Novosti
TJERALICE EUROPOLA

Na popisu i silovatelj iz Hrvatske
Objavljeno 27. listopada, 2020.
Svake dvije minute u Europskoj uniji bude prijavljen najmanje jedan nasilni seksualni prijestup - silovanje, seksualno nasilje ili napad.


Osamnaest bjegunaca osumnjičenih ili osuđenih za počinjenje seksualnih prijestupa odabrano je i istaknuto na web-stranici najtraženijih bjegunaca u Europi (EU Most Wanted Fugitives).


Među tih 18 bjegunaca je i 53-godišnji hrvatski državljanin Mirko Drašković, za kojeg je izdan europski uhidbeni nalog. Drašković je osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja, a u bijegu je od 2010. godine.


Kako bi se usmjerila pozornost na počinitelje nasilnih seksualnih napada, u 19 zemalja diljem Europe Europol je pokrenuo kampanju kojom traži uključivanje javnosti u pronalaženje nekih od najopasnijih seksualnih prijestupnika u Europi.


Tijela za provedbu zakona iz Belgije, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Španjolske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva odazvala su se tom online pozivu.


Tijela za provedbu zakona tijekom iduća četiri tjedna objavljivat će njihove fotografije online i preko društvenih mreža. Kampanja će se također promicati na brojnim medijskim kanalima kako bi se privukao što veći broj posjetitelja na web-stranicu najtraženih bjegunaca u Europi.
- Ne gubimo vrijeme, pomozite uhvatiti ove bjegunce! Dok završite sa čitanjem ovog članka, negdje u Europskoj uniji bit će prijavljen najmanje jedan nasilni seksualni prijestup. Nemojmo više tratiti vrijeme! Ako prepoznate nekog od najtraženijih seksualnih prijestupnika, možete pomoći policiji da Europu učini sigurnijom. Svaka informacija može se poslati anonimno preko web-stranice eumostwanted.eu te će izravno biti proslijeđena nacionalnim istražiteljima koji tragaju za bjeguncem. Do sada su se takve dojave već pokazale neprocjenjivima: od pokretanja projekta 2016. godine uhićen je 91 kriminalac čija je fotografija objavljena na web-stranici EU Most Wanted Fugitives. U najmanje 33 slučaja to je potaknuto informacijama dobivenima od javnosti preko web-stranice - navode iz Europola. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike