Novosti
APELI DRŽAVNOG VRHA: SLJEDEĆI SU TJEDNI KLJUČNI

Ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom, građani moraju postati svjesni važnosti mjera
Objavljeno 30. listopada, 2020.
Sve mjere su moguće, no nije trenutak za policijski sat * OŽB Našice bit će COVID bolnica

Hrvatska ulazi u najtežu fazu borbe s pandemijom koronavirusa, a građani moraju osvijestiti da će samo uz pridržavanje epidemioloških mjera početi padati broj novooboljelih. Poručio je to u četvrtak državni vrh, nakon što je dosegnut još jedan dnevni rekord, 2776 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 18 osoba.


"Bitno je da svi naši sugrađani sada shvate da ulazimo možda u najtežu fazu borbe s pandemijom", poručio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade. Uz ogradu da je u ovom trenutku izrazito nezahvalno prognozirati dinamiku pandemije u Hrvatskoj, Plenković je kazao da je broj novozaraženih u proteklim tjednima rastao vrlo brzo, brojevi i dalje znatno rastu, ali da je posljednjih dana porast ipak slabiji nego proteklih tjedana.

Bez lockdowna

"Čini se da se polako udaljujemo od eksponencijalne krivulje. Idući dani i tjedni pokazat će hoće li se taj trend nastaviti. Za razliku od Njemačke, Italije, Austrije, gdje je rast brži, mi također rastemo, ali sporije", rekao je. Dodao je da su uvedene protuepidemijske mjere proporcionalne razvoju epidemije u Hrvatskoj, a Vlada želi da svi građani osvijeste potrebu pridržavanja usvojenih mjera. "Ako se bude tako dogodilo, vjerujem da bi ove naznake, za koje smatramo da će početi djelovati, trebale nakon sljedećih nekoliko kritičnih tjedana postupno dovesti do smanjenja epidemije i broja zaraženih", istaknuo je Plenković.


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da bi broj novooboljelih od COVID-19 za tri-četiri tjedna trebao početi padati, pod uvjetom da se građani pridržavaju epidemioloških mjera i odgovorno se ponašaju. U suprotnom, upozorio je, krivulja novozaraženih i dalje će rasti. S obzirom na aktualni negativni trend, potvrdio je da Nacionalni stožer civilne zaštite razmišlja o novim mjerama, no i da dosadašnje iskustvo pokazuje kako restriktivnije mjere ipak ne donose željene rezultate. "Sve mjere su moguće, kao i promjene u školstvu, no procjenjujemo da nije trenutak za policijski sat ni lockdown", rekao je ministar. Ponovno je apelirao na obiteljske liječnike da "ostanu pola sata-sat" duže na poslu i zovu kontakte zaraženih, ustvrdivši da je praćenje kontakata jedna od najučinkovitijih mjera u sprječavanju infekcije. "U ime naroda i Vlade" zamolio ih je da svoje zaražene osiguranike unesu u digitalnu platformu i obavijeste kontakte jer osobe koje su bile u kontaktu s COVID pozitivnim bolesnikom i po tri dana ne dobivaju o tome obavijest. Iako kontinuirano raste broj novozaraženih, Beroš ističe da je situacija pod kontrolom u svim županijama. Ministar ističe i da se resursi za testiranje svakodnevno povećavaju, no još uvijek su ograničeni. U HZJZ stižu ovih dana novi uređaji koji će znatno proširiti kapacitete testiranja. Uskoro bi, kaže ministar, trebali biti uvedeni i brzi antigenski testovi, koji su znatno jeftiniji i puno brži te će omogućiti testiranje dodatnih pacijenata.


Na sjednici Vlade ministar Beroš upozorio je na prikrivanje kontakata zaraženih pred epidemiolozima, što znatno otežava borbu s epidemijom. "Prešućivanje, odnosno navođenje kontakata isključivo iz kruga ukućana, koji bi ionako bili u samoizolaciji, sve je uočljiviji problem, koji dovodi do daljnjeg širenja epidemije i čini izravnu opasnost za zdravstvene ustanove i sustav, ali i ostale resore", istaknuo je Beroš. U proteklih tjedan dana zabilježeno je 13.925 novih slučajeva. To je znatan broj s obzirom na to da cijelo vrijeme raspolažemo epidemiološkim mjerama koje minimalno zalaze u zonu komfora svakoga od nas, a čijom primjenom možemo znatno utjecati na broj zaraženih i umrlih, rekao je. Upozorio je kako je velik broj zdravstvenih radnika bolestan ili u izolaciji, a, s druge strane, sve je veći broj hospitaliziranih pacijenata.


​Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Osječko-baranjske županije, u kojoj se oboljeli bilježe u ukupno 52 mjesta, Opća županijska bolnica Našice postaje COVID bolnica. "Radi prilagođavanja novim uvjetima i zbog sve većeg broja oboljelih i preminulih, a u dogovoru s Osječko-baranjskom županijom, KBC-om i ministrom zdravstva Berošem donesena je odluka da se Opća županijska bolnica Našice stavi na raspolaganje te reorganizira i postane COVID bolnica za Osječko-baranjsku županiju. Bolnica je nedavno kvalitetno opremljena zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji, ima centralni razvod plinova te svaka soba ima dostupan kisik, potreban u ovim uvjetima. Dogovoren je postupan prelazak na takav rad, sve do punog kapaciteta bolnice od 150 postelja s priključcima na kisik, no već sada je dio oboljelih od COVID-a u Našicama", rekao je Hrvoje Šimić, ravnatelj našičke bolnice. Dodatno je objasnio kako će postupno prelaziti na taj model rada, za sada će zbrinjavati sve one pacijente koji su pozitivni na COVID-19, ali i one koji su vitalno ugroženi i koji imaju bilo kakvu zdravstvenu potrebu. "Sukladno s događajima i dinamikom razvoja pandemije spremi smo povećavati svoj kapacitet do punog kapaciteta. Mala smo bolnica, što znači da smo spremni transformirati se sukladno sa svim potrebama", dodao je Šimić.
Aktiviranje dvorane

Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek i regionalni koordinator za izolacijske kapacitete, ističe da je riječ o aktiviranju sekundarnih kapaciteta za COVID, i to prije aktiviranja sportskih dvorana, koje su zadnja opcija. "U posljednja dva tjedna već smo dio pozitivih pacijenta prebacili iz naših stacionara u Našice i imamo uhodan sustav. Kako se budu povećavali kapaciteti i broj pacijenata u Našicama, KBC će davati na raspolaganje i određeni broj djelatnika. S druge strane, svi oni bolesnici koji nisu zaraženi COVID-om i kojima je potrebna hospitalizacija, a iz Našica su i s područja koje gravitira našičkoj bolnici bit će zbrinuti u KBC-u Osijek", naglasio je Zubčić.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec kaže kako je nastala i potreba da se počnu pripremati i dodatni izvanbolnički kapaciteti. Stoga je odlučeno da se za tu namjenu ponovno aktivira dvorana Gradski vrt u Osijeku, u koju će se sljedećih dana prebaciti potrebna oprema. ​Na prijedlog Osječko-baranjske županije, potpisan je i sporazum o korištenju Centra Gradskog društva Crvenog križa u Orahovici za sve pozitivne osobe koje nemaju znakove bolesti (asimptomatske) te za osobe u samoizolaciji. Na raspolaganju je 200 kreveta s mogućnošću proširenja za još 100, a primjena počinje od 1. studenoga. Naposljetku je Petar Lagator, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, istaknuo kako je epidemiološka situacija na području županije vrlo ozbiljna. "Sve su mjere Nacionalnog stožera koje su na snazi dobre i njihova odgovorna primjena može dati rezultate, međutim, ako ne bude pozitivnih pomaka, županijski će stožer sukladno sa svojim ovlastima te mjere još pooštriti, i to ograničenjem broja osoba na svim okupljanjima, odredbama o obveznom nošenju maski u još više situacija i drugim", naglasio je Lagator. Prema izvješću od četvrtka, u Osječko-baranjskoj županiji utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 219 osoba, što je najveći broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije. Testirana su ukupno 574 uzorka. Na liječenju u KBC-u Osijek je 95 osoba, od kojih je 11 na respiratoru. Devet oboljelih hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. U KBC-u je preminula jedna osoba oboljela od COVID-19, a riječ je o muškarcu iz Valpova rođenom 1954.


Dario Kuštro/Hina
ZATVARANJE ŠKOLA ZADNJA JE OPCIJA
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da je zatvaranje škola i online nastava zadnja opcija Vlade i da za sada ne razmišlja o toj mjeri. "Tako dugo dok smatramo da je u školama situacija u redu, na ovakvoj razini, preporučujemo da se ne zatvaraju škole i ne prelazi na online nastavu", rekao je Fuchs. Pritom se pozvao na istraživanje provedeno u 133 zemlje, prema kojem škole izrazito malo pridonose širenju zaraze. U obrazovnom je sustavu statistički 0,2 posto pozitivne djece, a najmanje onih do sedam godina. Njemačka ide u svojevrsni lockdown, ali ne zatvara škole, napomenuo je Fuchs, dodavši kako se kod nas trenutno razmišlja o donošenju novih uputa. "Razmišljamo o tome u smislu da osoblje stalno nosi maske i da se vidi može li se nešto poboljšati u prijevozu, što bi se moglo bolje odraziti na broj oboljelih nego prelazak na online nastavu. Ni pojačano testiranje ne bi u ovom trenutku bitno pomoglo", rekao je.

"Najlakše je reći - hajdemo sve zatvoriti, ali to je loše za djecu, gospodarstvo i roditelje. To je zadnja opcija. Pomno pratimo situaciju i apsolutno je najbolja opcija da škole ostaju otvorene koliko je god moguće", rekao je.
NARUČIVANJE U KBC-u
Ravnateljstvo KBC-a Osijek izvijestilo je da je od 1. studenoga za testiranje na SARS-CoV-2 potrebno prethodno naručivanje (031/511-050, svakim radnim danom od 8.30 do 10.30), a odnosi se na kontakte s pozitivnim osobama ili simptomatske bolesnike upućene od primarne zdravstvene zaštite ili Službe za epidemiologiju. Naglašava se kako se ne moraju naručivati korisnici koji trebaju biti hospitalizirani ili im je test potreban za dijagnostičke postupke u bolnicama.
NAKON INSPEKCIJE SMJENE U KB-u DUBRAVA
Vlada je u četvrtak smijenila Upravno vijeće KB-a Dubrava, a nakon što je zdravstvena inspekcija u toj bolnici utvrdila propuste. Kao primarni razlog za smjenu Upravnog vijeća ministar Beroš istaknuo je "neodgovarajuću razinu komunikacije između Uprave bolnice i koordinatora primarnog intenzivističko-respiratornog centra Ivice Lukšića". Ustvrdio je i kako je takvo "dualno vodstvo bolnice moglo rezultirati poremećajem u radu primarnog intenzivističko-respiratornog centra", u kojemu se liječe teški slučajevi COVID-19. Ministarstvo zdravstva poslalo je prije tri dana inspekciju u KB Dubrava nakon što je liječnica iz te bolnice svojim pismom progovorila o situaciji u primarnom respiracijsko-intenzivističkom centru. Na temelju nalaza inspekcije Vlada je odlučila smijeniti dosadašnje članove Upravnog vijeća, a novi članovi odlučivat će o sudbini ravnatelja KB-a Dubrava Srećka Marušića, koji i dalje upravlja bolnicom. "Upozoren sam i prije dolaska na ovu dužnost da situacija u KB Dubravi nije baš najbolja, da postoje određeni klanovi. Zbog toga je dosta liječnika i sestara otišlo iz te ustanove", rekao je Beroš i poručio kako "dualizam u upravljanju ne smije postojati i nema vremena za dvostruke igre". Rekao je i kako se u tu bolnicu svakodnevno šalje dodatni zdravstveni kadar na ispomoć. "Za KB Dubravu tražimo dodatne kapacitete iz svih zdravstvenih ustanova u Zagrebu i to će biti riješeno", istaknuo je.
rekord
2776 NOVIH SLUČAJEVA BILO JE 29. LISTOPADA
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADA DOPUSTILA PRODAJU HRVATSKIM AUTOCESTAMA

Dravski pijesak prodan za gradnju ceste kroz Baranju

2

PREMINULA JEDNA COVID POZITIVNA OSOBA

U zadnja 24 sata 35 novopozitivnih osoba u OBŽ

3

IZ BANOVINE U SLAVONIJU

Petrinjke: Kuća će se obnoviti, važno je sačuvati život