Zdravlje
KOD NAJČEŠĆIH VRSTA KARCINOMA

Ne postoji sigurno razdoblje odgode liječenja
Objavljeno 16. studenog, 2020.
Odgoda liječenja raka od samo mjesec dana može izložiti pacijente većem riziku od smrti, prema istraživanju koje upućuje na utjecaj pandemije koronavirusa na druge aspekte zdravlja. Odgoda liječenja događa se i u normalna vremena, no pandemija koronavirusa to je dovela do razine bez presedana bacajući na koljena zdravstvene sustave diljem svijeta. Britanski i kanadski znanstvenici utvrdili su da odgoda početka liječenja, bez obzira na to radi li se o kirurškom liječenju, zračenju ili kemoterapiji, ima značajan utjecaj na mortalitet kod sedam najčešćih vrsta karcinoma. Istraživanjem je utvrđeno da čak i jednomjesečna odgoda može značiti šest do 13 posto veći rizik od smrti. Što je odgoda dulja to je rizik veći.


Autori opisuju svoje zaključke koji su plod analize desetaka međunarodnih istraživanja provedenih proteklih 20 godina kao "otrežnjujuće". Istraživanje sugerira da za "većinu glavnih karcinoma i liječenja ne postoji sigurno razdoblje odgode liječenja".


Znanstvenici procjenjuju da bi odgoda kirurškog liječenja od 12 tjedana za sve pacijente s rakom dojke, tijekom pandemije koronavirusa u godini dovela do 1400 dodatno umrlih u Britaniji, u SAD-u 6100 dodatno umrlih, u Kanadi 700 dodatno umrlih, a u Australiji 500 dodatno umrlih.


Mnoge bolnice u kojima je izbila zaraza koronavirusom morale su odgoditi sve postupke koji nisu hitni kako bi se smanjili rizici za pacijente. U Britaniji znanstvenici kažu da se kod velikog broja stanja odgoda od 10 do 12 tjedana smatrala sigurnom, uključujući i kolorektalne operativne zahvate. Studija sugerira da to nije slučaj, a rizik prijevremene smrti mogao bi porasti za oko 20 posto. Slična odgoda za kemoterapiju raka debelog crijeva mogla bi povećati rizik za 44 posto. Utvrdili su da odgoda od četiri tjedna povećava rizik od smrti za šest do osam posto. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POKRETAČ I KOORDINATOR SPORTA I REKREACIJE

Rekreacija na otvorenom je procvjetala

2

STUDIJA PREVIŠE VJEŽBANJA NIJE ŠTETNO

Svaki je korak važan za poboljšanje zdravlja srca

3

KORONAVIRUS

Imunitet traje najmanjea pet mjeseci