Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXY NOTE 20 5G

Nešto je manji, ali jednako moćan model pametnog telefona
Objavljeno 13. studenog, 2020.
U odnosu prema modelu Ultra, Note 20 nije ostao imun na razlike ni u svojoj unutrašnjosti

Usporedno sa Samsungom Galaxy Note 20 Ultra 5G na test smo dobili i manji, uvjetno „obični“ Samsung Galaxy Note 20 5G, kojem manja dijagonala možda ide i kao jedan plus.


Iako smo na test prvo dobili Samsungov Galaxy Note 20 5G, čekali smo ipak moćniji model Samsungov Note 20 Ultra 5G, čiju smo recenziju ranije objavili. Ovako možemo direktno usporediti i vidjeti donosi li manji model znatne minuse ili ga svi koji traže manji model mogu odabrati bez zadrške. No odmah na početku valja razjasniti kako su Samsung Galaxy Note 20 5G i njegov veći i fotografski moćniji pandan model Ultra definitivno jedni od najmoćnijih pametnih telefona koje u ovom trenutku možete kupiti.

Prepoznatljivi Note

Samsung Galaxy Note 20 5G sličnog je izgleda kao i njegov veći brat Ultra. Međutim, primjetni su obliji rubovi od inače uglatih kakve Note ima. No, da nema zabune, znat ćete da je ovo Note, a ne S serija. Iako nekoliko milimetara razlike u dimenzijama ne zvuči puno, a 16 grama kao nešto što nećete osobito primijetiti, razlika je itekako osjetna, opipljiva. Samsung Note 20 5G leži bolje u ruci i ergonomski je prilagođeniji od većeg brata. Metalni okvir dobio je isti set otvora i gumba, S Pen sad je u lijevom boku, a 3,5-mm audio priključka nema kao ni Ultra, dok u ladicu na vrhu stanu mu samo dvije nano SIM kartice, a Ultra prima i micro SD memorijske kartice. Zvučnik na donjem bridu s onim poviše zaslona ispušta stereozvuk, a dolje su još glavni mikrofon te USB C. Glavna razlika u dizajnu je u poleđini. Naime, na leđima, po mnogima skandalozno, Note 20 ima plastični poklopac. Iako zvuči kao nešto što ne bi trebalo biti dio skupocjenog telefona kakav je Note 20, ovaj plastični dio sa svojim baršunastim finišem izgleda izuzetno dobro. Poput brušenog aluminija ili pjeskarenog stakla. Međutim, kako ćete Note 20 zasigurno nositi unutar maskice, ovaj komad plastike nije nešto što bi vas trebalo odveć zamarati. Poleđina donosi i standardno ispupčenje s kamerama, koje na Note 20 ipak nešto primjerenije i savršeno će se stopiti s nekom zaštitnom maskicom, dok je na Ultri, podsjetimo to ispupčenje doista golemo.

Sitne, ali bitne razlike

Iako vanjštine donose tek poneke izmjene u odnosu prema modelu Ultra, Note 20 nije ostao imun na razlike ni u svojoj unutrašnjosti, pa krenimo redom. Nakon uključivanja telefona dočekuje nas Super AMOLED zaslon u FHD+ rezoluciji s rupicom selfie kamere i under display čitačem otisaka. Dodajmo tome da je i posve ravan, dok je onaj na Note 20 Ultra blago zakrivljen. Iako je rezolucija prikaza niža, zbog manje dijagonale od 6,7 inča nikakvu očitu manu u tome ne vidimo. I dalje je riječ o vrhunskom zaslonu i prikazu na njemu. Međutim, postoji jedna mana, a to je brzina osvježavanja zaslona.


Dok je ona na Ultri 120 Hz, na običnom Note 20 ona je samo 60 Hz. I to je zapravo jedina po nama velika mana. Ako do sada niste imali telefon sa 120 Hz osvježavanjem – možda i bolje jer nećete znati što propuštate. No, ako ste u rukama imali telefon sa 120 Hz zaslonom, teško da ćete moći "progutati" 60 Hz, posebice na nekom top-modelu. Po strani ovog, prikaz, fluidnost, brzina rada, sve je na nivou kao i kod Ultre. Galaxy Note 20 seriju pokreće Android 10 i donosi osvježeno One UI 2.5 sučelje, koje izgleda bolje nego ikad dosad. Galaxy Note 20 pokreće isti hardver kao i Ultru, a to je Exynos 990 uparen s 8GB RAM-a i 256GB podatkovne memorije. Žao nam je što Europa ne dobiva kao i ostatak svijeta Snapdragon 865+ koji je dokazano bolja opcija. Promjene su vidljive i na kamerama. Glavna 108MP kamera s Ultre ovdje je zamijenjena 12MP f/1.8 kamerom s OIS-om i Dual Pixel autofokusom, a snima i 8K video ako je to nešto što vam je u fokusu. Telefoto kamera ovdje je 64MP i nudi 3x optički zum te do 30x digitalno povećanje. Fotografije su očekivano izvrsne, a uostalom Samsungove kamere, a naročito one na Galaxy Note seriji oduvijek su bile jedne od najboljih. S Pen je dakako tu za brojne stvari zbog kojeg ga i tražimo na Note seriji. Autonomija je na razini modela Ultra, dakle budite sigurni na cijeli dan. I za kraj, spomenimo cijenu koja iznosi oko 7300 kuna, a to je više od 2000 kuna razlike u odnosu prema modelu Ultra. Vrijedi li ta niža cijena odricanja nekih stvari s modela Ultra, na vama je da sami prosudite.
Marin Režić
Žao nam je što Europa ne dobiva kao i ostatak svijeta Snapdragon 865+ koji je dokazano bolja opcija
Cijena iznosi oko 7300 kuna, a to je više od 2000 kuna razlike u odnosu prema modelu Ultra
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike