Novosti
MOBILIZACIJA ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

Na ispomoć epidemiolozima u osječki ZZJZ stiže pet liječnika
Objavljeno 28. listopada, 2020.
Ministar Beroš: Krajnje je vrijeme da ozbiljno shvatimo prijetnju i pokažemo predanost

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj zbog situacije s koronavirusom. "Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu", napisao je Beroš na Facebooku u utorak. "Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, Hitne pomoći, Zavoda za javno zdravstvo, pa do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele", dodao je.



Čak 18 preminulih

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 1413 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 18 osoba je umrlo, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 11.311, a među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 57 pacijenata.


"Smisao mobilizacije je slikovit. Naša profesionalna i domoljubna obveza je da svi funkcioniramo kako bismo maksimalno odgovorili na ovu ugrozu", poručio je Beroš. Naglasio je kako je "krajnje vrijeme da ozbiljno shvatimo prijetnju". Za televiziju N1 Beroš je izjavio kako njegova najava mobilizacije zdravstvenog sustava znači da svaki zdravstveni djelatnik sadašnju situaciju mora shvatiti najozbiljnije, jer svi moraju dati maksimalan doprinos u borbi protiv epidemije koronavirusa. Rekao je kako postoje planovi za postupnu aktivaciju zdravstvenog sustava s obzirom na rast novozaraženih. Podsjetio je kako su pokrenuti primarni respiratorno-intenzivistički centri u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a te su regije zadužene za organiziranje svojih sekundarnih i tercijarnih centara. "U KB-u Dubrava kako se pune postojeći kapaciteti dodaju se novi, i zasad je to pod kontrolom. Još proljetos govorili smo da ćemo biti u stanju organizirati 250 do 300 respiratora, koji sukcesivno dolaze u bolnicu, kao i ljudi, a tu je i ekspedicijski kamp", rekao je. Beroš ističe da se od utorka ujutro s Nacionalnim stožerom civilne zaštite bavio opskrbom kisikom, što je znatno važnije pitanje nego proljetos, a razmišlja se i o opskrbi kisikom zagrebačke Arene koja se priprema za primitak bolesnika.


"Mislim da zdravstveni sustav ima još dovoljno rezervnih kapaciteta da omogući adekvatno zbrinjavanje svih, ali je pitanje koliko će liječnika, medicinskih sestara i njegovatelja biti zaraženo te u samoizolaciji. Zato je formiran registar zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli COVID-19 i koji su seropozitivni, i oni su osnova naše buduće borbe", poručio je.


Ekipiraju se i drugi pomoćni djelatnici - studenti završnih godina medicine, buduće medicinske sestre, a ustanove se potiče na zapošljavanje njegovateljica kojih je trenutačno 1000 na Zavodu za zapošljavanje. "To je važno radi homogenizacije naroda, da shvatimo kako virus nije prijevara, nije globalna zavjera. Virus izaziva da naši sugrađani svakodnevno obolijevaju, a na nesreću danas ih je 18 preminulo. To je crni rekord, ali ako ga gledate u kontekstu novozaraženih i hospitaliziranih, on nije neočekivan", rekao je Beroš u utorak.


Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije raspisao je prije desetak dana natječaj za doktora medicine specijalista epidemiologije, i to kao zamjenu za privremeno odsutnog radnika za vrijeme specijalizacije. No, na natječaj im se nije javio nitko.


"Mi smo bili svjesni da na tržištu rada nema slobodnih epidemiologa, no nikada ne znate hoće li netko iz nekih razloga poželjeti prijeći iz neke druge ustanove kod nas. Ipak, budući da se to nije dogodilo, u međuvremenu se zbila mobilizacija liječnika od strane Ministarstva zdravstva, pa će našim epidemiolozima na ispomoć stići pet liječnika iz drugih zdravstvenih ustanova, i to različitih struka, a za koje se smatra da pod mentorstvom epidemiologa mogu pripomoći u situaciji koronavirusa", objašnjava Zlatko Pandžić, ravnatelj ZZJZ-a Osječko-baranjske županije.
Zapošljavanje

U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije trenutačno zapošljavaju osam epidemiologa te četiri mikrobiološka tima. Recimo i kako manjak epidemiologa i mikrobiologa sve više muči ukupno zdravstvo opterećeno rekordnim brojem testiranja na COVID-19. Neke institucije čak angažiraju vojne epidemiologe i planiraju zaposliti nove doktore medicine i laboratorijske djelatnike. "Koristit ćemo i dalje vojne epidemiologe kad god njima dopusti situacija u vojsci da nam pomognu, pa idemo paralelno i na ove završene doktore medicine", potvrdio je za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


Osim epidemiologa, zbog potreba testiranja traženi su i laboratorijski djelatnici. "Nama zakon dopušta zapošljavanje na određeno vrijeme (60 dana) bez natječaja, koliko nama treba laborantskih tehničara i inženjera, toliko ćemo ih i zaposliti", kaže ravnatelj zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.


Protuepidemijske mjere očito su ubrzale zapošljavanje zdravstvenog kadra. Od početka godine zaposleno je više od 250 laboratorijskih stručnjaka. "Angažirat ćemo dodatne ljudske kapacitete tako da zastoja bude što manje s obzirom na broj testiranja", kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić. Kako doznajemo, moguć je i angažman licenciranih sanitarnih inženjera, a sve kako bi se osigurala maksimalna epidemiološka zaštita.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 27. listopada ukupno je zabilježena 38.621 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih su 470 preminule. Ukupno se oporavilo 26.840 osoba, od toga 1003 u zadnja 24 sata. U samoizolaciji trenutačno je 27.720 osoba. Do utorka ukupno je testirano 457.726 osoba.


Nefreteta Z. Eberhard/H
novost
REGISTAR MEDICINARA KOJI SU PREBOLJELI COVID
470

osoba u Hrvatskoj preminulo je od početka epidemije koronavirusa
26.840

osoba ukupno u Hrvatskoj oporavilo se od početka epidemije koronavirusa
KRAĆA SAMOIZOLACIJA
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke prema kojima se s 14 na deset dana skraćuje samoizolacija osoba koje su ostvarile bliski kontakt sa zaraženom osobom. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak starijih i teško bolesnih odraslih osoba te osoba s invaliditetom, za koje karantena i dalje traje 14 dana. Kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljele s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljele s teškom kliničkom slikom, oboljele koji su imunokompromitirani, korisnici ili djelatnici kolektiva s osjetljivom populacijom te asimptomatske oboljele. Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene temperature, bez primjene antipiretika te značajno poboljšanje ostalih simptoma. Radi smanjenja širenja zaraze svi bliski kontakti oboljelog upućuju se u zdravstveni nadzor u samoizolaciji. Nije ih potrebno testirati, osim ako ne razviju simptome bolesti, ako to kapaciteti dopuštaju, ili postoji epidemiološka indikacija. Iznimno, na početku samoizolacije potrebno je testirati bliske kontakte oboljelih, ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku te ako su u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama. Osoba koja je identificirana kao bliski kontakt oboljelog, a unazad tri mjeseca imala je laboratorijski potvrđen COVID-19, ne podliježe zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji.