Regija
BILI SU "DAROVI S NEBA"

Pronađen sanduk pomoći bačen ‘91. nad Vukovarom
Objavljeno 5. studenog, 2020.
Hrabri osječki zrakoplovci pod okriljem mraka izbacili su sanduke s više od dvije tone pomoći

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar (MCDRVU) ima novi i vrlo vrijedan eksponat - sanduk s padobranom koji je u ratnu jesen 1991. izbačen nad već opkoljenim Vukovarom, kao pomoć tamošnjoj bolnici, a koji je slučajno pronađen nakon 29 godina.


Bile su to medicinske potrepštine što su ih tada pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek na svojim neustrašivim humanitarnim letovima, sportskim i poljoprivrednim zrakoplovima, noću, dostavljali Vukovaru, onda kada je to bilo najpotrebnije jer se više nije mogla osigurati opskrba grada u neprijateljskom okruženju. "U ljeto ove godine taj je sanduk slučajno pronašao učenik vukovarske osnovne škole. Na Lušcu, na obali Stare Vuke. Djelatnici Memorijalnog centra "skupili" su sadržaj sanduka 23. listopada i odnijeli predmete u MCDRVU - kaže Krunoslav Šeremet, ravnatelj vukovarske Javne ustanove koja, od svog osnivanja 2013., svojim djelovanjem "čuva, istražuje i promiče" sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar.


Pronađeni "darovi s neba" - kako se ratne ‘91. u Vukovaru znalo reći za tako pristiglu pomoć - u prilično su lošem stanju, nagrizeni zubom vremena i atmosferskim (ne)prilikama. Ravnatelj Šeremet kaže kako će međutim stručne službe evidentirati svaki predmet, zaštititi i tako nastojati sačuvati taj vrijedan nalaz koji će biti, dodaje, primjereno izložen.

U Memorijalnom centru inače imaju izložbeni prostor, ali i jedinstven "virtualni spomenik" u čast pripadnicima Samostalnog zrakoplovnog voda čija je veza s Vukovarom, kako kažu, neraskidiva. U svojim noćnim letovima iznad neprijateljskih linija hrabri su zrakoplovci izbacili sanduke s više od dvije tone pomoći za Vukovar. Imali su i borbene letove, no 2. prosinca ‘91. kod Otoka oboren je jedan zrakoplov, a ta je tragedija odnijela živote četvorice pilota i padobranaca.


Sanja Butigan
Možda ste propustili...

PRVI SASTANAK ORGANIZACIJSKOG ODBORA 56. FOLKLORNE MANIFESTACIJE

Vinkovačke jeseni od 10. do 19 rujna, moto otvorenja “Ide dika, kapu najerio”

HUMANITARNA UDRUGA “DAR DOBROTE” ZADOVOLJNA UČINKOM U GODINI PANDEMIJE

Donirali proizvode u vrijednosti od 371.849 kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO U VLASTITOM PROSTORU BRUTOPOVRŠINE 1300 ČETVORNIH METARA

Gradnja Centra za socijalnu skrb Đakovo kreće u travnju

2

AGRO-KLASTER U KORONAKRIZI

Domaći proizvod traže
vrtići, škole, domovi...

3

VIJEĆE OPĆINE JEDNOGLASNO ODLUČILO NE OSNOVATI VLASTITU PREDŠKOLSKU USTANOVU

Vrtić u Viljevu u sastavu miholjačkog Pinokija