Sport
NIKOLA JAMBOR

Neka Slaven pobijedi, ali da Osijek osvoji prvenstvo
Objavljeno 30. listopada, 2020.
Bivši veznjak Slaven Belupa i Osijeka danas je član portugalskog Rio Avea

U Gradski vrt stigao je u lipnju 2017., a zadržao se godinu dana. Dojma smo kako su doprinos Nikole Jambora u bijelo-plavom dresu više cijenili suigrači i tadašnji trener NK Osijek Zoran Zekić, negoli cjelokupna javnost. Više je razloga. Nezahvalna uloga u momčadi, možda i narasli apetiti navijača, jer stigao je u vrijeme kada je u Gradskom vrtu padao PSV i kada je Osijek bio na korak do Europske lige.


Rođeni Koprivničanac (1995.), ponikao u Slaven Belupu subotnjem domaćinu bijelo-plavih, danas je član portugalskog Rio Avea. Uoči subotnjeg susreta u kojem će nogometaši Osijeka konačno na travnjak, prisjetio se trenutaka u gradu na Dravi.


- Bilo je to lijepo razdoblje u karijeri i životu. Pristigao sam u klub kada je Osijek već debelo bio u pripremama, dok je Lokeren, čiji sam bio član, tek tada kretao tako da me trener Zekić uvodio nakadno. Možda i činjenica što nisam to ljeto igrao europske utakmice jest i razlog što nisam toliko upamćen.
Iz Osijeka u Portugal

U Gradskom vrtu zadržao se samo godinu dana.


- Imao sam želju ostati, a takvu želju imao je i trener Zekić, Ponavljam, bio sam pod ugovorom s Lokerenom. Oni su tražili nekakvu odštetu, pa se klubovi nisu uspjeli dogovoriti.


Poslije Osijeka otišao je u portugalski Rio Ave.


- Prva sezona je bila super. Igrao sam dosta i dosta su se pohvalno izražavali o meni. Međutim, drugu sezonu bih najradije zaboravio. Negdje u desetom mjesecu, poslije sedam-osam kola, polomio sam križne ligamente. Uslijedila je operacija, onda sve ovo s koronom, pa zapravo tek sam na početku nove sezone konačno ušao u normalan ritam.


Na početku sezone nogometaši Rio Avea imali su zanimljiv nastup u Europi. Prvo su nakon jedanaesteraca izbacili Besiktas, a onda nesretno ispali od Milana. Utakmica je to koja se dugo prepričavala.


- Znali smo da Milan ima samo ime, da nemaju Rebića ili Ibrahimovića. Igrala se jedna utakmica, i to kod nas, i da imamo šanse. I jako smo dobro odigrali. Igrali smo produžetke, vodili do valjda posljednje sekunde kada je našeg Tonija Borevkovića (bivšeg mladog reprezentativca rodom iz Slavonskog Broda) pogodila lopta u ruku. I onda ruleti jedanaesteraca. Čak 12 serija, triput smo bili u prigodi za prolaskom. Kažu ljudi da ne da nisu igrali takvu utakmicu, nego nisu niti gledali takav triler. Nažalost, ispali smo pa je meni mala utjeha da sam kod izvođenja jedanaesteraca svladao Donnarummu koji na Transferkmarktu vrijedi više negoli naša cijela momčad.
Nitko ne voli Koprivnicu

U subotu se sastaju njegova dva bivša kluba. Slaven Belupo i Osijek.


- Da su normalne okolnosti rekao bih da je Osijek favorit. Jako su dobre stvari učinili dolaskom Bjelice i općenito u prijelaznom roku. Međutim, pojavila se korona, nisu igrali dva tjedna i pitanje je u kakvom su trenutačno stanju. S druge strane, znam po mojem iskustvu u Osijeku. Sve momčadi u HNL-u ne vole igrati u Koprivnici. Ne znam zbog čega. Utječe i taj naš stadion tamo. Već su tradicionalno svima tvrd i neugodan suparnik. Sada na klupi imaju i, rekao bih, karizmatičnog trenera koji je medijima i zanimljiv, ali definitivno prenio je svoju ideju i izgleda dobro. No, mislim da Slaven još nije u tom krugu klubova koji teže najvećem, a gdje je sigurno Osijek.


Nije odbio odgovoriti za koga će u subotu navijati?
- Ha, u Slavenu sam od šeste godine. Ali, odgovorit ću ovako. Neka Slaven svaki put pobijedi Osijek, a neka na kraju Osijek osvoji prvenstvo - zaključio je Jambor.


Krešimir Lacković
PROTIV PORTUGALA MOŽEMO BOLJE
Glavno pitanje svuda u svijetu je kako se pojedine zemlje suočavaju s koronavirusom. Kakvo je stanje u Portugalu i portugalskom nogometu.

- Kod nas je jako dobro. Nismo među igračima i trenerima imali slučajeve, samo nešto u klupskom osoblju. U ostalim klubovima pojavi se jedan do dva slučaja, ali ne kao kod nas u Osijeku, ili Lokomotivi, kada su se morale odgađati utakmice.

Nakon ovoga kola slijedi reprezentativni tjedan. Hrvatska će u Ligi nacija u Splitu dočekati Portugal. Jambor je imao priliku najbliže upoznati velik broj portugalskih reprezentativaca.

- Protiv većine sam igrao i uvjerio sam se koliko su to kvalitetni igrači. Naravno, ima ih i Hrvatska koja sigurno može bolje od onoga u Portugalu kada smo izgubilli 4:1, a dovoljno je sve otkrilo da nam je Livaković bio najbolji igrač. Sigurno je kako možemo mnogo bolje protiv Portugala, međutim, naš je cilj bio opstanak u Ligi nacija, pa je, prema mome mišljenju, ključno kako ćemo odigrati u Švedskoj. S druge strane Portugalci s Ronaldom teže nećemu mnogo većem. Oni žele osvojiti Ligu nacija.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana