Zdravlje
PAMETAN ODABIR

Raspoloženje ovisi i o jelovniku
Objavljeno 9. studenog, 2020.
Pametnim odabirom namirnica možemo poboljšati raspoloženje. Kada smo pod stresom, trošimo veće zalihe vitamina i minerala. I ako se pravilno hranite, u razdobljima povećanih psihičkih ili fizičkih napora potrebno je unositi više vitamina i minerala. U stresnim razdobljima izbjegavajte kavu, crni i zeleni čaj, kolu i energetska pića, kao i alkohol. Rafinirani šećer i kofein (osnovni sastojak kole i energetskih pića) izazivaju brze uspone i padove šećera u krvi, što je veliki šok za organizam.

Šećer i škrob u ugljikohidratima povećavaju razinu serotonina u mozgu i donose nam dobro raspoloženje i mir. Jedite integralnu tjesteninu, integralni kruh, integralnu rižu, grah, krumpir, voće, povrće...

Složeni ugljikohidrati biljnog podrijetla, posebice krumpir, integralne žitarice, kruh, riža, kokice, med sadrže triptofan koji tijelo pretvara u serotonin, što je prirodno sredstvo protiv depresije. Ugljikohidrati potiču otpuštanje inzulina u krvotok, a inzulin čisti put triptofanu da dođe do mozga i pretvara se u hormon spokoja - serotonin. To nam daje osjećaj mira i zadovoljstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag boli. Ako ste nervozni i uznemireni, izbjegavajte kavu i sve energetske napitke s kofeinom, crni i zeleni čaj.

Jedite složene ugljikohidrate, crni kruh, integralnu tjesteninu i rižu, suhe smokve i marelice, grah. Nužna je i folna kiselina koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću (npr. špinat), selena ima u sjemenkama suncokreta, luku, feferonima, tunjevini. Folna kiselina ubraja se u vitamine B-kompleksa i može se dodavati u tabletama. Ako ste tužni, izbjegavajte alkohol jer pojačava depresiju. J.Kn.
Kada smo pod stresom, trošimo veće zalihe vitamina i minerala
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POKRETAČ I KOORDINATOR SPORTA I REKREACIJE

Rekreacija na otvorenom je procvjetala

2

STUDIJA PREVIŠE VJEŽBANJA NIJE ŠTETNO

Svaki je korak važan za poboljšanje zdravlja srca

3

KORONAVIRUS

Imunitet traje najmanjea pet mjeseci