Osijek
POTICANJE ZAPOŠLJAVANJA

Županija potpisala ugovore za stručno osposobljavanje 25 dugotrajno nezaposlenih osoba
Objavljeno 27. listopada, 2020.

S ciljem poticanja zapošljavanja, stvaranja dodatne motivacije u traženju posla, ali i kao odgovor na potrebe poslodavaca, Osječko-baranjska županija u utorak je s predstavnicima Pučkog otvorenog učilišta i Zavoda za informatiku potpisala Ugovor o izvođenju programa ECDL edukacije za 15 dugotrajno nezaposlenih osoba te Ugovor o osposobljavanju za rad u računovodstvu za mala poduzeća za 10 dugotrajno nezaposlenih osoba.

- Nastavljamo našu dugogodišnju aktivnost osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih i teže zapošljivih skupina, posebno u ovoj epidemijskoj krizi, da lakše pronađu posao i budu konkurentniji na tržištu radne snage. Posebno zahvaljujem današnim potpisnicima, vjerujem da će uz našu financijsku potporu i njihovo stručno znanje svi oni koji su odabrani brže pronaći posao - kazao je zamjenik župana Petar Lagator.
Za projekte edukacije dugotrajno nezaposlenih osoba OBŽ je ove godine iz proračuna izdvojila 300 tisuća kuna. Osim ECDL edukacije i edukacije za rad u računovodstvu, do kraja godine u planu je provesti i edukacije za voditelja EU projekata te asistenta u nastavi. Također, osim same edukacije, OBŽ u potpunosti financira i trošak prijevoza na predavanja.
- Program ECDL edukacije odabrali smo zato što gotovo da nema niti jedne četverogodišnje škole koja kao uvjet ne traži osnovnu informatičku pismenost, dok je osposobljavanje za rad u računovodstvu rezultat praćenja tržišta koje iskazuje potrebu za takvim kadrom, a s druge strane se polaznicima ostavlja i mogućnost samozapošljavanja, obzirom da će znanja koja će steći biti dovoljna i za pokretanje vlastitog posla - kazala je Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ.

Nakon što se OBŽ zahvalio na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji, Ivan Ravlić, predstojnik HZZ-ova Regionalnog ureda Osijek, osvrnuo se na trenutnu situaciju na tržištu rada.
- Krajem rujna ove godine u Područnoj službi Osijek bilježili smo 16.800 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine 13 posto više, međutim, ipak za tri posto manje u odnosu na kolovoz ove godine. Od samog početka krize u Područnoj službi Osijek bilježimo porast od 500 nezaposlenih osoba, što nije toliko puno u odnosu na ostatak RH, gdje je u ožujku ove godine bilo 135.000 nezaposlenih, a sada 152.000. Kroz Vladine mjere očuvanja radnih mjesta i potpore poduzetnicima, kojima pokušavamo održati razinu zaposlenosti i utjecati na negativne trendove, zaprimili smo oko 5,5 tisuća zahtjeva poduzetnika kojima je obuhvaćeno oko 30 tisuća zaposlenih osoba na našem području te je u tu svrhu utrošeno više od 310 milijuna kuna - kazao je Ravlić. I. Alilović

Najčitanije iz rubrike