Osijek
AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

Za učiniti humano djelo čekalo se u redovima
Objavljeno 14. studenog, 2020.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek u suradnji s trgovačkim centrom Portanova organizirali su akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akciji su se odazvali brojni građani koji su u redovima čekali kako bi nesebično pomogli drugima.

"Imamo jako dobro suradnju sa trgovačkim centrom Portanova, ovo je samo jedna u dugom nizu akcija dobrovoljnog davanja krvu koju ovdje organiziramo. Uvijek je i jako dobar odaziv građana. Kada smo došli otvoriti prostor u kojemu radimo već nas je vani čekao poveći red dobrovoljnih davatelja. Radi se punom parom, a red se ne smanjuje, svaki puta kada pogledam van čeka barem petnaest osoba. Sve to pokazuje koliko su naši sugrađani spremni pomoći. Kao i brojni stanovnici iz okolnih naselja kojima je puno jednostavnije darovati krv u Portanovi nego na Odjelu za transfuzijsku medicinu. Moram istaknuti kako su se akciji odazvale osobe svih životnih dobi, od 18 do 66 godina, a posebno mi je drago što u zadnje vrijeme imamo puno mladih davatelja, odnosno onih koji daju krv po prvi puta. To je uvijek lijepo vidjeti", rekao nam je Tomislav Tomas iz Crvenog krža Osijek primjetivši, kada je u pitanju spol, kako je među davateljima nešto više muškaraca.

"To je uvijek u Portanovi slučaj. Puno je onih koji doprate supruge ili djevojke u kupovinu, pa iskoriste priliku dati krv radije nego da lutaju po hodnicima", kaže Tomas. Ovom je prilikom istaknuto i kako je održana akcija redovna, te da je trenutno u KBC-u Osijek primjerena zaliha doza krvi. "Ne prijeti otkazivanje operacija niti išta slično, no kako bi tako i ostalo trudimo se ovakve akcije organizirati što ćešće. Uvijek je krvih grupa kojih treba dodatno prikupiti i stvoriti zalihu", poručuju iz Crvenog križa. I.Sl.

Najčitanije iz rubrike