Zdravlje
LJEKOVITO BILJE SMREKA

Najbolje je prirodno sredstvo za liječenje dišnih organa
Objavljeno 9. studenog, 2020.
Češere beremo u jesen, a ulje rabimo za masažu bolnih reumatskih mjesta

Smreka pripada obitelji borova. Od latinskog naziva koji označava smolu dobiva ime, jer je poznato da smreka daje mnogo smole.

Sirup od mladih vrhova smreke (skupljamo i vrhove jele, bora itd.) tradicionalno je ljekovito sredstvo u našoj obitelji, već ga desetljećima priređujemo kako za naše potrebe tako i za širu rodbinu. Može se reći da nema boljeg prirodnog sredstva za liječenje dišnih organa i dišnih puteva od sirupa mladih izdanaka smreke, koji rabimo za liječenje tegoba kao što su kašalj ili česte prehlade, i to naročito za djecu i osobe slabog imuniteta. Smreka, naime, pomaže kod svih vrsta kašlja - od suhog do onog sa sekretom - katarom, magarećeg ili hripavca, bronhitisa, i to akutnog i kroničnog, za jačanje pluća, za jačanje cijelog organizma, kod prehlade, sklonosti infekciji, kao i kod raznih komplikacija s dišnim organima, nadalje, sirup se može uzimati za jačanje imuniteta i za čišćenje krvi. Kod skorbuta također pomaže sirup ili čaj od mladih izdanaka smreke, kod rahitisa te slabašne i slabo razvijene djece, slabog imuniteta, sirup se može uzimati s medom i propolisom, kao i svježi ekstrakt, koji dobijemo od mladih izdanaka smreke, pomiješan s medom.

Smreka je crnogorično drvo visine i do 50 metara, guste piramidalne krošnje. Kora je u mladosti svijetla i tamnosmeđa, glatka, a poslije tamnocrvenkasta i ispucane kore. Češeri otpadaju tek kad izbace okriljene sjemenke. Korijen smreke je plitak, tanjurasto razgranan, bez središnjeg korijena.

Raste u brdskim planinskim područjima na visini od 1000 do 2300 metara, od dolina do kamenitih podloga izloženih vjetru. Beru se mladi, proljetni svjetlozeleni izdanci - izbojci, iglice, od kojih pripremamo sok, sirup, smrekin med, čaj, tinkturu itd. Tijekom godine možemo brati iglice od kojih pripremamo kupke, tinkturu, čaj itd. Češere beremo u jesen. Od iglica destilacijom dobivamo eterično ulje, a od smole terpentin. Smreka sadržava eterična ulja, smole, tanin, resin, terpentin, pinen, silvestren, sumpor, fosfor, željezo, kalcij, vitamin C, u mladim ga iglicama ima 250 - 300 mg.

Ulje od smreke pripremamo tako da pet mladih zelenih češera razrežemo na sitne komadiće i stavimo močiti tri tjedna u 1/2 litre konjaka. Nakon toga dodamo litru maslinova ulja i dobro pomiješamo. Bocu začepimo vatom i nakon tjedan dana procijedimo. Rabimo za masažu bolnih reumatskih mjesta i bolnih živaca. Kod prsnih tegoba uljem dobro natrljamo prsa i leđa, zatim namažemo vrat i zatiljak te na kraju dobro utoplimo ta mjesta. Ako ulje uzimamo iznutra, uzimamo ga 3 puta po 1 žličicu s kavom od cikorije i ječma - kod tegoba sa žuči, grčevima i infekcijama, za dezinfekciju dišnih puteva i omekšavanje tvrdokorne sluzi. Umjesto zelenih češera mogu se rabiti i mladi izdanci smreke.

Inhaliramo se tako da u litru vode stavimo šaku-dvije iglica smreke, zakuhamo, poklopimo da odstoji 1 sat te ponovno zakuhamo i počnemo inhalaciju, to jest udisanje na nos, a izdisanje na usta i obrnuto, tako da se nagnemo na lonac i prekrijemo ručnikom preko glave.

Osim mladih iglica za sirup i mlade češere možemo rabiti za liječenje. Njih usitnimo i koristimo za čaj, koji može pomoći kod: tegoba s grlom, problema s dišnim putevima, za jačanje glasnica i pluća, pomaže i u radu jetre. Čaj od mladih izdanaka dobro je prirodno ljekovito sredstvo za liječenje katara, kašlja, svih infektivnih bolesti kao što su gripa, hunjavica i prehlada, za izazivanje znojenja, kod proljetnog umora, za jače mokrenje i kod upale mjehura.

Suhe iglice smreke rabimo za pripremu raznih kupki, a najčešće se pripremaju cjelovite kupke, kao i kupke za noge; za liječenje kožnih i prsnih bolesti, osoba oboljelih od astme, tuberkuloze, živaca, reume, gihta; obloge stavljamo na otekline na vratu, kod oteklina žlijezda, raznih kožnih nečistoća, osipa, čireva, svraba; koriste se za ispiranje grla i usta, kože, za grgljanje, inhalacije kod astmatičara, plućnih bolesnika, i to kod kroničnog i akutnog bronhitisa, tuberkuloze i katara.
Jasminka Knežević
Ljekovito bilje
smreka
Tijekom godine možemo brati iglice, od kojih pripremamo kupke, tinkturu, čaj i slično
Sirup od izdanaka smreke
U staklenku od 5 litara stavljamo red izdanaka smreke i red šećera i tako sve dok ne napunimo staklenku. Zatvorimo gazom i stavimo na toplo mjesto. Držimo sve dok šećer ne otopi mlade izdanke, koji isplivaju na površinu sirupa koji smo dobili. Dobro procijedimo i pohranimo u tamne staklenke ili boce. Možemo dodati malo limunove kiseline. Uzima se tri puta po žlica dnevno.
Tinktura i kupka za opuštanje
Tinkturu od izdanaka pripremamo od 200 grama izdanaka, koje močimo u litri 70-postotnog alkohola. Procijedimo i uzimamo tri puta na dan po 10-15 kapi s čajem ili medom. Smrekove kupke pripremamo tako da u 25 litara vode stavimo 2 - 4 šake suhih iglica smreke, zakuhamo i poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Ulijemo u kupku, u kojoj treba ostati 10 - 15 minuta.
Čaj za liječenje gripe i prehlade
Čaj pripremamo tako da čajnu žličicu usitnjenih iglica prelijemo s 2 decilitra vruće vode, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo. Piti 2-3 šalice čaja s medom na dan. Čaj od mladih izdanaka dobro je prirodno ljekovito sredstvo za liječenje katara, kašlja, svih infektivnih bolesti kao što su gripa, hunjavica i prehlada, za izazivanje znojenja, za jače mokrenje i kod upale mjehura.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike