Zdravlje
ZELENILO NA TV-U ZA BOLJE RASPOLOŽENJE

Digitalni doživljaj prirode
Objavljeno 16. studenog, 2020.

Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da je za zdravlje i dobro raspoloženje jako važno provoditi što više slobodnog vremena u prirodi.

Međutim, ne morate imati vrt ili biti okruženi zelenim površinama kako biste uživali u dobrobitima zelenila. U svoj dom prirodu možete ‘unijeti‘ i prirodu preko TV ekrana. Nova studija britanskih istraživača pokazala je da iskustvo virtualne prirode na pojedinca može imati sličan pozitivan učinak. Tako i visokokvalitetna emisija o prirodi može poboljšati raspoloženje, smanjiti negativne emocije i ublažiti osjećaj dosade koji se javlja kada puno vremena provodite sami u svoja četiri zida, osobito u aktualnim okolnostima pandemije koronavirusa.

Znanstvenici su ustanovili da su pomoću prikazivanja dokumentarnih filmova o prirodi kod sudionika smanjili negativni osjećaji poput tuge te se znatno smanjio osjećaj dosade. Interaktivno iskustvo virtualne stvarnosti kod njih je pojačalo pozitivne osjećaje, pojačavši i osjećaj povezanosti ispitanika s prirodom. Zapravo ih je najviše iznenadilo to što su ustanovili da je i samo gledanje sadržaja o prirodi na TV-u rezultiralo pozitivnim promjenama u raspoloženju ispitanika, što upućuje na to da čak i kratki, petominutni filmovi o prirodi mogu pozitivno utjecati na bolje raspoloženje, zaključili su. Izvorno se studijom željelo istražiti kakva je korist od gledanja filmova o prirodi među ljudima koji su iz bilo kojeg razloga prisiljeni vrijeme provoditi u četiri zida, poput osoba u domovima umirovljenika ili onih koje se oporavljaju od bolesti. Osobito im je to bilo važno u svjetlu potpuno novih iskustava povezanih s pandemijiom COVID-19 i još češćeg boravka brojnih ljudi u svojim stanovima ili u prostorima domova umirovljenika. Nije nam palo na pamet da bi se rezultati studije zbog pandemije koronavirusa mogli primijeniti na populaciju globalno. Naravno da bi se uvijek i kada je god to moguće ljudima trebao preporučiti fizički odlazak u prirodu, no nova saznanja otkrivaju da, kada to ni na koji način nije moguće, digitalni doživljaj prirode ljudima može omogućiti bar kratkoročno poboljšanje raspoloženja, ustvrdilo je istraživanje. J.Kn.
Možda ste propustili...

SJEDILAČKI NAČIN ŽIVOTA

Lakše se debljamo

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POKRETAČ I KOORDINATOR SPORTA I REKREACIJE

Rekreacija na otvorenom je procvjetala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POKRETAČ I KOORDINATOR SPORTA I REKREACIJE

Rekreacija na otvorenom je procvjetala

2

STUDIJA PREVIŠE VJEŽBANJA NIJE ŠTETNO

Svaki je korak važan za poboljšanje zdravlja srca

3

KORONAVIRUS

Imunitet traje najmanjea pet mjeseci