Osijek
UZ PARK NA TRŽNICI VIŠE NEMA MESA

Mesari ipak stali na kraj ilegalcima iz zadnjih redova
Objavljeno 14. studenog, 2020.
Koga ulovimo da prodaje ispod pulta, trajno ćemo mu zabraniti prodaju na tržnici - poručuje direktor Medić

S posljednjega reda klupa do parka na glavnoj osječkoj tržnici od ovoga tjedna ne mirišu više dobro poznati slavonski specijaliteti poput čvaraka i kobasica. Također, meso poput piletine, ovčetine, junetine, janjetine, svinjetine i brojne prerađevine na klupama zamijenili su neki drugi proizvodi. Ne, nije riječ o drugim prodavačima, nego o generalnoj zabrani prodaje mesa izvan rashladnih vitrina.

Ovaj, rekli bismo, presedan s obzirom na to da se ondje meso i bez obrta registriranog za prodaju mesa prodavalo godinama, donio je i neke crnohumorne situacije. Naime, obilazeći tržnicu, umjesto dobro poznatog pitanja izgovorenog kroz šapat: "Duhana? Cigareta?”, sad istim tonom pitaju: "Pile? Slanine?”, što će reći da je uprava Tržnice uistinu ozbiljno odlučila uvesti red. I doista, na klupama više nije moguće pronaći izloženu ni jednu suhomesnatu deliciju poput, primjerice, čvaraka za koje su se kupci bili otimali iako im je cijena prošle zime bila 120 kuna za kilogram. Nema više ni slanine, kobasica, a ni svježeg mesa, pa čak ni onog koje je u mesnicama rijetko u ponudi poput kozletine i ovčetine. Meso i mesne prerađevine sad su zamijenili orasi, med, mljevena paprika, voće i povrće, no prodavači priznaju da su očajni.

- Ne možemo tvrditi, ali vjerujemo da su nas prijavili mesari. I dalje mi imamo mušterija, ali možete misliti kako je to kupovati robu na neviđeno. Onaj tko zna kvalitetu naših proizvoda, neće se okrenuti drugome, to je jedino što nas raduje. Godinama sam ovdje i imam svoje kupce, ne sjećam se da je ikada ovdje bilo mesa zaraženog trihinelom ili salmonelom, kupci su uvijek bili zadovoljni - žali se dugogodišnja prodavačica. Uz njezinu klupu zatekli smo i naplatnika. Kaže nam kako uz meso i mesne prerađevine nije dopuštena ni prodaja jaja ili kolača izvan rashladne vitrine. Kad se uvjerio da na klupi naše sugovornice nema nedopuštene robe, produžio je dalje, uz poruku: "Zakon se mora poštovati!"

Iako bi u aktualno vrijeme koronavirusa prva pomisao na uzrok zabrane bila pojačana potreba za pridržavanjem higijenskih mjera, pa i onih pri prodaji živežnih namirnica, direktor Tržnice Igor Medić kaže kako ova zabrana prodaje nema veze s pandemijom COVID-19, nego potvrđuje sumnje prodavača s klupa do parka da su prijave pisali regularni prodavači mesa u zatvorenom dijelu tržnice.

- Mesari iz legalnih mesnica plaćaju skupi najam i hladnjače, a njima ispred nosa, ilegalno ispod pulta, prodaje se meso, i ja to više neću tolerirati. Osim toga, ti se prodavači mogu registrirati za prodaju mesa i nije nikakav problem da u tom slučaju i oni dobiju rashladne vitrine. Ne znam drži li i dalje netko meso ispod klupe i prodaje ga skrivećki, no ako to ustanovimo, ta će osoba dobiti trajnu zabranu prodaje na tržnici. Naime, tko uporno krši tržni red, mi mu smijemo zabraniti prodaju - odlučan je Medić, priznajući da su zbog dugogodišnje ilegalne prodaje mesa regularni mesari "pukli” i odlučili jednom zauvijek stati na kraj ovoj, za njih, neprihvatljivoj tradiciji.

- Jednostavno, više ne dopuštam nelegalnu prodaju mesa na tržnici. Da bilo koja inspekcija dođe i pronađe nelegalnu prodaju, može zatvoriti cijelu tržnicu i na čemu smo onda. Ja ne mogu biti policajac na tržnici, no kontrole prodaje mora biti, bez obzira na godišnje doba – poručuje direktor Medić.

Marija Mihelić
I DUHAN SE PRODAJE, ALI NE NA TRŽNICI
Ilegalna prodaja duhana na tržnici postoji godinama, to svi znaju, no direktor Medić ističe kako ga oni koji ga ondje nude, ne izlažu na klupama, niti ga ondje prodaju, nego ga samo “reklamiraju” posjetiteljima.

- Policija zna za tu praksu, a mi, s naše strane, ne dozvoljavamo da se duhan izlaže i prodaje na samoj tržnici. Neka se dogovaraju za prodaju gdje god hoće i ilegalni prodavači duhana, i ilegalni prodavači mesa. No, prodaja na tržnici nije dozvoljena, neka to čine u svojim kućama, iz automobila ili što ja znam gdje, ali mi to ne dozvoljavamo na tržnom prostoru - rezolutan je Medić.
Možda ste propustili...

U DVIJE AKCIJE DDK PRIKUPLJENE 43 DOZE

Zalihe krvi sad su zadovoljavajuće

NA CIJELOJ TRASI BILJE - OSIJEK

Na biciklističkoj ponovno radovi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVIH 50 MILIJUNA KUNA ZA ONE KOJI ŽELE OSTATI U SLAVONIJI

Stambeni krediti s 0,09 % kamata samo u Osječko-baranjskoj županiji

2

U SRIJEDU VJEROJATNO POSLJEDNJA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

O radu gradonačelnika u šest mjeseci 2020. godine izvješće na pune 92 stranice

3

TERAPIJSKI PAS U CENTRU ZA AUTIZAM

Četveronožna strpljiva terapeutica oduševila djecu