Novosti
NOVE ODREDBE KBC-A OSIJEK ZBOG PREOPTEREĆENOSTI SUSTAVA

Testiranje na koronavirus samo uz prethodnu najavu i za osobe sa simptomima
Objavljeno 29. listopada, 2020.

Klinički bolnički centar Osijek, s obzirom na povećan pritisak za testiranje na SARS-CoV-2 od 1. studenoga, točnije od početka sljedećeg tjedna, uvodi naručivanje za testiranje na koronavirus. Naime, za razliku od ZZJZ-a gdje je naručivanje dan ranije i do sada bilo nužno, osječka bolnica nudila je mogućnost testiranja uz uputnicu bez prethodne najave i to svakog dana u jutarnjim satima.


Zbog organizacije rada i broja osoba koje se žele testirati sada to više neće biti moguće, pa će najava biti nužna i za osobe upućene na testiranje od strane svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili Službe za epidemiologiju, kao i oni koji testiranje provode na vlastiti zahtjev uz plaćanje. Kako navodi ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić, narudžba za testiranje nije nužna jedino za osobe koje se moraju podvrći testiranju iz razloga hospitalizacije zbog neke druge bolesti, ili nekog od dijagnostičkih postupaka u bolnici te oni i dalje dolaze na testiranje bez najave. Naručivanje se obavlja na telefon 031/511-050 svakim danom u vremenu od 8.30 do 10.30 sati. Recimo kako je od početka epidemije u osječkoj bolnici testirano više od 31.000 uzoraka, s dnevnim prosjekom od 265 testiranja, a rekordan broj testiranih uzoraka u jednom danu činilo je njih 440.


Ovoga tjedna, ili početkom sljedećega, trebala bi početi i mogućnost drive-in testiranja u županijskom ZZJZ-u. Početkom tjedna i državni HZJZ objavio je revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene. Tako je prema odluci ekspertne skupine kriznog stožera samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 skraćena s 14 na deset dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana. Kriteriji za prekid izolacije sada su podijeljeni na četiri kategorije bolesnika i razlikuju se oboljeli s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljeli s teškom kliničkom slikom, oboljeli koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom i asimptomatski oboljeli od COVID-19. Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika minimalno je tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature, bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma, dok je u prethodnoj verziji bio jedan dan.
Epidemiolozi smatraju da bliske kontakte nije potrebno testirati ni na početku, ni tijekom samoizolacije, osim ako ne razviju simptome bolesti, ili postoji epidemiološka indikacija. No i dalje se smatra da treba testirati sve koji se svome liječniku obrate sa simptomima akutne infekcije dišnog sustava (nagli početak bar jednog od sljedećih simptoma: kašalj, povišena tjelesna temperatura, nedostatak zraka), ili nagli gubitak osjeta mirisa, okusa, ili promjena okusa, ili radiološki dokaz lezija kompatibilnih s bolesti COVID-19. N.Z.Eberhard
Možda ste propustili...

OVAJ VIKEND NA LOKACIJI GRADSKI VRT

Druga doza za cijepljene 10. i 11. travnja

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU UPOZORAVA

Izuzeti djecu od izborne promidžbe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REKORDERI U VLASTI OPĆINA, GRADOVA I ŽUPANIJA

Profesija načelnik: Neki idu po osmi mandat

2

STRANKA BIRAJ BOLJE NEĆE NA LOKALNE IZBORE

Šimičić: Zbog obitelji i očuvanja radnih mjesta napuštam politiku

3

STOŽER OBŽ

Umrla jedna osoba, 26 novozaraženih