Osijek
DVIJE GODINE NAKON NAJAVLJENE OBNOVE

Istočna strana Zrinjevca i dalje u očajnom stanju
Objavljeno 28. listopada, 2020.

Više od dvije godine otkako je najavljena obnova sportske dvorane Zrinjevac i istočnog dijela istoimenog parka, mjesto u kojem su postignuti najveći uspjesi osječkog dvoranskog sporta i prostor u njegovu neposrednom okruženju i dalje su ruglo u središtu grada, a sportaši koji se koriste dvoranom treniraju u uvjetima nedostojnim urbane europske sredine.

Svatko tko je bar jednom kroz istočni dio parka Zrinjevac prošao za vrijeme ili nakon kiše to nije mogao učiniti bez zaobilaženja velikih lokvi kao u slalomu ili pak preskakanja manjih. Također, niz betonskih klupa iza zapadne strane dvorane, na kojima su rado provodili vrijeme stanovnici tog dijela grada, već je dugi niz godina potpuno devastiran.

Vani blato, unutra hladnoća i propuh. Tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati Sportska dvorana Zrinjevac. Oni koji se njome koriste, a njih je mnogo, od rukometašica i rukometaša do osječkih srednjoškolaca, kažu kako dvorana jedva ispunjava elementarne uvjete za rad. Derutni krov prokišnjava, klimatizacijski sustav ne postoji... Niz problema muči sportske kolektive čiji je dom u toj legendarnoj dvorani, sagrađenoj sada već davne 1973. godine.

- Grijanje i hlađenje definitivno su najveći problem. Svlačionice su također u lošem stanju. Ako ćemo se uspoređivati s afričkim standardima, onda imamo genijalne svlačionice, međutim, ako znamo da se naša djeca tu moraju tuširati i spremati, onda one nisu na razini jednog europskog grada - rekao nam je u jednom od ranijih tekstova o ovoj temi Goran Crnov, predsjednik ŽRK-a Osijek, koji je jedan od korisnika dvorane.

Dok je zapadni dio obnovljen prije pet godina, kada je uređena staza za šetanje, rolanje i bicikliranje te izgrađeno dječje igralište, a u investiciju od ukupno 2,5 milijuna kuna, uračunana je bila i nova komunalna oprema, zelenilo, mlada stabla i cvjetne gredice, istočni još uvijek čeka uređenje.

Zbog nemogućnost da uspostavimo komunikaciju s odgovornima u gradskoj upravi, kojoj smo nakon najave da bi obnova dvorane i parka trebala početi u drugoj polovini 2019. godine i treći put poslali upit zbog čega taj projekt još uvijek nije započeo, nije nam poznato kada će korisnici dvorane i građani Osijeka koji već godinama gacaju po lokvama i blatu Zrinjevca dočekati njegovu obnovu.

Prije dvije godine krov dvorane Zrinjevac iznajmljen je investitoru, koji je ondje instalirao solarnu elektranu. Od te se investicije osigurava dio sanitarne tople vode. I. Alilović
Trenutačno je dvorana Zrinjevac prepuna aktivnosti u kojoj djeluju brojni sportski klubovi i dvije škole
Najčitanije iz rubrike