Zdravlje
DOBRE NAVIKE

Redovito vježbanje kao prioritet
Objavljeno 16. studenog, 2020.
Ako želite početi trenirati nakon duže stanke, ili prvi put, razmislite o svom trenutačnom zdravlju i kondiciji te razlozima zašto ih želite poboljšati. Postavljanjem ciljeva omogućavate sebi mjerenje napretka. Vaš cilj mogao bi biti vaša prva trka od pet kilometara, tri sata hodanja na uzbrdici bez stajanja, ili svakodnevne stvari poput penjanja iz prizemlja do posljednjeg kata zgrade. Razumijevanje trenutačnog stanja olakšat će postavljanje ostvarivih ciljeva. Odluka da počnete trenirati i postavite ciljeve odličan je prvi korak. Ako niste ljubitelj klasičnog sporta ili treninga, probajte nešto novo: trčanje, plivanje, vožnja biciklom, planinarenje, rolanje. Jednom kada trening uvrstite u vašu listu prioriteta, itekako ćete imati vremena za ovu aktivnost. Da biste ostali motivirani pridružite se grupi ili klubu. Mnoge teretane i klubovi nude kurseve u kojima se grupno sastajete nekoliko tjedana i zajedno gradite snagu, izdržljivost i fleksibilnost.

Krenite polako, posebice ako se tek počinjete baviti sportom, ili se oporavljate od povrede. Pretjerivanje će dovesti do umora, demotivacije i, u najgorem slučaju, povrede.

Razvijanje novih navika uvijek je izazov. Ali važno je držati ih se čak i kada se osjećate umorno ili demotivirano. U ovom slučaju odradite pola uobičajenog treninga i završite s dužim trajanjem istezanja. Budite dosljedni i pratite svoj napredak. Jedini način da dobijete rezultate jest redovno treniranje, jer je dosljednost važnija od svega ostaloga. Naravno, što češće trenirate, to bolje, ali poslije nekoliko tjedana pronaći ćete ritam koji vam odgovara. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike