Zdravlje
LJEKOVITI PLODOVI

Limun je supernamirnica koju treba jesti svakodnevno
Objavljeno 16. studenog, 2020.
Antiseptička svojstva limuna ubijaju sve bakterije u ustima i djeluju dezinfekcijski

Limun štiti od tolikog broja bolesti da ga s pravom možemo nazvati superhranom.

Limun je kisela okusa, ali ima alkalno djelovanje u tijelu. Zapravo, limun je jedna od najboljih namirnica s alkalnim djelovanjem, što znači da odlično regulira razinu kiseline u vašem organizmu. Limun se često koristi kao začin jelima, rijetko tko ga voli jesti sirov, a većina ljudi voli osvježavajući napitak od limuna, poznatu limunadu. Kako god da ga konzumirate, limun ima ljekovita svojstva koja svakako trebate iskoristiti. Alkalna svojstva limuna reguliraju razinu kiselosti u tijelu i pH-vrijednost. Limun je pun nutrijenata - sadržava bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1 i B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor i mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želudca, imunosnog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Ako redovito konzumirate limun, možete spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a, prema najnovijim istraživanjima, i raka. Limun čisti jetru i stimulira njezin rad. Prirodni je antiseptik i antioksidans, sprječava gripu, prehladu i mnoge druge infekcije. Pomaže kod kolika i želučanih tegoba. Limun je odlično sredstvo protiv peruti i masne kose.

Voda s limunom pomaže probavi jer je njezin sastav sličan želučanoj kiselini. Limun potiče stvaranje enzima u jetri, a voda s limunom normalizira rad crijeva i olakšava njihovo pražnjenje.

Limun sprječava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i podiže razinu dobrog kolesterola (HDL). Voda s limunom razblažuje mokraćnu kiselinu, a time pomaže kod artritisa i gihta. Limun pomaže eliminirati višak sluzi iz organizma.

Sprječava grčeve i bolove u mišićima, regulira rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara i sprječava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca. Limun također štiti od osteoporoze.

Svako jutro mogli biste učiniti nešto jednostavno a dobro za sebe. Potrebna je samo čaša mlake vode s pola iscijeđenog limuna. Bogata je antioksidansima, ima odličan učinak na imunitet, metabolizam, izgled i osećaj gladi. Napitak od limuna i vode treba biti sobne temperature, a nakon što ga popijate, svakako isperite usta vodom.

Postoji puno načina da ovu namirnicu uvrstite u svakodnevnu prehranu. Ipak, najjednostavniji je svaki dan popiti 1-2 čaše mlake vode s limunom. Taj je napitak bogat vitaminom C i jača imunitet. Osim toga, nutricionisti kažu kako vitamin C iz limuna pomaže tijelu apsorbirati željezo, posebice ono što ga nalazimo u namirnicama koje nisu životinjskog podrijetla.

Sok limuna sličan je strukturi želučanih sokova i ima pozitivan učinak na gastroenterološki sustav. Osim toga, sok limuna dobar je protiv napuhanosti. Limun je odličan u borbi protiv starenja kože. Naime, antioksidansi iz limuna bore se protiv slobodnih radikala koji prouzročuju starenje. Vitamin C iz limuna pomaže u izgradnji kolagena, koji drži bore pod kontrolom.

Limun sadržava pektin, koji stvara osećaj sitosti. Duže ćete biti siti i vjerojatnije je da ćete, baš zbog toga što nemate veliku potrebu za hranom, prilikom idućeg obroka manje pogriješiti u izboru hrane.

Antiseptička svojstva limuna ubijaju sve loše bakterije u ustima i djeluju dezinfekcijski. Čaša limuna i vode zdraviji je izbor od jutarnje kave. Taj napitak štiti zdravlje, smanjuje stres i depresiju, a osim toga sadržava vitamin P, koji povoljno djeluje na prokrvljenost kapilara. Osim što pomaže pri zarastanju rana, limunski je napitak dobar i za zdravlje kostiju, tkiva, hrskavice, a smiruje i upalne procese.

Ako je ikako moguće, potrudite se pronaći domaći, neprskani limun od provjerenog uzgajivača. Ako je limun organski uzgojen, bez upotrebe pesticida, svakako iskoristite koru nakon što iscijedite limun. U kori se nalaze vrijedni sastojci, poput vitamina C i A, beta-karotena, kalcija, magnezija i kalija. Naribajte i zamrznite koru, po potrebi je pospite po salati, juhi, ribi, mesu ili je dodajte u topli čaj.
Jasminka Knežević
Poništava djelovanje slobodnih radikala
Limun pomaže srcu. Kako je bogat vitaminom C, poništava djelovanje slobodnih radikala u tijelu. Niska razina antioksidanasa, a naročito vitamina C, povezana je s povećanjem rizika od moždanog i srčanog udara, jer slobodni radikali oksidiraju kolesterol, koji se drži za stijenke krvnih žila, što dovodi do začepljenja arterija.
Inhalacija za manje sluzi kod sinusitisa
Ako patite od sinusitisa, limun može pomoći. Isprobajte kombinaciju tople vode i malo ljute paprike za smanjenje količine sluzi. Pomiješajte čašu vode, sok od pola limuna i dosta soli, to ulijte u plitku posudu, nagnite se nad njom najprije na lijevu stranu i lijevom nosnicom “usisajte” vodu, koja bi trebala počet izlaziti kroz desnu. Nježno ispuhnite nos pa postupak ponovite s drugom nosnicom.
Regulira razinu šećera u krvi
Razdražljivost, slaba koncentracija, umor i glavobolja simptomi su promjenjive razine šećera u krvi, zbog čega žudimo za slatkom hranom. Ako poprskate jelo limunovim sokom, smanjit ćete djelovanje šećera u krvi za 30 posto. Upotreba limunove korice tijekom kuhanja osigurat će ravnomjerno raspoređivanje šećera po cijelom krvotoku. Ribu i piletinu poprskajte limunovim sokom, a koricu dodajte u juhe i salate.
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike