Regija
PROJEKT ZAPOŠLJAVANJA ŽENA “ZAŽELI” USPJEŠAN U OPĆINI MAGADENOVAC

Stariji dobili pomoć i prijateljstvo
Objavljeno 28. listopada, 2020.
Na 12 mjeseci zaposleno je deset žena, koje se brinu o 60 starih i nemoćnih korisnika
MAGADENOVAC

Općini Magadenovac dodijeljeno je nepovratnih 900.300 kuna za projekt “Zaželi bolji život u općini Magadenovac”.

Projekt, zahvaljujući kojem su žene iz ciljane skupine zaposlene na 12 mjeseci, financira Europski socijalni fond. Prema riječima voditeljice projekta Anamarije Brkanić, zaposleno je deset žena, koje pružaju potporu i pomoć u kući za 60 korisnika, a pet žena polazi i program obrazovanja za gerontodomaćice te će steći viši stupanj obrazovanja.

Provjerili smo kako na terenu izgleda projekt te smo proveli nekoliko sati sa zaposlenim ženama i korisnicima tog programa. Svako jutro Ružica Prološčić (49) iz Kućanaca s osmijehom poželi dobro jutro svojim usamljenim sumještanima jer, kako sama kaže, to ih najviše usrećuje, pažnja i lijepa riječ najviše im nedostaju. Brine se o šestero korisnika i ništa joj nije teško.

– Zahvalna sam prije svega Općini Magadenovac što se potrudila oko projekta jer znamo koliko je zahtjevna papirologija. Dobila sam priliku raditi, imam sigurna primanja, a uz to koristim društvenoj zajednici.

Radila sam devet godina u prehrambenoj industriji, a tri kao sobarica u sezoni. Imam šestero korisnika i jako su zadovoljni. Neki su sami, djeca su im u inozemstvu, ne posjećuju ih, samo se čuju telefonom. Sada sam ja tu, mogu računati na mene, a sve radimo u dogovoru i jako lijepo surađujemo. Ovo što radim nije mi nimalo teško. Kažu mi što žele i to napravim – priča Ružica, majka petero studenata. Jedan od korisnika projekta o kojem se brine Ružica 88-godišnji je Jozo Brkanić.

– Živim sa suprugom, koja je uglavnom u krevetu jer je polupokretna, i ovo je za mene jako velika pomoć. Ružica mi puno znači, unijela je u našu kuću vedrinu i radost. Sve napravi što je potrebno. Nekidan smo i salatu zajedno presađivali. Oduvijek sam volio raditi – kaže Jozo Brkanić.

O samoći, nemoći i djeci koja nisu u blizini priča Anka Matejčić (76), koja živi sama u kući u Malinovcu. Upitali smo je kako se osjećala kada je saznala da će joj netko iz projekta “Zaželi” doći pomagati u kući.

– Onaj tko je smislio ovaj projekt, svaka mu čast. Sve najbolje imam reći za projekt. Ne može se ocijeniti koliko mi vrijedi. Anica mi puno pomaže. Dobila sam prijateljicu i, makar je mlađa, uvijek imamo o čemu pričati. Ne osjećam se usamljeno. Kažem, prezadovoljna sam - kaže Anka.

O Anki i još petero korisnika brine se 51-godišnja Anica Tivanovac iz susjednog sela Laćica, kojoj je to prvi posao nakon 15 godina.

– Osim što sam dobila posao, ovaj program mi je omogućio i edukaciju za gerontodomaćicu.

Volim pomagati ljudima. S korisnicima se dogovaram što treba napraviti. Nije mi ništa teško jer radim s ljubavlju. Obavljam kućanske poslove, odlazim u nabavu namirnica, donosim lijekove, unosim ogrjevna drva. Radim sve što je potrebno – kaže Anica Tivanovac.

Snježana Fridl
Najčitanije iz rubrike