Novosti
SPRIJEČITI ZLOUPORABE

Ukidaju se anonimne prijave nastavnika
Objavljeno 28. listopada, 2020.
U pet godina zabilježeno je 11.367 prijava, od kojih je 23,15 posto bilo anonimno, čemu se sada nastoji stati na kraj

Ono o čemu se dugo razgovaralo i raspravljalo konačno je u postupku izmjene - ukidaju se anonimne prijave prosvjetnoj inspekciji.


U utorak su tako u proceduru upućene izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima se propisuje da svaka predstavka koju će razmatrati prosvjetna inspekcija, osim upozoravanja na konkretne nepravilnosti u radu škole, mora sadržavati i ime i prezime prijavitelja. Druga izmjena odnosi se na zajamčenu anonimnost prijavitelja prema trećoj strani. Izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima se ukidaju anonimne prijave donesene su kako bi svi građani ostvarili svoja zakonska prava, ali i kako bi prosvjetni radnici, odnosno školske ustanove koje podliježu nadzoru prosvjetne inspekcije, bili zaštićeni od proizvoljnih ili neutemeljenih prijava, objašnjavaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ovaj potez. Namjera im je, kažu, ovim izmjenama spriječiti zloporabu instrumenta prijave prosvjetnoj inspekciji, s obzirom na to da je u posljednjih pet godina zabilježeno 11.367 prijava, od kojih je 23,15 posto bilo anonimno.


Izmjene i dopune Zakona pozdravljaju i u Sindikatu Preporod, kaže predsjednik Željko Stipić, i ističe kako je ovo pitanje godinama bilo zanemarivano. "Najveća promjena ide u smjeru dokidanja anonimnih prijava koje su godinama u fokusu interesa i sindikata i različitih nastavničkih grupa, a prema informacijama koje imamo, iako još nismo dobili nacrt izmjena i dopuna, i ministrovim najavama, navedeno će ići u smjeru ranijih ministrovih obećanja koja je dao sindikatima i prosvjetnim skupinama. Takvu odluku svakako pozdravljamo. Anonimne prijave uvijek su bile kamen spoticanja u odnosima sindikata i različitih prosvjetnih administracija, i uvijek se nalazio neki razlog zašto se to pitanje ne može riješiti. Inače, podnosili su ih ne samo roditelji, nego i kolege protiv kolega, ravnatelji protiv djelatnika, a jedino ispravno riješenje je da ako postoji neka sumnja ili saznanje, da se iza toga stane imenom i prezimenom.", ističe Stipić te kaže da je poznato kako je dvadesetak posto svih prijava anonimno, od kojih je bar pola neutemeljeno i neosnovano. "Iako se možda radi o malom broju od ukupnih prijava koje stižu iz škola, to ne znači da je i problem malen, jer takve prijave generiraju mnoge druge probleme i stvaraju okruženje straha, neizvjesnosti i nelagode koje je nespojivo s učiteljskim poslom. Ako se ovaj problem sada riješi najavljenim izmjenama, mi kao sindikat to svakako pozdravljamo", zaključio je Stipić.
Inače, riječ je o minimalnim izmjenama navedenoga zakona koje su hitne i nužne, a tijekom 2021. godine planirane su izmjene cjelovitoga paketa zakona, među kojima su i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakon o stručno-pedagoškom nadzoru te novi Zakon o prosvjetnoj inspekciji, a sve radi stvaranja učinkovitijeg sustava odgoja i obrazovanja.


Ema Nenadić
NEJASNI UVJETI POTREBNI ZA NADZOR
Kao argument za izmjene Zakona, između ostaloga, tu su i uočeni nedostaci postojećih zakonskih odredbi kojima je reguliran način postupanja s podnescima i procjena potrebe pokretanja inspekcijskog postupka po službenoj dužnosti. Naime, trenutačnim zakonskim odredbama propisano je da je čelnik obvezan razmotriti podnesak i procijeniti potrebu za pokretanjem postupka. Nije, međutim, definirano što sve podnesak mora sadržavati da bi čelnik tijela isti uzeo u razmatranje, kao ni što mora sadržavati podnesak prema kojemu bi isti bio dužan postupati.
Željko Stipić

predsjednik Sindikata Preporod

Anonimne prijave uvijek su bile kamen spoticanja u odnosima sindikata i različitih prosvjetnih administracija i uvijek se nalazio neki razlog zašto se to pitanje ne može riješiti.
Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura