Regija
NAKON TRI MJESECA BORAVKA U PRITVORU

Blagoja slobodan, zasuzio zbog stoke
Objavljeno 30. listopada, 2020.
LEVANJSKA VAROŠ

Nakon tri mjeseca boravka u pritvoru u Osijeku, vlasnik krava o kojima se sve to vrijeme brinula lokalna samouprava, Blagoja D. (54) iz Slobodne Vlasti ponovno je na slobodi. Vrativši se kući taksijem, u staji ga je zatekla njegova stoka, i to u mnogo boljem stanju nego što je bila kada je morao ‘iza rešetaka‘, a zbog, navodno, prijetnji jednom mještaninu.

Za to vrijeme, a prema Zakonu o zaštiti životinja, o Blagojinih osam krava i dva bika marom dobroga gospodara brinula se Općina Levanjska Varoš, hranivši, pojivši krave, kupujući hranu, sol, posude za vodu, električni pastir i drugo. Do tada je ta stoka lutala u potrazi za hranom po seoskim njivama i imanjima. Iako je Zakon o zaštiti životinja lokalnoj samoupravi nametnuo obvezu brige o stoci "jer je njen vlasnik lišen slobode", ostao je nedorečen u dijelu raspolaganja tom istom stokom, pa su Općini sve vrijeme ruke bile vezane što dugoročno s kravama ako se boravak njihova vlasnika produži na duži rok.

- Kada je Blagoja ugledao krave, oči su mu zasuzile. Bio sam s njim i rekao mi je da su mu prekrasne. Kaže, one su mu se ‘javile‘. I sada kada priča o njima suze mu krenu... Kaže, sretan je što je došao kući, da će očistiti štalu, krave povezati, zvati veterinara. Živi bili pa vidjeli - kaže načelnik Slavko Tidlačka o susretu Blagoje s njegovim blagom nakon tri mjeseca.

Sada, kada je ponovno na slobodi, Općina Levanjska Varoš vraća mu njegovu stoku.

- Sačekat ćemo da prođu Svi sveti i Dušni dan pa ćemo primopredaju stoke obaviti tijekom idućeg tjedna. Naš odvjetnik sastavit će primopredajni zapisnik - kaže načelnik Tidlačka. Hrane, dodaje, ima dovoljno za bar još dva tjedna.

- Kupili smo u međuvremenu još sijena, ‘krmnog‘ i drugog, pa hrane za još 15-ak dana ima - kaže.

Blagoja kaže da će se nastaviti brinuti o stoci dokle ga god zdravlje bude služilo. Kaže da je u pritvoru imao blaži moždani udar i da je ležao u tamošnjoj bolnici, dodaje varoški načelnik Slavko Tidlačka.
S. Župan
Općina za krave utrošila 50.000 kuna
Tidlačka kaže da se trošak općinskog novca za prehranu i brigu o Blagojinim kravama u više od dva mjeseca popeo na približno 50.000 kuna. “Razgovarali smo s njim kako taj dug namiriti Općini i on kaže da je voljan podmiriti ga, no da trenutačno nema odakle. Voljan je, kaže, prodati dio krava za to, a dio zadržati. Ili prodati bika, razmišlja...”, kaže Tidlačka. S jedne strane Blagoju je dočekala stoka u mnogo boljem stanju nego što ju je ostavio prije pritvora, a, s druge, riječ je o općini s malim proračunom, najmanjim u Đakovštini.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana