Osijek
ODLIČAN ODAZIV NA AKCIJE DDK CRVENOG KRIŽA OSIJEK

Odazvali se i mladi i stariji i samo u nekoliko dana darovali više od 230 doza
Objavljeno 29. listopada, 2020.

Nedostatak redovnih zaliha doza krvi posljednjih mjeseci aktualan je, pa je stoga svaka akcija dobrovoljnog davanja krvi, a još više i dobar odaziv darivatelja, hvalevrijedna. Dobre vijesti tako stižu iz Gradskog društva Crvenog križa Osijek gdje od ravnatelja Denisa Ćosića doznajemo da su protekle akcije vrlo dobro prošle, unatoč određenim poteškoćama na koje se nije moglo utjecati.

- U ponedjeljak i utorak bila je akcija dobrovoljnog davanja krvi u Medicinskoj školi. Međutim, bila je nesreća što je razred u kojemu je trebalo biti obavljeno dobrovoljno davanje krvi bio u samoizolaciji. Tako je akcija obavljena u jednom razredu, no sveukupno smo ondje u dva dana prikupili 36 doza, što je vrlo dobro – ocijenio je Ćosić, dodajući da je još uspješnija akcija bila ona na Sjenjaku, točnije u Robnoj kući IPK, u utorak gdje je prikupljeno 56 doza krvi. U međuvremenu također su održane akcije u HEP-u, Vodovodu te u Čepinu i ondje je sveukupno bilo 147 doza krvi, a što će značajno poboljšati "krvnu sliku" na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu, odakle je nedavno, podsjetimo, odaslan apel dobrovoljnim davateljima da ondje daju krv i na taj način pomognu drugima. Rečeno je, valja podsjetiti, da nema bojazni od koronavirusa, jer se i ondje, kao i na ostalim akcijama, darivanje krvi obavlja u kontroliranim uvjetima.

- Budući da je sve veći broj osoba u samoizolaciji, možemo reći da je fantastičan odaziv i to ne samo postojećih darivatelja krvi već i onih novih. Dosta mladih osoba dalo je krv i to nas raduje, baš kao i svaki darivatelj koji odvoji vremena za ovu plemenitu akciju – kaže Ćosić. Priliku za to imat će u ponedjeljak, 2. studenoga, kad će se akcija održati u GČ "Jug 2" u vremenu od 16 do 19 sati, a Ćosić kaže da je u planu i dosta akcija u prosincu.

No valja pričekati cjelokupnu situaciju s koronavirusom, jer se situacija mijenja iz dana u dan. Zanimljivo je da su dan nakon što je rečeno kako izolacija ne traje više 14 već deset dana potencijalni darivatelji zvali GD Crvenoga križa i raspitivali se mogu li dati krv iako su u izolaciji proveli – deset dana. Inače, prilikom davanja krvi svaki darivatelj popunjava upitnik s pitanjima vezanima za koronavirus, točnije je li bio u samoizolaciji, u kontaktu sa zaraženom osobom, u inozemstvu... Svaki negativan odgovor daje novoga darivatelja, stoga GD Crvenoga križa poziva građane i na sve sljedeće akcije o kojima će biti pravovremeno obaviješteni. M. Mihelić
Budući da je sve veći broj osoba u samoizolaciji, možemo reći da je fantastičan odaziv - kaže Denis Ćosić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON LEDENOG VALA OPASNOST OD ZATOPLJENJA

Dr. Baraban: Kroničari, primirite se kod kuće i držite se rutine

2

TRG ANTE STARČEVIĆA VEĆ NEKO VRIJEME S KREZUBOM JAVNOM RASVJETOM

Središnji gradski trg u
(polu)mraku, gradska
uprava za to zna od ljeta!?

3

OBNOVA ZAPUŠTENOG VOJNOG PROSTORA

Centar za posjetitelje Tvrđa dobiva obrise