Svijet
OD POSLJEDICA COVIDA-19 UMRLO JOŠ PET OSOBA

Slovenija: 1499 novih slučajeva, broj dnevnih zaraza u tjedan dana udvotručen
Objavljeno 27. listopada, 2020.

LJUBLJANA - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1499 novih zaraza koronavirusom,  od posljedica Covida-19 umrlo još pet osoba, a broj novih dnevnih zaraza udvostručen je u tjedan dana, objavila je u utorak slovenska vlada.

Broj novozaraženih je veći nego prethodni dan kad je bilo 1113 novih infekcija, no postotak zaraza u testiranoj populaciji je nešto smanjen, s preko 30 posto na još uvijek visokih 26 posto.
S podacima od zadnjih 24 sata broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 25579, a broj preminulih na 256.
Slovenska 14-dnevna incidencija zaraza na 100.00 stanovnika sada je trenutno 780.
U bolnicama je trenutno 560 covid pacijenata, od čega 86 na intenzivnim odjelima, potvrdilo je u utorak ministarstvo zdravstva.
U usporedbi sa stanjem od prije tjedan dana broj novozaraženih je udvostručen, što govori o tempu širenja epidemije zbog čega su na snazi policijski sat te načelna zabrana kretanja izvan granica matičnih općina.

Prošlog je ponedjeljka, sa 4326 testiranja, bila potvrđena 801 zaraza. Epidemiolozi govore o "eksplozivnom" širenju virusa u populaciji zbog čega je bilo potrebno zaoštravanje mjera, koje će potrajati najmanje do kraja ovoga tjedna.
Očekuje se da se broj novozaraženih na dnevnoj bazi idućih dana neće bitno smanjivati, a vlada će o mogućem ublažavanju ili zaoštravanju mjera po regijama, ovisno od konkretne epidemiološke situacije, ponovo odlučivati krajem ovoga tjedna.

Zbog velikog rasta hospitalizacija najavljeno je da će za oboljele od Covida-19 biti osigurano dodatnih 700 postelja, po potrebi i više, ali je ministar zdravstva Tomaž Gantar upozorio da je i dalje glavni problem kako osigurati obučeni kadar kojega već sada jako nedostaje.

(Hina)

Možda ste propustili...

NISKOTARIFNI ZRAČNI PRIJEVOZNIK FLYDUBAI

Prvi let između Dubaija i Izraela

ZA ONE KOJI SE NE PRIDRŽAVAJU MJERA PROTIV PANDEMIJE

Veće kazne u Sloveniji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON LOKALNIH IZBORA POLITIČKA SLIKA BIH MIJENJA SE

Bakir Izetbegović mora birati između supruge i stranke

2

WHO: POTREBNO JE BAREM 60 POSTO IMUNIZACIJE ZA BLOKADU COVIDA-19

Fauci: Cijepite se čak i ako ste imali koronavirus

3

IRANCI ZAPRIJETILI OSVETOM

Iranski predsjednik Rohani optužio Izrael za ubojstvo nuklearnog znanstvenika