Novosti
OPĆINA CRNAC JEDINSTVENA JE U HRVATSKOJ:

Naši su mještani savjesni, od početka epidemije nemamo nijednog oboljelog
Objavljeno 27. listopada, 2020.
Rijetka je pojava u vrijeme širenja koronavirusa da područje jedne cijele općine od početka pandemije nema nijednoga oboljeloga. Upravo je tako, srećom, stanje u općini Crnac. Mještani ne mogu biti sretniji, a posebno je ponosan načelnik Općine Mato Damjan koji je uložio golem trud kako bi se spriječila pojava zaraze.


"Poljoprivreda je, kako kažu naši stari, tvornica pod vedrim nebom. I svoje radno vrijeme naši OPG-ovi provode vani. Možda je tajna u tome. Okupljanja ispred trgovina i kafića nema, na misama se drže mjera, a jedini koji su kršili pravila bili su oni koji su dolazili izvana, i to još onda kad su se morale imati propusnice. Mi, kao općina, mnogo radimo na upozoravanju mještana na pridržavanje mjera, činimo sve i iznad svojih mogućnosti kako bismo svima osigurali sve što je potrebno za zaštitu, ali paralelno i normalan život tijekom ovog stanja", kaže Damjan. U ovoj priči znatno je pomogao i program ‘‘Zaželi‘‘, jer na području općine ima jako mnogo starijeg stanovništva. "O njima brinemo i mimo ovoga projekta, ali kroz njega imamo kudikamo bolje uvjete i jaču zaštitu", kaže koordinatorica programa ‘‘zaželi‘‘ Nicole Velić. Sve ono osnovno i potrebno mještani obavljaju u središtu općine, ili u svojim naseljima. "U Crncu imamo ambulantu, ljekarnu, trgovine, pa i kafić, tako da mještani baš u nužnosti odlaze u velike gradove, dakle, ako je riječ o poslu ili o nekoj drugoj nužnoj stvari. Presretan sam da su naši sumještani savjesni, a mnogo znači i taj naš zdravi način života, na otvorenome i na čistom zraku, bilo zbog rada u polju, ili provođenja slobodnog vremena. Nadamo se da će ovakvo stanje u našoj općini ostati do samog kraja ove nesretne pandemije koronavirusa", zaključio je načelnik Damjan. U cijelu priču oko zaštite uključene su i udruge.
"Mi, kao hrvatski branitelji, također pomažemo Općini u provođenju mjera zaštite, a sukladno svemu nismo organizirali neke velike događaje, osim redovnih polaganja vijenaca i paljenja svijeća za obljetnice pogibije naših suboraca. Većina naših članova su i poljoprivredni radnici i svi smo uglavnom vani, na polju, neki su i angažirani u sportu, u našem nogometnom klubu, dakle nema tu neke velike tajne, boravak na otvorenom, i prije svega velika odgovornost", kaže dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja Crnac Božo Kusić.V.Grgurić
VPŽ: NEDJELJA JE BILA REKORDNA
Virovitičko-podravska županija od početka pandemije bilježi 556 zaraženih osoba, od čega je 13 osoba preminulo, i to sedam muškaraca i šest žena. Na liječenju je u Općoj bolnici Virovitica trenutačno desetero pacijenata oboljelih od koronavirusa, a istodobno ih je i troje s područja VPŽ-a na liječenju u Kliničkoj bolnici Osijek. Inače, nedjelja je bila rekordan dan za VPŽ koji je ubilježio čak 51 novozaraženu osobu koronavirusom, od čega su epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok epidemiološki obradili 37 novoinficiranih i oni dolaze s područja sljedećih gradova i općina: Virovitica (16), Orahovica (6), Voćin (5), Čačinci (3), Slatina (2), Suhopolje (2) te Pitomača Gradina i Lukač po 1.