Crna kronika
VEĆA ŠTETA U DALJU

Žar koji je pao iz peći na pod uzrok je požara
Objavljeno 16. studenog, 2020.
Prije dolaska vatrogasaca 75-godišnjaku su u gašenju vatre u ljetnoj kuhinji pomogli susjedi

Nekoliko je požarnih intervencija u petak i tijekom vikenda zabilježeno u Slavoniji i Baranji. U požarima je nastala velika materijalna šteta, a ozlijeđenih, srećom, nije bilo. U subotu oko 8.30 u Dalju je zbog ispadanja žara iz ložišta štednjaka na laminat u pomoćnoj prostoriji obiteljske kuće izbio požar, koji se proširio na cijelu prostoriju.


U požaru je izgorjela unutrašnjost prostorije s namještajem te unutrašnja i vanjska stolarija, a 75-godišnjem vlasniku nastala je materijalna šteta od oko 20 tisuća kuna. Iako iz policije navode kako su požar ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dalj, od Mije Nemeta, zapovjednika daljskog DVD-a, doznajemo da su do dolaska vatrogasaca mještani Dalja priskočili u pomoć susjedu i sami počeli gasiti vatru. Daljski vatrogasci imali su intervenciju i dan prije, kada je došlo do požara dimnjaka. Potrebe za većom intervencijom nije bilo.


Istoga dana oko 23.45 između valpovačke obilaznice i Bocanjevaca izbio je požar na drvenoj vikendici u vlasništvu 36-godišnjakinje. Požar su ugasili vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Valpova, Belišća i Ladimirevaca. Policija je u nedjelju obavljala očevid kojim bi se trebao utvrditi uzrok nastanka požara i materijalna šteta.


U Vinkovcima su pak zbog požara proteklog vikenda intervenirali policajci i vatrogasci, a potom i inspektor. Šteta je velika, a, srećom, ozlijeđenih osoba nije bilo. Prema informacijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske, požar je 13. studenoga oko 18.30 izbio u servisu za tehničku robu trgovine u Ulici Zlatana Sremca u Vinkovcima. Vatru su ugasili vatrogasci JVP-a Vinkovci. Sutradan su prijepodne, pak, policijski službenici u suradnji s inspektorom za zaštitu od požara obavili očevid u servisnoj radionici.
- Očevidom su utvrdili kako je požar izazvan kvarom na električnom kabelu, a uzrok požara je električna energija pretvorena u toplinsku. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna je šteta procijenjena na nekoliko desetaka tisuća kuna - javili su iz PU Vinkovci, navevši i kako će izvješće o požaru biti dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.


Sandra Lacić/Sanja Butigan
CIGARETA JE UZROK TRAGEDIJE
Neugašeni opušak najvjerojatniji je uzrok požara u zagrebačkom naselju Hrašće u kojem je smrtno stradala jedna osoba. Kako priopćuje PU zagrebačka, do požara stambenog kontejnera došlo je u subotu u 2.15. Požar je gasilo osam vatrogasaca s dva vatrogasna vozila, koji su u unutrašnjosti objekta pronašli tijelo jedne osobe. Osim vatrogasaca na terenu su bili i djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba i PU zagrebačke, čiji je protupožarni inspektor proveo očevid o uzrocima i okolnostima izbijanja požara. Pokazalo se da je tragediju prouzročila neugašena cigareta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike