Novosti
U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI ČAK ČETVERO PREMINULIH

Virus ušao u vrtić u Belišću i Miholjcu i dom za starije kod Valpova i u Đakovu
Objavljeno 28. listopada, 2020.

U Osječko-baranjskoj županiji u utorak su čak četiri osobe preminule zbog koronavirusa. Prema izvješću Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, riječ je ženi iz Đurđenovca rođenoj 1944., muškarcu iz Vukojevaca rođenom 1955., muškarcu iz Osijeka rođenom 1959. i muškarcu iz Đakova rođenom 1952. Svi su uz COVID-19 imali i druge teže bolesti. U 24 sata na području županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 96 osoba, koje žive u 31 naselju. Velik broj novopozitivnih je s područja Valpova, i to pet u samom gradu, dvije osobe su iz Marjančaca, a čak devet iz Šaga, gdje se virus probio u dom za starije i nemoćne s ukupno 51 korisnikom. Virus je ušao i u Dom za starije i nemoćne Đakovo. Ravnateljica Branka Barna potvrđuje da su pozitivna četiri korisnika i jedan djelatnik ove ustanove.


Načelnik županijskog stožera Petar Lagator izvijestio je kako pozitivnih korisnika ima i u Centru za pružanje usluga u zajednici "Ja kao i ti" u izdvojenoj kući u Čepinu. "Ondje je svih pet korisnika pozitivno, s tim što je jedan korisnik na bolničkom liječenju, a ostali se dobro osjećaju. Svakodnevno se prati stanje u sustavu obrazovanja - u odnosu prema vikendu i proteklim danima broj pozitivnih učenika, djelatnika i nenastavnog osoblja nešto je povećan, tako da je u svim školama u županiji 82 pozitivnih i 815 u samoizolaciji. Pojedinačno - u tri osnovne škole ima po petero učenika i po jedan ili dva razreda kojima je određena mjera samoizolacije. Četiri su škole s tri pozitivna učenika i dijelom ili cijelim razredom u samoizolaciji. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek 83 su osobe, od kojih je 12 na respiratoru. Devet oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. Samoizolacija je u posljednja 24 sata određena za 30 novih kontakata pozitivnih osoba, a pod tom je mjerom ukupno 3259 osoba.


Epidemija je bila tema i sjednice Gradskog vijeća Belišća. Istaknuto je kako je koronavirus ušao i u Župni ured Svetog Josipa Radnika u Belišću, gdje su zaraženi svi svećenici, te u Dječji vrtić Maslačak u Belišću. Sa situacijom u belišćanskom vrtiću vijećnike su upoznali ravnatelj vrtića Zdenko Glasovac, predsjednica Upravnog vijeća vrtića Karolina Štefan Bugarinović i gradonačelnik Belišća Dinko Burić. Naime, zbog pozitivnih nalaza na COVID-19 u nekolicine roditelja od petka su tri odgojne skupine belišćanskog vrtića s ukupno 72 djece u samoizolaciji, a tijekom vikenda stigli su pozitivni nalazi i za djelatnicu u računovodstvu i jednu spremačicu. "Sve to za posljedicu je imalo da je uz njih dvije još devet djelatnica vrtića moralo biti poslano u samoizolaciju. Ni jedna od njih nije odgojiteljica, no 11 zaposlenika Maslačka je u samoizolaciji. Trudimo se omogućiti normalno funkcioniranje vrtića", potvrdio je gradonačelnik. Ne želeći potpuno zatvoriti vrtić, a s ciljem zbrinjavanja djece dok su roditelji na svojim radnim mjestima, u belišćanskom su vrtiću postigli dogovor s Gradskim društvom Crvenog križa Valpovo da svakodnevno dostavljaju ručak za djecu dok se situacija ne normalizira. Za poslove čišćenja bit će zaduženi djelatnici drugih gradskih institucija, kako bi se rad u toj predškolskoj ustanovi mogao nesmetano nastaviti.
Koronavirus se probio i u Dječji vrtić Pinokio Donji Miholjac. Četiri odgojiteljice su pozitivne, zbog čega im je određena mjera samoizolacije. Na testiranje su poslane i ostale odgojiteljice, a vrtić je, odlukom Upravnog vijeća, a na prijedlog ravnateljice Jadranke Landup, do daljnjega zatvoren. Dvjestotinjak polaznika vrtića je kod kuće. Virus je u donjomiholjački vrtić, kako smo doznali, prenijela odgojiteljica koja živi u Đurđenovcu, a koja je sredinom prošlog tjedna osjetila povišenu temperatutu i otišla na testiranje, a pozitivan nalaz stigao je u subotu. D.Kuštro/L.Aničić/S.Fridl/S.Župan
ZARAŽENI FRATRI U BELIŠĆU
Iz Župe svetog Josipa Radnika Belišće na svom su Facebook profilu fratri potvrdili da su sva trojica pozitivna na COVID-19 te da se dobro osjećaju i nemaju ozbiljne simptome. Dok su oni odsutni s dužnosti, poručili su da će se svete mise i ostali sakramenti održavati redovito, jer će ih zamijeniti subrat iz Zagreba, a susreti svih župnih zajednica i zborova, kao i župna kateheza, odgađaju se do 3. studenoga.