Regija
PROGRAM POTPORA U POLJOPRIVREDI DONJEG MIHOLJCA TEŽAK 607.000 KUNA

Najniža nepovratna novčana potpora iznosi 5000, a najviša 10.000 kuna
Objavljeno 28. listopada, 2020.
DONJI MIHOLJAC

U skladu sa strateškim odrednicama Grad Donji Miholjac donio je Program potpora u poljoprivredi na svom području radi poticanja razvoja poljoprivrede, poboljšanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača i ispunjavanja uvjeta za mogućnost plasmana poljoprivrednih proizvoda na tržište EU-a. Grad je osigurao paket od četiri mjere. Korisnici potpora mogu biti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, trgovačko društvo i poljoprivredna udruga ili zadruga, a koji imaju sjedište ili proizvodne kapacitete na području grada Donjeg Miholjca te koji nemaju nepodmirenih obveza prema Gradu i Republici Hrvatskoj.

Mjere je moguće iskoristiti za plaćanje premije osiguranja kojim se namjerava pokriti gubitke prouzročene elementarnim nepogodama i nepovoljnim klimatskim prilikama. Valja spomenuti i potpore za ulaganja u materijalnu ili nematerijalnu imovinu, a mogu se dobiti za kupnju i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, kupnju plastenika i staklenika, kupnju pčelarske opreme, kupnju voćnih sadnica i loznih cjepova, kupnju mehanizacije i opreme, kao i za kontrolu plodnosti tla. Također, mogu se dobiti nepovratna sredstva za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, organizaciju i sudjelovanje na natjecanjima, sajmovima i izložbama, kao i izradu publikacija radi jačanja svijesti javnosti o poljoprivrednim proizvodima.

Poljoprivrednicima je Grad osigurao 607.000 kuna. Poljoprivredni subjekti mogu ostvariti nepovratne potpore u visini od 40 do 100 posto nastalih troškova. Najniži je iznos koji korisnik može dobit 5000 kuna, a najviši 10.000 kuna.

Potporama se ne može sufinancirati sadnja jednogodišnjeg bilja, odvodnjavanje te nabava životinja. Snježana Fridl
Usklađeno s uredbom Europske unije
Pročelnica Upravnog odjela za komunalne, gospodarske, društvene djelatnosti i stručne poslove Sanja Hatvalić objasnila je da je ovaj Program potpora drukčiji u odnosu na prethodnu godinu, jer su mjere morale biti usklađene s odredbama Europske komisije. ‘’Izradili smo prijedlog programa potpora, ali smo dobili odbijenicu od Ministarstva poljoprivrede i smjernice za izradu novog prijedloga. Morali smo ukloniti potporu za kupnju i postavljanje sustava za navodnjavanje, jer to nije u skladu s uredbom Europske komisije’’, rekla je pročelnica Hatvalić.
Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike