Magazin
GLAZBENI INTERVJU:

Sve mi se dogodilo
onako kako je moralo biti
Objavljeno 14. studenog, 2020.
IZ SADAŠNJOSTI U BUDUĆNOST: RADO SE PRISJETIM STARIH VREMENA, ALI NE ŽIVIM U PROŠLOSTI

S Nenom Belanom moglo bi se pričati danima i trebao bi nam cijeli Magazin za jedan pravi megaintervju. No, u jednom sažetom izdanju, od početka karijere u splitskim Đavolima sredinom 80-ih do danas, ocjenu prijeđenog puta, glazbenog razvoja i etabliranja na sceni, dao je sam Belan u ovotjednom glazbenom intervjuu, uz niz komentara na aktualna zbivanja i novosti u svom glazbenom radu.


Bi li što mijenjao ili si zadovoljan svime što si prošao i postigao, napose kao glazbenik, ali i općenito u životu?


- Pa ono što je najvažnije reći jest to da sam imao snove, vjerovao u njih i, na kraju, svoje snove i ostvario. Svašta se tu izdogađalo, ipak je 35 godina karijere već iza mene, i mogao bih satima pričati o tome. Bilo je tu i uspona i padova, i suza i smijeha, putovanja, uspješnih i neuspješnih projekata, druženja, eksperimentiranja, i tako dalje. Svega je bilo i teško je to sažeti u jednu rečenicu, osim u možda - ja sam sretan čovjek! Jer bez obzira na sve, i teške stvari koje su se usput proživjele, ipak sam uspio ostvariti život o kojem sam maštao, i baviti se poslom koji obožavam, a gdje ćeš veće sreće od toga. Inače sam fatalist i vjerujem u sudbinu, tako da nemam ja tu što mijenjati, niti bih mogao niti želio mijenjati, sve se događalo upravo kako je moralo biti! I, da, zadovoljan sam svojim životom.

S prošlim vremenima u vezi - kakva su sjećanja na Đavole? I na osamdesete u Hrvatskoj, bivšoj YU, ali i u svijetu? Mediji svako malo spominju 80-e, te su godine danas kurentna retroroba…


- Sjećanja su topla, lijepa, bilo je to vrijeme mladosti, entuzijazma, viška energije i poleta. Bilo je to vrijeme koje nije bilo ni sjena onome što imamo danas, ali smo opet imali sve, nikakav mobitel ni internet nam nije trebao, imali smo brdo prijatelja, gitaru i plažu, i svi smo se bez problema dogovarali, sastajali. Bilo je to vrijeme divne glazbe, i tu i u svijetu. Nije ni korone bilo! Jogurta je bilo pet vrsta, za razliku od današnjih 20, ali nam je to bilo više nego dovoljno, pa i previše. A čini mi se da je bio i prirodniji i kvalitetniji, jogurt mislim. Rušio se Berlinski zid, budućnost je izgledala jako ružičasta. Svakako da svi mi, kad se osvrćemo na vlastitu mladost, imamo romantičnu predodžbu na taj period, pa tako i ja. Rado se sjećam tih vremena, ali ne živim u prošlosti, već sam ovdje, tu i sada, s mislima uperenima u budućnost.

DOGOVORNI RAZLAZ


Još malo o Đavolima. Zašto su se raspali, zašto si ti otišao iz grupe... Vaši albumi bili su unikatni za vrijeme kad su nastajali, a i danas zvuče svježe i poletno?


- Nismo se raspali, nego razišli, dogovorno, kao prijatelji. A razlog je bio taj što su nastupila teška vremena, ratno doba, a kako smo mi pjevali vesele, poletne, ljubavne, romantične i nostalgične pjesme, usto imali i takve nastupe, u 1991. godini to više nije imalo nikakvog smisla i mi smo se odlučili povući sa scene. Dakle, ja nisam otišao iz grupe, nego smo se, ponavljam, dogovorno razišli.

Kad si krenuo u samostalnu karijeru, kako je u početku bilo probijati se na sceni s "teretom Đavola" na plećima?


- Zapravo to i nije bio teret, nego mi je ta činjenica ipak davala neku startnu poziciju. Istina je da moje ime kod publike tada nije značilo gotovo ništa, jer svi su znali za Đavole, a nitko za Nenu Belana. Međutim, u krugu ljudi koji su bili u ovoj vrsti posla, moje ime je itekako već značilo, i ta činjenica mi je olakšala sklapanje ugovora, suradnje s glazbenim managerima. Tako da sam se relativno brzo vratio u "igru".

Tvoj kontinuitet festivalskih nastupa zaslužuje respekt, kao i suradnja s brojnim glazbenicima, umjetnicima. Što bi izdvojio kao posebno važno? Pretpostavljam da su 15 Porina i cijeli niz nominacija važne stavke u tvojoj karijeri…


- Naravno da su važne, iako ja uvijek naglašavam da bi se i bez nagrada isto tako kvalitetno živjelo i radilo ono što voliš. Međutim, nagrade struke su ipak čast i zadovoljstvo jer ti osvješćuju činjenicu da te kolege cijene i poštuju, a to je itekako važno. Što se tiče suradnje s kolegama, priča je slična, miješaju se naše energije i dolazi do zanimljivih, mahom kvalitetnih rezultata. I opet ti se osvješćuje da te kolege cijene i vole i žele raditi s tobom.

Kad smo kod suradnji, kako je tekla suradnja s klapom CAMBI? Pjesma "Oceani ljubavi" u neuobičajenom klapskom izdanju zvuči sjajno... Jesu li "Oceani ljubavi" tvoj najveći hit, najpoznatija i amblematska, da tako kažem, skladba, baš onako, prava pop-rock kompozicija?


- "Oceani ljubavi" su svakako jedna od mojih veoma istaknutih i karakterističnih pjesama - da, ali mislim da uz bok njoj stoji još bar 30 pjesama. Isto tako amblematskih i najpoznatijih, pravih pop-rock skladbi. Inače, hvala na komplimentima, i sam sam mišljenja da je to veoma uspješna obrada neke moje skladbe. I jako sam sretan zbog te činjenice.

FAN SAM BEATLESA


Surađivao si i s glumicom splitskog HNK-a Zoranom Kačić Čatipović. Koliko su ti važna takva iskustva, ali i suradnje u recimo drukčijim medijima poput mjuzikla, kazališta…?


- Jesam, da, i to mi nije prva suradnja s glumicama, sjećamo se suradnje s Anjom Šovagović Despot ("Ljubav postoji zbog nas") još prije tridesetak godina, a i s Majom Posavec ("Tvoj glas") prije nekoliko godina, sve veoma uspješne. Sve te suradnje su došle kao posljedica rada na mjuziklima, dakle imam i takvih kazališnih iskustava. Na tri dječja mjuzikla sam radio kompletnu glazbu ("Buratino", "Čarobnjak iz Oza", "Matilda"), radio sam i kompletnu glazbu za predstavu "Povratak Filipa Latinovića" po Krleži, a kao kruna "kazališne karijere", došao je i početkom ove godine i hit-mjuzikl "Bambina", postavljen na sceni splitskog HNK-a, rađen po mojoj autorskoj glazbi u režiji Krešimira Dolenčića. Radujem se puno svim tim iskustvima koja su izvan mog "redovnog posla" jer me obogaćuju kao ličnost, i privatno i umjetnički, i u nadi sam da će ih biti još. Imam već i određenih planova u tom smjeru...

Još malo o utjecajima, inspiracijama, u tvojoj glazbenoj karijeri - nabroji nam neke inozemne i domaće...? Usto, koliko ti je, osim audioprezentacije, važna i vizualna prezentacija (spotovi) glazbe općenito, naravno i tvoje vlastite?


- Kao uzore broj 1 uvijek rado istaknem legendarne The Beatlese. Od momenta kad sam ih otkrio, a to je bilo još negdje u osnovnoj školi, do dana današnjeg sam totalni fan i zaljubljenik u njihovu umjetnost. Mislim da sam manje-više sve o pop-glazbi upravo od njih naučio. Sve ostalo su varijacije na temu i nadogradnja. Naravno, ja sam širokih pogleda na glazbu, pa tako slušam doslovno sve, što se tiče žanrova, al‘ opet prema mom izboru. Rado se opuštam i uz klasičnu glazbu, Mozarta, Shuberta, Liszta i ostale, obožavam Sinatru, Presleyja, pop-glazbu 60-ih, rock 70-ih, novi val 80-ih, pratim i moderne promjene u pop-kulturi. Jako volim i dobar latino, reggae, a veliki utjecaj na mene je ostavila i talijanska canzona, naročito one vremešnije stvari iz zlatnog doba San Rema. Odrastao sam u Dalmaciji, pa sam jako involviran i u zvuk dalmatinskih klapa.


BALADE I DUETI


Prije nešto više od godinu dana, u intervjuu za Gloriju, između ostalog rekao si: ‘Moj život je kaos, ali ga neizlječivo obožavam.‘ Za one koji ne čitaju Gloriju, pojasni nam malo ovu tvoju duhovitu opasku? Usput, Split ili Rijeka, koji grad smatraš domom? Tu je i Zagreb…


- Nekako se moj život vrti između četiri adrese. Tu su riječka i zagrebačka, u omjeru pola/pola vremena boravljenja, zatim tu je moj rodni grad Split, gdje mi živi majka i familija, i koji naravno redovito posjećujem na svoje veliko zadovoljstvo. I konačno, tu je i moja ljetna adresa, malo pitoreskno mjesto Pučišća na otoku Braču, odakle mi je majka i gdje imamo kućicu i tamo ljeti obožavam biti. A što se tiče izjave da je moj život kaos, ali ga neizlječivo obožavam, parafrazirat ću sam sebe iz tog intervjua: "Nekad se budim kasnije, nekad ranije, nekad radim puno, nekad malo ili uopće ne radim. Užasno puno sam i na putu, u autu, napravim 60 tisuća kilometara godišnje, a gradove mijenjam non-stop. Tako izgleda i moja prehrana, rjeđe ručam kod kuće, češće na putu, po putu, kako hoćete. Ali moja najdraža varijanta je ručak s prijateljima, a za koje srećom uvijek imam dovoljno vremena. Jasno mi je da bi za mnoge moj život, odnosno način mog života bio veoma kaotičan. Ja to razumijem, ali ja ga neizlječivo obožavam, uživam u svakom trenutku i ne mogu ni zamisliti drugačiji. I da, gitara je uvijek sa mnom. Naravno, to je sve vrijedilo u vremenu prije ove nesretne korone, ali nadam se, kao i svi, da će se ta vremena što prije vratiti."

Kad će novi album? I kakav će biti, s kojim pratećim glazbenicima? Radi li se intenzivno na albumu ili je i album u "objektivnom kašnjenju”?


- Pa, ovako, imam u planu izbaciti van uskoro prvo dvije kompilacije. Prva će biti "Balade 2", i bit će svojevrstan nastavak legendarnih "Balada" na kojima se bilo našlo svih 10 balada grupe Đavoli. "Balade 2" će, logično, obuhvatiti period poslije Đavola, a to je već tri desetljeća lijepih balada, zaključno i s posljednjim singlom "Ne volin jugo". Druga je kompilacija "Dueta", kojih već imam petnaestak u karijeri, zaključno s pobjednicom ovogodišnjeg Splitskog festivala, "Čarobnom stvari", duetom s glumicom Zoranom Kačić Čatipović. Radim trenutačno i na novom singlu, koji će biti u reggae maniri. A novi autorski album? Vjerojatno u toku 2021.

MIRAN I PRIBRAN


Osim glazbe, pratiš li sva ta zbivanja u svijetu i kako na njih reagiraš, hladne glave ili i tebe, kao i mnoge druge, pomalo (ili previše) hvata strah od neizvjesne sutrašnjice? Usput, predsjednički izbori u SAD-u, Trump ili Biden?


- Naravno da pratim, zanima me svakako gdje živim i što se oko mene (nas) događa. Pratim intezivno i političke događaje i kod kuće i u svijetu, a sve u tom kontekstu. Iako sam osobno poprilično apolitičan, jer mi se čini da moje pjesme ne poznaju političku stranu, ja jednako pjevam svoje ljubavne pjesme i desnima i lijevima, i žutima i zelenima, i svima ostalima... Sutrašnjica je oduvijek bila neizvjesna, a danas pogotovo. Ali u svem ovom kaosu pokušavam ipak ostati pribran, miran, kako kažete, hladne glave, pa čak i pozitivnu stranu iz svega izvuć‘, i čini se da mi zasad dobro ide. Trump ili Biden? Tko god od njih pobijedio, nisam siguran da će se moj i Vaš život nešto bitno promijeniti. Tako, da, kokice u ruke, palim TV i gledam...

Neno Belan u ovo digitalno doba? Koliko si IN s društvenim mrežama, virtualnom stvarnosti?


- U dovoljnoj mjeri, teško je danas funkcionirati bez svega toga, pa sam i ja dijelom prigrlio te opcije. I to sam skužio dosta rano, Facebook imam već možda 12-13 godina, prije toga sam koristio Myspace, a negdje putem do danas su se ušuljali u moj život i Twitter, Skype, YouTube, Linkedin, Instagram. Mislim da dosta zgodno koristim benefit svih tih mreža, od komuniciranja s familijom i prijateljima do poslovnog aspekta, gdje mi one doslovno pomažu u marketingu i "managerskoj" aktivnosti.

ŽIVOT NA PLADNJU


U nekom CV smislu, što bi još bilo zanimljivo znati o Neni Belanu, a da to još nitko nije pitao i dobio odgovor? Drugim riječima, reci što još želiš istaknuti, a da ja nisam pitao?


- Ne znam doista u ovih 35 godina karijere što me nisu ispitali dosad! Tu su na stotine intervjua, bilo u pisanim medijima, bilo na radiju, televiziji, svagdje. Moj kompletan život je više-manje na pladnju dostupan svima, osim malog komadića privatnosti koji ljubomorno čuvam od svih, i trudit ću se i dalje da tako i ostane. A što se tiče nečega što bi trebalo istaknuti, možda je moj ponos na hit-mjuzikl "Bambina", koji je postavljen na daskama splitskog HNK-a i koji je rađen na bazi moje autorske, već uglavnom svima dobro poznate glazbe, tzv. jukebox-mjuzikl, i koji je, naravno, zbog korone, trenutačno u fazi hibernacije, ali svi željno iščekujemo da ova kriza prođe i da mjuzikl nastavi svoj život. Sljedeća faza je - film!

Ukupno uzevši, kakva je budućnost Nene Belana kao glazbenika, prije svega?


- Ja samo mogu garantirati da ću nastaviti sa svojim upornim i predanim radom u svijetu glazbe, na sve moguće načine, dokle god me zdravlje bude služilo i budem bio sposoban funkcionirati kao ljudska jedinka. A budućnost? Kristalnu kuglu nemam, ne zna nitko ni kakva je budućnost čitavog ovog našeg lijepog plavog planeta, pa tako ni ja, a ne zna tako nitko ni budućnost glazbenika Nene Belana. Postoji vjera, ufanje i ljubav prema vlastitom radu. Nadam se da zvuči obećavajuće.

Zaključno - Neno Belan u tri-četiri-pet... deset riječi?


- Umjetnik-glazbenik, muzikalan, pozitivan, rasijan, racionalan, luckast, gurman, hedonist općenito, sin, otac, brat, prijatelj.


Razgovarao: Darko JERKOVIĆ
Studijski albumi
Ljubav i moda - Đavoli (Jugoton, 1986.)

Hallo Lulu 22 - Đavoli (Jugoton, 1987.)

Ostani uz mene - Đavoli (Jugoton, 1988.)

Rock ‘n’ Roll Party (mini LP) - Đavoli (Jugoton, 1991.)

Vino noći - Neno Belan (Croatia Records, 1993.)

Split Reggae Beat (maxi single) - Neno Belan (Croatia Records, 1994.)

Dolazi ljubav - Neno Belan (Croatia Records, 1995.)

Južnjačka utjeha - Neno Belan (Croatia Records, 1997.)

Space Twist - Đavoli (Dallas Records, 1998.)

Luna & Stelle - Neno Belan & Fiumens (Dallas Records, 2002.)

Rijeka snova - Neno Belan & Fiumens (Dallas Records, 2007.)

Oceani ljubavi - Neno Belan & Fiumens (Dallas Records, 2012.)

Sanjaj! - Neno Belan & Fiumens (Dallas Records, 2016.)
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. PERO MALDINI, POLITOLOG I SVEUČILIŠNI PROFESOR IZ DUBROVNIKA

Vlada i institucije države u ovoj situaciji reagirale su kako treba

STUDIJ ZRAKOPLOVSTVA FSB-A: OD ZEMLJE DO NEBA I NATRAG

Idemo letjeti!

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Muke odrastanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

(NE)POVJERENJE U INSTITUCIJE

Nekima je za sve uvijek kriva država

2

STUDIJ ZRAKOPLOVSTVA FSB-A: OD ZEMLJE DO NEBA I NATRAG

Idemo letjeti!

3

TJEDNI OSVRT

Uoči izbora ponovno bujaju nove stranke