoru i izvođenje nastave bili neprihvatljivi.

“Utvrđeno je da su sanitarni čvorovi dotrajali te da ih se hitno treba sanirati kako se ne bi doveli u pitanje higijenski uvjeti i sigurnost učenika i djelatnika škole. Nakon uvida predstavnika Županije, na vrijeme se krenulo u planiranje i javnu nabavu, a radovi su se planirali obaviti tijekom ljetnih praznika. Međutim, zbog pojave pandemije COVID-19 procedura se oko javnih natječaja pomaknula te se nije mogla obaviti u planirano vrijeme, a na temelju Odluke o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih proračunom Osječko-baranjske županije za 2020. godinu, od 10. travnja 2020. Ovim se dokumentom privremeno ograničilo korištenje sredstava iz svih izvora financiranja planiranih u proračunu OBŽ-a te su se ona preusmjerila za financiranje mjera i aktivnosti u borbi s epidemijom, u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Hrvatske od 2. travnja 2020.”, objašnjava ravnateljica.

Planirano je trajanje sanacije i adaptacije do 60 dana, i u tom bi vremenu trebali biti završeni svi predviđeni radovi (zamjena dovodnih i odvodnih cijevi, pločica, umivaonika, WC školjki, vrata, uređenje zidova i dr.). U tom su roku predviđeni i zimski praznici za učenike, tako da neće biti dugotrajnijeg izbivanja učenika izvan školskog prostora. Teorijska bi se nastava izvodila online, a praktična nastava nastavila bi se izvoditi kao i do sada - u školskoj radionici za obradu metala u Belišću, kod poslodavaca i dijelom u prostorima školske zgrade koji nisu obuhvaćeni radovima (praktična nastava za CNC operatere, laboratorijske vježbe za elektrotehničare i tehničare za elektroniku, radioničke vježbe i nastava strukovnih predmeta koja zahtijeva rad s instrumentima, strojevima i uređajima).

Ravnateljica Kalpić naglašava da je škola spremna za izvođenje nastave prema modelu C jer su i dosad dio nastave izvodili online, a raspored sati prilagodili su svim mogućnostima. Napravili su i neke manje korekcije rasporeda, o čemu su na vrijeme obavijestili učenike i roditelje. Škola je u provedbi projekta e-Škole te su svi nastavnici prošle godine dobili prijenosna računala, a učenicima koji su iskazali potrebu podijelili su tablete. S projektom za koji se sredstva moraju utrošiti do 31. prosinca i zbog kojeg učenike i roditelje pozivaju na strpljenje, razumijevanje, suradnju i potporu, upoznali su i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. L. Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike