Novosti
UHIĆEN 26-GODIŠNJAK

Slavonac prijetio Viliju Berošu pa završio u zatvoru
Objavljeno 30. listopada, 2020.
Zbog prijetnji ministru zdravstva Viliju Berošu u srijedu je uhićen 26-godišnji mladić. Policajci ga sumnjiče da je preko internetske aplikacije za razmjenu poruka u nekoliko navrata tijekom listopada prijetio državnom dužnosniku u vezi s njegovim obavljanjem posla na toj dužnosti. Policija nije objavila o kojem se dužnosniku radi ni mjesto iz kojeg je 26-godišnjak, nego samo navodi da je mladić "hrvatski državljanin iz Osječko-baranjske županije". Zbog prijetnji 26-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, a policija će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.


Ministar Vili Beroš još je početkom listopada, kada je prijetnje prijavio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, rekao da i sam prima prijetnje, najčešće preko društvenih mreža. Međutim, tada ih nije prijavljivao policiji. "Nažalost, svjedoci smo mnogih neprimjerenih odnosa spram nositelja političkih, stručnih i javnih dužnosti u našoj zemlji, uključujući i prijetnje smrću ne samo njima nego i članovima obitelji. Mnoge takve prijetnje, kojima sam i osobno nerijetko izložen, ostanu neprijavljene i često neprocesuirane od službi sigurnosti, ali mislim da ne smijemo olako prihvaćati takve stvari, jer među onima koji se ne ustručavaju javnih prijetnji su i osobe koje su spremne učiniti zlo osobama koje i ne poznaju osim po njihovu javnom djelovanju", rekao je tada, između ostaloga, Vili Beroš.


S prijetnjama se susretala i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite. Zagrebački policajci osumnjičili su 36-godišnjaka da je krajem rujna, na e-mail adresu poznate liječnice i znanstvenice poslao poruku u kojoj joj je ozbiljno prijetio navevši da na određeni način mora uplatiti točno određen iznos u kriptovaluti.
Prema Kaznenom zakonu, tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio, a radi se o službenoj ili odgovornoj osobi, u vezi s njezinim radom ili položajem, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Na sudu je odluka hoće li i na koliko 26-godišnjak zbog prijetnji ministru zdravstva završiti u zatvoru. S.Lacić