Novosti
SPAS POGONA I RADNIH MJESTA

Belje novi vlasnik osječke mljekare
Objavljeno 28. listopada, 2020.
Potrebe za radnicima u Belju plus još se procjenjuju, no očekuje se zapošljavanje stotinjak od 160 djelatnika

Vijest da Belje plus, kao članica Fortenova grupe, preuzima osječku mljekaru nakon što je s 31. prosinca napusti Meggle grupa koja je u Osijeku djelovala punih 15 godina, naišla je na vrlo dobar prijam među zaposlenicima i kooperantima, ali i u poslovnim krugovima. Činjenica da ipak neće doći do prekida sedam desetljeća duge mljekarske proizvodnje u Osijeku te da će većina dosadašnjih zaposlenika ostati u radnom odnosu, a kooperanti i dalje imati siguran otkup mlijeka, u ovom trenutku nešto je što je bilo iznimno potrebno svima.

Preuzete obveze

Nakon višemjesečnih pregovora tvrtka Meggle Hrvatska prodaju tvornice uspjela je dogovoriti s tvrtkom Belje plus, članicom Fortenova grupe, s kojom je u srijedu potpisan sporazum o kupoprodaji imovine Meggleove mljekare u Osijeku.

Kupnjom nekretnina i proizvodne linije Megglea, s namjerom da u Osijeku od 1. siječnja 2021. počne s vlastitom proizvodnjom, Belje će očuvati dugogodišnju tradiciju proizvodnje mlijeka u ovom dijelu Slavonije. Također, pokretanjem proizvodnje u Osijeku Belje će određenu količinu mlijeka otkupljivati od sadašnjih Meggleovih kooperanata, dok se potrebe za zaposlenicima još procjenjuju, no očekuje se zapošljavanje stotinjak radnika, priopćeno je iz ovih dviju tvrtki.

“Zadovoljni smo postignutim dogovorom i zaključenjem kupoprodaje Meggleove imovine u Osijeku te odlukom Belja da nakon našeg povlačenja nastavi s proizvodnjom na toj lokaciji. Nakon što je Meggle grupa donijela konačnu odluku o gašenju vlastite proizvodnje u Hrvatskoj, uložili smo maksimalan napor da nađemo kupca za našu imovinu kako bismo osigurali da što veći broj naših zaposlenika nakon 31. prosinca ima novo zaposlenje te kako naši kooperanti ne bi imali zastoj u otkupu mlijeka. Meggle do kraja godine nastavlja s procesom restrukturiranja svoga poslovanja sukladno dogovoru koji smo postigli sa sindikatima, uz pravovremeno i cjelovito ispunjavanje svih preuzetih obveza“, kazao je Marjan Vučak, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska.

O dogovoru se oglasio i Matthias Oettel, predsjednik Uprave Meggle grupe, rekavši kako su svjesni važnosti očuvanja proizvodnje mlijeka u Osijeku zbog čega su odluku o odlasku odlagali dok je god to bilo moguće.

“Drago nam je da će se s novim vlasnikom ona ipak nastaviti. Meggle je svih ovih godina bio socijalno osjetljiv i odgovoran poslodavac te pouzdan poslovni partner. I postizanje ovog dogovora s Fortenova grupom potvrđuje da smo to ostali i u ovom procesu restrukturiranja, a na istim načelima nastavit ćemo poslovati i nadalje”, poručio je Oettel.

Inače, Fortenova grupa već proizvodi oko deset posto ukupne količine mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj, što čini približno pet posto domaćih potreba. Najveći dio mlijeka koje se proizvede u Belju koristi se za proizvodnju ABC krem sira čija se godišnja proizvodnja kreće na razini 3700 tona, i za čiji su portfelj razvijeni planovi značajnog širenja.

Stabilizacija tržišta

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško tvrdi da se kontinuirano radi na daljnjem jačanju vrijednosti i osnaživanju portfelja vlastitih brandova. “Kako bismo iskoristili sve potencijale ABC svježeg krem sira koji je jedan od najjačih regionalnih brandova i naših izvoznih proizvoda, Belju su potrebni dodatni proizvodni kapaciteti te nam je povlačenje Megglea omogućilo da ih osiguramo u kratkom roku. S pogonom u Osijeku osigurali smo preduvjete za razvoj novih proizvoda proizvedenih od domaće sirovine visoke kvalitete i više dodane vrijednosti. S ovim iskorakom nastavljamo raditi i na očuvanju te daljnjem rastu domaće poljoprivredne proizvodnje, što uz spašavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, ima velik značaj za Slavoniju i širu društvenu zajednicu. Fortenova grupa na poslovanje gleda dugoročno, pa sada pripremamo kompaniju za poslovanje u vremenu nakon krize da bismo, kada krene oporavak, imali što jaču polugu rasta, a ovu transakciju u cijelosti financiramo iz operativnog poslovanja”, rekao je Peruško.

Za predsjednika Uprave Belja Andreja Deana preuzimanje imovine Megglea i razvoj novih proizvoda mogu biti dodatan poticaj povećanju proizvedenih količina mlijeka i investicijama malih proizvođača u farme muznih krava u Hrvatskoj.

“To bi svakako pozitivno utjecalo na promjenu trendova, nakon što je ove godine u Hrvatskoj napokon zaustavljen dugotrajni pad proizvedenih količina mlijeka. Mliječna industrija jedan je od glavnih fokusa strategije 2020.-2025. u poslovnom području poljoprivreda u Fortenova grupi, a prehrambena industrija Belje bit će nositelj razvojnog zamaha u tom segmentu”, rekao je Dean.

Najavljeno je da će transakcija biti provedena tek nakon što se dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja.

Zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić kaže kako je ovo jako dobra vijest te se nada da će pridonijeti stabilizaciji tržišta i cijene mlijeka te ponukati gospodarstva s područja Slavonije da obnove ili krenu ponovno u proizvodnju mlijeka.

Tomislav Prusina

Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

OVO JE PRIMJER KAKO LOKALNA UPRAVA TREBA DJELOVATI

Iznimno zadovoljstvo postignutim sporazumom o kupoprodaji Meggleove mljekare, a koja je uslijedila nakon višemjesečnih pregovora između Fortenova grupe i uprave Megglea u Osijeku, izrazio je i župan Anušić. “Kada je u srpnju objavljena vijest o odlasku Megglea iz Hrvatske, svjestan da ne možemo promijeniti odluku strane uprave tvrtke, pozvao sam hrvatsku upravu Megglea na razgovor kako bismo pronašli način da zadržimo mljekarsku tradiciju u Osijeku te sačuvamo radna mjesta. Održali smo sastanak sa zainteresiranim tvrtkama u Ministarstvu poljoprivrede, odakle su i krenuli ovi sada uspješno okončani pregovori, na temelju kojih Belje plus, u sastavu Fortenova grupe, preuzima mljekaru”, kazao je Anušić, dodajući kako kao župan ne može utjecati na poslovne procese i odluke tvrtki koje posluju na našem području, ali može ukazati na problem i pružiti ruku suradnje radi pronalaska najkvalitetnijeg rješenja. Napominje kako je primjer Megglea pokazao da načelnici, gradonačelnici i župani itekako mogu pridonijeti u rješenju problema svih gospodarskih dionika spremnih na razgovor. “Naša je dužnost da reagiramo, surađujemo i povezujemo gospodarstvenike međusobno, ali i sa svim razinama vlasti. Čestitam upravama obiju tvrtki na uspješno odrađenom poslu, a radnicima i kooperantima Megglea želim još mnogo radnih dana u mljekarskoj industriji”, poručio je.
48

milijuna litara mlijeka lani je otkupilo Belje kao treći otkupljivač u Hrvatskoj