Novosti
DUGOVANJA ZDRAVSTVA NARASLA NA VIŠE OD 10 MILIJARDI KUNA

Nestašice lijekova neće biti, veledrogerijama 1,84 milijarde nakon rebalansa
Objavljeno 26. listopada, 2020.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s veledrogerijama, kako će, nakon u petak isplaćenih 300 milijuna kuna, kroz rebalans državnog proračuna za plaćanje duga veledrogerijama biti osigurana ukupno jedna milijarda i 840 milijuna kuna.


Kroz rebalans će za Ministarstvo zdravstva biti osigurana milijarda i 340 milijuna kuna te dodatnih 200 milijuna HZZO-u za plaćanje lijekova ljekarnama, a to je ukupno milijarda i 840 milijuna kuna, rekao je Marić. Detalji o preraspodjeli novca unutar proračuna bit će poznati u četvrtak, kada će se o rebalansu raspravljati na sjednici Vlade, najavio je. Cilj je, kazao je, rokove plaćanja svesti na 180 dana, a sve troškove iznad toga riješiti. Kazao je i kako je preduvjet za plaćanje unutar zakonom predviđenog roka od 60 dana moguće jedino ako nema generiranja novih dugova, za što je nužno donijeti i mjere koje će to omogućiti. "Problematika je složena i učinit ćemo sve što je u našoj moći da ne dođe do poremećaja u lancima opskrbe, poglavito lijekova, ali i da je paralelno s rješavanjem ovih problema nužno donijeti i mjere koje će dovesti do toga da ne dođe do generiranja novih obveza", izjavio je. "Bilo bi sjajno kad bi problematika dugova prema veledrogerijama te poglavito stari i trenutačni dugovi bili jedini problem. Dugovi prema veledrogerijama iznose između 4,5 i pet milijardi kuna, a ukupni drugovi zdravstvenog sustava s 30. rujna došli su na 10,5 milijardi kuna. Sustav mjesečno generira prosječno 220 milijuna kuna novih obveza, a u protekla dva mjeseca dinamika je čak i ubrzana, s obzirom na pandemiju", kazao je ministar financija.


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako pojedine bolnice još nisu iskazale nedostatak lijekova te pretpostavlja da imaju određene rezerve koje će biti dostatne do rebalansa proračuna. Kazao je kako su ukupne obveze u zdravstvu narasle na više od 13 milijardi kuna te su povećane u odnosu na prošlu godinu zbog dva razloga - povećanja plaća u zdravstvu te zbog velikih izdvajanja na posebno skupe lijekove. "Hrvatska izdvaja nešto više od 800 eura po stanovniku, što je 7,4 posto BDP-a, a to je daleko ispod prosjeka EU-a, gdje je taj postotak oko 9,9 posto, odnosno prosječno izdvajanje iznosi 3070 eura. Dakle, mi s mnogo manje novca osiguravamo gotovo jednaka prava na razini skandinavskih zemalja", kazao je Beroš.


Budući da zdravstveni sustavi godišnje poskupljuju od pet do deset posto, nužno je, ako se žele zadržati prava osiguranika, povećati izdvajanja u zdravstveni proračun putem doprinosa i transfera iz državnog proračuna, kazao je Beroš. Predstavnici veledrogerija ocijenili su sastanak pozitivnim, ali su najavili i da će do rebalansa proračuna trajati otežana isporuka lijekova.
"Do rebalansa možemo samo najaviti da ćemo imati otežanu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda. Isporuka je otežana, jer se i mi susrećemo s određenim blokadama dobavljača i nestašicama lijekova", rekla je predstavnica veledrogerija Dijana Percač. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana