Kultura
ZA 115. TADIJANOVIĆEV ROĐENDAN

Linda Uran: I u malo vremena čuda se mogu napraviti
Objavljeno 12. studenog, 2020.
Snimka koncerta dostupna je na YouTube kanalu Glazbene škole Slavonski Brod

Koncertom uglazbljenih stihova barda hrvatskog pjesništva naslovljenim U tišini bez kraja Glazbena škola Slavonski Brod doista je veličanstveno obilježila 115. rođendan svog velikog sugrađanina Dragutina Tadijanovića, 4. studenoga. Snimka koncerta dostupna je na YouTube kanalu Glazbene škole jer im je važno da skladbe zažive u praksi, da ih se izvodi, da dopru do što većeg kruga izvođača i slušatelja, jer njihovi autori to zaslužuju.


- Naša bivša nastavnica pjevanja, Tihana Havelka Tudaković, prva je stupila u kontakt s Lindom Uran i na 1. Tadijinim jesenima 2019. praizvela njezina Visoka žuta žita uz klavirsku pratnju prof. Helene Lamešić. U to vrijeme ravnateljica slavonskobrodske Galerije umjetnina Romana Tekić i skrbnik Tadijanovićeve ostavštine Miroslav Bjelobrk predložili su Školi da za 2. Tadijine jeseni priredi nekakav veći glazbeni projekt. Učenici i nastavnici naše škole i ranijih su godina redovito sudjelovali u glazbenim izvedbama u programima manifestacije posvećene Tadijanoviću. No sada je Galerija umjetnina predložila da se Škola uključi cjelovitim koncertom - komentira nam Mirta Špoljarić, profesorica, čiji učenici često nastupaju na svečanostima, otvorenjima izložbi i književnim predstavljanjima. Iz zajedničkog razgovora rodila se ideja koja je rezultirala ovim fantastičnim i jedinstvenim projektom.

Svima hvala

- A onda su ga dalje preuzele nastavnice pjevanja Gabrijela Škrabal i Ana Ticl te odradile fantastičan posao! Kao, uostalom, i svi nastavnici koji su sudjelovali u glazbenoj realizaciji programa, bez obzira na to jesu li sami svirali ili pjevali ili su pripremili učenike za izvedbu. Svima treba jednako zahvaliti, kao i ravnateljici Mireli Jagodić, bez čije potpore to ne bi bilo moguće.


Potaknuta izvrsnom suradnjom s Lindom Uran, Škola je odlučila naručiti ciklus novih popijevaka na Tadijanovićeve stihove. I tako je nastalo novih šest pjesama. Uz to, željeli smo pružiti priliku našem učeniku, maturantu Mislavu Dokuzoviću da se okuša u skladanju popijevke, pa je uglazbio Grlice. Mislava inače zanimaju skladanje i glazbena produkcija i namjerava se nastaviti obrazovati u tom smjeru na akademskoj razini - prezadovoljno dodaje prof. Špoljarić, ponosna na praizvedbu Mislavove skladbe.


Ovom su programu dodali i jednu antologijsku skladbu, biser hrvatske šansonijerske literature, a to je Dugo u noć, u zimsku bijelu noć Ivice Stamaća koja se idealno uklopila na sam početak koncertnog programa. Kao svjedočanstvo hrvatske glazbene povijesti otvorila je put novim glazbenim viđenjima Tadijanovićevih stihova, napominju.


Mlada riječka skladateljica i pjevačica Linda Uran imala je prilično odriješene ruke. Kako i ne bi kada je riječ o umjetnici iza koje su brojne nagrade i priznanja, kao i diploma iz primijenjene kompozicije, ali i brojne skladbe.


- Lindi Uran zadali smo samo dva uvjeta: zamolili smo ju da odabir instrumentacije prilagodi instrumentima koje imamo u našoj srednjoj školi te da glazbeni stil i težina skladbi budu primjereni srednjoškolskom uzrastu. Želja nam je da ove skladbe nastave živjeti, da praizvedba ne bude i jedina njihova izvedba. Dalje je skladateljica imala potpunu slobodu! I to se pokazalo kao pun pogodak jer skladbe koje je napisala doista su izvrsne, raznovrsne su, kombinacije instrumenata i pjevanja su odlične, sklad teksta i glazbe je fantastično postignut, a kroz svaku od njih može se uočiti specifičan autorski pečat. Hvala Lindi na ovoj prekrasnoj suradnji, koja, nadamo se, neće biti i posljednja - ne skida osmijeh s lica naša sugovornica, naglašavajući da su podršku projektu dali Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatsko muzikološko društvo, što je od velike važnosti jer pokazuje da dobra ideja uvijek može naći put do realizacije.


Od učenika Glazbene škole Slavonski Brod sudjeluju dvije sopranistice, Sandra Böhm i Ana Lukšić, flautistica Leonarda Plazanić, violinist Dominik Tomičić i gitarist Borna Đuričić. Budući da u školi nemaju muških pjevača, kao gostujući pjevač pridružio im se tenor Luka Žiberna, učenik profesorice Ane Ticl iz Glazbene škole Požega. Treba istaknuti i profesore koji su sudjelovali u projektu, a to su, osim spomenutih nastavnica pjevanja G. Škrabal i A. Ticl, Matija Ciglenečki na klarinetu i saksofonu, korepetitori na klaviru Helena Lamešić, Hrvoje Aušić i Toni Toplak.


- Za projekt su se pripremali i korepetitor Frano Fabris i saksofonist Marko Rušnov, no zbog objektivnih razloga kolege su ih morali zamijeniti. No to ne umanjuje njihovu važnost jer i oni su se jednako pripremali - kaže Mirta Špoljarić, dodajući da je cilj da skladbe iz ovoga projekta ostanu u nastavnim programima učenika škole, ne samo onih koji su sudjelovali u praizvedbi nego i drugih, kao i onih koji tek dolaze. Jer glavna ideja jest bila proširiti repertoar hrvatske glazbe namijenjene srednjoškolskom uzrastu.


Zanimalo nas je kako su reagirali prvi put čuvši Lindine skladbe:


- Prva reakcija bila je oduševljenje svježinom glazbenog stila, a onda zadovoljstvo da smo našim učenicima mogli približiti suvremenu glazbu tako da i oni u njoj aktivno sudjeluju, bilo kao izvođači, kao slušatelji ili kao članovi male, ali vrijedne zajednice u okviru koje je ovaj projekt realiziran - zaključuje prof. Špoljarić.
Malo vremena

Već spomenuta prof. Tudaković Havelka prošle je godine došla do Linde Uran preko prof. Dubravke Krušelj Jurković kod koje je pohađala satove pjevanja, i pitala je li zainteresirana napisati neku pjesmu na tekst Dragutina Tadijanovića. Linda je već imala jednu pjesmu.


- Škola je kontaktirala mene s obzirom na to da sam još prije tri godine uglazbila tekst Visoka žuta žita. Tako je sve u biti i počelo - prisjetila se, ne tako davnih, dogovora Linda, čiji je samostalni utjecaj bio isključivo napraviti glazbu. Stihove je odabrala škola, no rekli su joj i koje sve instrumente imaju na raspolaganju da ih iskoriste uz glas i klavir pa se odlučila uz klavir i glas još i za klarinet, tenor saksofon, flautu i violinu.


- Nevjerojatno je koliko inspiraciju možete naći i dok recimo perete suđe. Čudan je taj naš svijet umjetnika, uistinu. Morate biti spremni da će vas kad-tad "zveknut" inspiracija, i to u situaciji kada ju najmanje očekujete. Zato treba imati ili diktafon blizu ili papir i olovku da vam taj trenutak ne promakne. S obzirom na to da sam narudžbu službeno dobila početkom ljeta, imala sam relativno malo vremena, ali i u malo vremena čuda se mogu napraviti. Samo treba posložiti prioritete. Jednom kada sam u radnoj skladateljskoj temperaturi, pisanje uistinu ide samo od sebe. Samo treba slušati i osluškivati. Nisam se htjela ograničiti formom i postaviti ju unaprijed. Stoga svaka pjesma ima drukčiju formu i mislim da je to za jedan ovakav ciklus mali jackpot jer ga to čini šarolikim - zaključuje Linda.

Dok je Glazbena škola pripremala koncert, učenici 3. razreda srednje glazbene škole svoja su razmišljanja o tom što ovom gradu danas znači Dragutin Tadijanović izrazili plakatom Tadijina mjesta u Brodu.


Narcisa Vekić
Linda Uran

skladateljica

Nisam razmišljala o nosaču zvuka za ciklus Tadijanović, nego za zbirku solo pjesama koju sam napisala i koja je službeno vani. No uslijedila je korona, pa nisam još imala mogućnost održati službenu promociju. Ubacili ste mi bubu u uho i nešto ću sigurno smisliti za ovaj
Uran: Oduvijek sam voljela Tadijanovića
Linda Uran: Čuti svoje djelo uživo, i to prvi put, uvijek je jako uzbuđujuće. Gledajući kako vaša kreacija postaje živom, osjećate se kao dr. Frankestein! Rijetko kada nisam zadovoljna izvedbom skladbe, to moram priznati. Naprosto znam kako motivirati izvođače i kako im dati najbolji naputak za izvedbu. Zadatak kompozitora nije samo napisati djelo i sve ostaviti na papiru, već je raditi s izvođačima uživo i usaditi im svoju tajnu recepturu, a da je oni nisu ni svjesni. Zasad mi se samo jednom dogodilo da nisam bila zadovoljna skladbom koju su mi izveli, ali to je bilo još u studentskim danima. U svojoj tiskanoj zbirci solo pjesama za glas i klavir uvrstila sam Tadijanovićevu pjesmu Visoka žuta žita, koju sam napisala još 2017. Oduvijek sam voljela Tadijanovića, a otkrila sam ga u 5. razredu osnovne škole, kada smo obilježavali njegov stoti rođendan.
Možda ste propustili...

BROJNI VUKOVARCI OBIŠLI VUKOVARSKE MUZEJE

Pozornost privukla izložba o Ivi Robiću

ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Muzeji su važni - glavna poruka Noći muzeja

IZLOŽBA U SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

"Priča o Haninom kovčegu" u Arheološkom muzeju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEVEN SESARDIĆ U KLUBU KNJIŽARE NOVA

“Konsenzus bez pokrića” izazov je konformizmu

2

KNJIŽEVNICA ZA DJECU JELENA PERVAN

Približava priče djeci s teškoćama u razvoju

3

PONOVNO U ZAGREBU U POVODU 60. OBLJETNICE PJEVAČIČINE SMRTI

“Piaf! The Show” u Lisinskom početkom ožujka