Novosti
VLADA JE IZIŠLA U SUSRET CESTOVNIM PRIJEVOZNICIMA

Teretni prijevoz nije pogođen kao putnički
Objavljeno 27. listopada, 2020.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u povodu zagrebačkog prosvjeda cestovnih prijevoznika održanog u ponedjeljak ističe kako teretni prijevoz nije pogođen koronakrizom kao putnički te da je Vlada provela niz mjera pomoći prijevozničkom sektoru. U Ministarstvu priznaju da je sektor prometa, uz turizam, jedan od najpogođenijih, no ističu da, prema podatcima kojima raspolažu, prijevoz tereta nije znatno pao kao putnički. Podsjećaju da je Vlada od samog početka pandemije donijela niz mjera za pomoć teretnim prijevoznicima. "Neke od tih mjera su donesene i prije same pandemije, poput one o povratu trošarina za teretni prijevoz, prema kojima su teretni prijevoznici, prema procjeni, ostvarili 240 milijuna kuna povrata. Takvu odluku nije donijela ni jedna prethodna vlada", kažu u Ministarstvu.
Dodaju da su prilikom izrade zakonskih prijedloga i pravilnika vezanih uz teretni promet prihvaćeni prijedlozi Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika. H
Odobreni popusti i za cestarine
Osim toga, kako navode u Ministarstvu, prijevoznicima su odobreni znatni popusti za plaćanje autocesta u nadležnosti Hrvatskih autocesta. Vezano uz zahtjeve prosvjednika, među kojima su oslobađanje od parafiskalnih nameta, poput pristojbe za radiotelevizijsku pretplatu, naknade turističkim zajednicama te ukidanje obveznog članstva u komorama, iz Ministarstva naglašavaju kako to nije u njihovoj domeni.
Možda ste propustili...