Regija
DRUŠTVENI CENTAR IN - ZA SVE DOBNE SKUPINE

Za najmlađe će “leptiriće” imati art i terapiju zvukom
Objavljeno 7. studenog, 2020.
Unatoč ograničenjima nametnutim koronom udruge realiziraju planirane programe
VUKOVAR

Početkom kolovoza u Vukovaru je počela realizacija projekta Društveni centar IN - mreža podrške za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom grada Vukovara.

Nositelj je Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići", a partneri su im Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar, Udruga osoba s invaliditetom VUKA Vukovar i Grad Vukovar. Osnovni je cilj projekta osigurati djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom provođenje slobodnog vremena na kvalitetan i strukturiran način, uz stručnu podršku, s tim da mogućnost uključivanja u aktivnosti imaju i članovi obitelji korisnika. Organizatori ističu kako im aktualno stanje s koronom nije odgodilo ni jedan od planiranih programa, ali na nekima je manji broj korisnika, posebice na onima namijenjenima djeci.

Prema riječima Mateje Hojsak, voditeljice Društvenog centra IN, odaziv na aktivnosti u Golubici je odličan.

- Predviđeno je do 30 korisnika na svakoj radionici, uključujući i slobodne aktivnosti te plesne, dramske i likovne programe. Nadamo se kako dodatnih ograničenja neće biti, jer korisnicima doista dajemo mogućnost kvalitetnog korištenja slobodnog vremena. Kod nas je riječ o radu s ljudima u dobi od 18 do 60 godina, Leptirići rade s djecom i mladima do 18 godina, a aktivnosti udruge Vuka namijenjene su starijima od 60 godina, čime smo zapravo pokrili sve dobne skupine - rekla je Hojsak.

U okviru projekta u Vukovarskim leptirićima je počela edukacija za terapiju zvukom, u koju su uključene dvije izvoditeljice. Radi se o holističkom obliku terapije čije su beneficije fizičko i emocionalno zacjeljivanje, obnavljanje cirkuliranja energije kroz tijelo, poboljšanje samopouzdanja i samopoštovanja, spavanja i opuštanja te koncentracije i produktivnosti. Jedna od izvoditeljica, Nina Cvetković, aktivno je uključena u rad s djecom.

- Edukacije za terapiju zvukom nam daje online Centar za izvrsnost iz Velike Britanije. Naš je zadatak proći sve lekcije i položiti ispite, a istodobno imamo i edukaciju za art terapiju. Proces učenja je pri kraju, pa ćemo u okviru Društvenog centra provoditi i zvučnu terapiju. Nemamo sve instrumente, međutim vidjet ćemo što se kroz projekt može osigurati, no provodit ćemo i glasovnu terapiju, koja ne zahtijeva instrumente, ali je izvrsna za opuštanje od stresa, anksioznosti i tjeskobe - pojasnila je Cvetković.

Navela je kako je tijekom ljeta na aktivnostima bilo više djece, no dolaskom hladnijeg vremena broj je reduciran, ponajprije stoga što netko od djece zbog kontakta s osobama zaraženim koronom u svom okruženju mora u samoizolaciju.

- Za sada nam je to jedina smetnja u svakodnevnom radu, no općenito sam zadovoljna kako djeca reagiraju na program koji s njima provodimo i vjerujem kako je za svakoga od njih iznimno koristan, što u konačnici potvrđuju reakcije djece i njihovih roditelja - zaključila je.

Dragana Korpoš
OBNOVLJEN DIO KROVA
Viktorija Matin, predsjednica Vukovarskih leptirića, istaknula je kako je Društveni centar IN kvalitetno zamišljen projekt, a obnovljen je i dio krova prostora udruge. Organizirali su i podjelu promotivnih materijala, što će činiti i dalje u cilju prezentacije aktivnosti. U provedbu su uključene stručne osobe iz svih područja, korisnicima je dostupno i čitanje dnevnih novina, uporaba računala i interneta kao i igraonice za djecu, a jedan od ciljeva organizatora je senzibiliziranje šire zajednice i promidžba inkluzivnog volontiranja. Ukupna je vrijednost projekta nešto manje od dva milijuna kuna, s tim da je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a preostali dio iznosa financira se iz državnog proračuna. Projekt će trajati do lipnja 2022. godine.
Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike