Ekonomija
TVRTKI 7STARS POTPORE HZZO-a DALE VJETAR U LEĐA

Izrađuju luksuzne zamrznute deserte za hotele i restorane
Objavljeno 9. studenog, 2020.
Šest žena u tvrtki 7Stars uspješno spaja najnoviju tehnologiju i tradiciju

Mala obiteljska tvrtka 7Stars iz Vinkovaca zapošljava šest žena, posluje tek godinu dana, a njezine ručno rađene luksuzne zamrznute deserte već uvelike koriste hoteli i restorani u Istri, Dalmaciji i Zagrebu.


Marija Čulo, direktorica i vlasnica tvrtke, na ideju o otvaranju ovakve tvrtke došla je spontano kada je sa suprugom posjećivala međunarodne sajmove koji donose novitete u poslovnom svijetu i kada je ugledala desertne čašice u kojima je vidjela priliku za vlastiti posao.


- Dvije godine maštala sam i razmišljala kako osmisliti posao, a onda sam se s prijateljicom prijavila za potporu i od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje preko mjere samozapošljavanja dobili smo potporu od 55 tisuća kuna, što nikako nije bilo dostatno za pokretanje samog poslovanja, pa smo morali uložiti i dosta svog novca, ali je potpora bila dobra odskočna daska. Od kraja 2018. do danas razvili smo mnoštvo različitih desertnih delicija, uz najkvalitetnije sastojke prožete rukama iskusnih majstora. Prvih šest mjeseci lani u slatkoj tvornici iz Vinkovaca obavljala su se samo testiranja novih slastica. Tada je nastalo prvih sedam desertnih čašica s kojima su službeno krenuli u prodaju. Zamrznute i luksuzne deserte 7Stars najprije je ponudio vinkovačkom i slavonskom tržištu, no nije dugo trebalo da kvalitetu njihovih proizvoda prepozna i ostatak Hrvatske. Ljeto se pokazalo posebno isplativo za rad jer smo u Istru znali isporučivati i dvije palete deserata tjedno. Kasnije se priključila i Dalmacija, a veliku želju za 7Stars slasticama pokazuje i Zagreb - priča o svojim početcima Marija Čulo i dodaje kako je originalnom recepturom i sastojcima vrhunske kvalitete šest marljivih žena uspjelo stvoriti deserte jedinstvenog okusa i izgleda.
Unikati

U cijelosti spravljene ručno, zamrznute desertne delicije postale su pravi ponos njihove tvrtke jer uspješno spajaju najnoviju tehnologiju, tradiciju domaće proizvodnje te provjerenih okusa sa svih strana svijeta, a to potrošači znaju cijeniti. Proizvode premium dessert čašice, dessert čašice, monoporcije, klasične torte po željama i cheesecake torte u raznim veličinama, a sastojci su kvalitetni i pomno birani i geografski pripadaju raznim dijelovima svijeta. Od najfinijih belgijskih čokolada do marakuje i šumskog voća, tamne čokolade i borovnica - nabraja Marija.


- Proizvodnja deserta počinje pečenjem biskvita koji se nakon hlađenja reže kalupima i priprema za daljnji proces. Biskvit se prelijeva slojem kreme i ide na prvo "šokiranje", odnosno zamrzavanje na -30 Celzijevih stupnjeva. Nakon toga slijedi drugi sloj kreme i glazura, pa ponovno zamrzavanje. "Šokiranjem" se čuva kvaliteta deserta koji, kada se jednom odmrzne, bude kao da je tek napravljen, a svaki dio deserta se posebno "šokira". Proizvodi se kupcima isporučuju našim dostavnim vozilom, oni ih, prema potrebi, odmah koriste ili opet stavljaju u zamrzivač pa izvade nekoliko sati prije proslave ili nekog drugog eventa. Nismo upoznati da u našoj blizini postoje slične tvrtke, a vani je već situacija drukčija, pa postoje donekle slični proizvođači, no naša prednost je u originalnim recepturama i ručnoj izradi – kaže Marija Čulo i predstavlja svoje suradnike na slici pred izrađenim desertima. Tu su Tea, dvije Josipe, direktorica Marija, Sanja i Anica.

Izvoz

Marija pojašnjava kako je nastao naziv tvrtke inspiriran zvijezdama.       


- Zvijezde su fascinantna nebeska tijela, a odlika koja nam se najviše svidjela je njihova originalnost. Ne postoje dvije potpuno iste zvijezde, kao što ne postoje ni dva ista 7stars deserta. Svi su unikatni i po tome su prepoznatljivi – kaže Marija i priznaje da ih je korona malo zakočila, pa su zatvorili pogon na dva mjeseca.


Proizvode najčešće uzimaju hoteli, restorani i kafići. Vrlo su popularni i u svatovima za tzv. slatke stolove, a zamrznute čašice i tortice sve su popularnije i na dječjim rođendanima, krštenjima i pričestima.
- Sa Zagrebom, Istrom i Dalmacijom radit ćemo i cijelu sljedeću godinu. Voljela bih se okrenuti izvozu jer mislim da ova zamrznuta proizvodnja polako preuzima svježu proizvodnju i prodaju. No moramo se prvo pokazati na domaćem terenu. Na vinkovačkoj tržnici ovog mjeseca planiramo otvoriti prodajni prostor 7Stars gdje će Vinkovčani moći kupiti naše proizvode, što nam je jako drago - kaže Marija Čulo.


Miroslav Flego
U planu je širenje na nova tržišta
Osim jedinstvenih unikatnih proizvoda, ono što ovu malu tvrtku čini još posebnijom je i činjenica da su većina zaposlenih žene. Šest žena pokazalo je da se odlično snalaze u poslovnom svijetu te kako su one budućnost poduzetništva u Hrvatskoj i Slavoniji. - Super funkcioniramo. Mala smo obiteljska firma, sve je opušteno i bez napetosti. Kada je problem, sjednemo i razgovaramo i brzo riješimo sve. Žene su se "uhvatile" kuhinje, dok su muški raspoređeni na nekim drugima zadatcima. Primjerice, Danijel i Nikica su dostavljači, a suprug Damir je prodavač koji obilazi cijelu Hrvatsku u potrazi za novim kupcima - pojašnjava Marija Čulo, dodajući kako će se širiti na tržišta gdje se pokaže da ima zanimanja za njihove proizvode iako imaju čvrste dogovore za neke morske destinacije gdje su odavno probili led.
Njihovi proizvodi su u ponudi restorana Lamut i San te u svečanoj dvorani Admiral Exclusive prilikom svatova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete