Osijek
PROJEKT RCK ELPROS

Osijek – Regionalni centar izvrsnosti u polju elektrotehnike i računalstva
Objavljeno 30. listopada, 2020.
Elektrotehnička i prometna škola Osijek u suradnji s Javnom ustanovom Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije sudjeluje na strateškom projektu RCK ELPROS

Elektrotehnička i prometna škola Osijek jedna je od 25 strukovnih škola u Hrvatskoj imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva. Strukovno obrazovanje u RH kakvog danas poznajemo je podcijenjeno, a ono zapravo ima ključnu ulogu u odgovoru na izazove pojave novih tehnologija te u razvijanju ljudskih potencijala s ciljem postizanja gospodarskog rasta i zapošljavanja. Kako bi društvo, a prije svega učenici prepoznali strukovna zanimanja kao privlačne opcije te da bi se takva zanimanja popularizirala, neophodna je određena reforma strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Tako se ukazala i potreba uspostavljanja regionalnih centara kompetentnosti (RCK), koji su zamišljeni kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. U centrima će se, uz osnovnu djelatnost obrazovanja i učenja temeljenog na radu, obavljati  osposobljavanje i usavršavanje u područjima koja pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržištu rada. Svrha RCK je osigurati kvalitetan sustav obrazovanja mladih te obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja.


Tijekom pripreme ovog projekta, ključni su bili projektni partneri i suradnici.  Županijska razvojna agencija OBŽ jedna je od ključnih suradnika koja je zajedno sa zaposlenicima Elektrotehničke i prometne škole Osijek radila na pripremi projekata za Regionalni centar kompetentnosti. Kroz projekt „Tehničke pomoći JU ŽRA OBŽ 2019-2023“, Županijska razvojna agencija OBŽ obavlja aktivnosti regionalnog koordinatora te pruža stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata jedinicama lokalne/regionalne samouprave i javnopravnim tijelima s područja županije.


Podršku u pripremi projektnih prijava dali su i ostali partneri i suradnici: Osječko-baranjska županija, Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, osječke tvrtke MONO d.o.o. i ATO INŽENJERING d.o.o., Hrvatska Gospodarska Komora ŽK Osijek i Hrvatski zavod za zapošljavanje.


RCK KAO POTPORA REFORMI STRUKOVNOG OBRAZOVANJA I OSPOSOBLJAVANJA

S obzirom na probleme s kojima se poslodavci u Hrvatskoj susreću, bilo je nužno napraviti određenu reformu i povećati kvalitetu obrazovnog ciklusa te se na taj način prilagoditi potrebama tržišta rada. RCK će doprinijeti upravo tome - kvalitetnijem i specijaliziranijem obrazovanju novih stručnih kadrova - ističe ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Antun Kovačić. Učenici će biti spremniji za tržište, a poslodavci će dobiti kadrove koji već imaju potrebna praktična znanja i vještine – nastavlja Kovačić.


Centar će svojim radom obuhvatiti nekoliko ciljnih skupina. Nastavno osoblje će kroz razne edukacije i usavršavanja te učenjem na primjerima dobre prakse, unaprijediti svoja znanja te ih prenositi na učenike. Učenici će redovitim strukovnim obrazovanjem kroz nove kurikulume, ali i pohađanjem dodatnih edukacija stjecati kvalitetna znanja i vještine koje će im uvelike pomoći prilikom zapošljavanja ili pokretanja vlastitog posla. U Centru će se, kroz formalne i neformalne programe, obrazovati i odrasli polaznici te na taj način ulagati u osobni razvoj i cjeloživotno učenje – ističe ravnatelj Županijske razvojne agencije OBŽ, Tomislav Barbarić.

 

Cilj projekta je poboljšati uvjete strukovnog obrazovanja u (pod)sektoru elektrotehnike i računalstva s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika. U tu će se svrhu dograditi i adaptirati škola, opremiti laboratorije i radionice specijaliziranom opremom te prilagoditi prostor smještajnim kapacitetima za sve korisnike Regionalnog centra kompetentnosti. Projektom će se razviti novi obrazovni kurikulumi, formalni i neformalni programi obrazovanja odraslih te će se prilagoditi i modernizirati programi za osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju.

PROJEKTOM SU OSIGURANA BESPOVRATNA SREDSTVA U IZNOSU OD 73.044.858,34 KUNE
 

U sklopu Centra osigurat će se i smještajni kapaciteti za 20-ak gostujućih učenika, profesora i predavača koji će dijeliti vlastita znanja i iskustva s našim učenicima, ali i koji će učiti od naših profesora i mentora – naglašava Kovačić.
Pred nama je zahtjevan i izazovan period provođenja ovog iznimno kompleksnog projekta. Izazov je to za sve uključene, ali je i neponovljiva prilika da kvalitetu našeg obrazovnog sustava podignemo na sasvim novu razinu. Najveću korist iz Centra, svojom aktivnošću, dobit će učenici te će upravo oni biti nositelji znanja i vještina koje će steći kroz Regionalni centar kompetentnosti - zaključuje Kovačić.

 

Ukupna vrijednost projekta je 73.044.858,34 kune, a iznos je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 te Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Najčitanije iz rubrike