Novosti
SABORSKI ODBOR ZA ZDRAVSTVO:

Zdravstveni se sustav mora restrukturirati
Objavljeno 27. listopada, 2020.
Predsjednica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac (SDP) istaknula je u ponedjeljak, nakon rasprave o dugu u zdravstvu, kako je potrebno njegovo ozbiljno restrukturiranje na drugačijim temeljima, ali u skladu s mogućnostima, no i da ostane solidarno i skrbi o svakom pacijentu.


Na sjednici saborskog Odbora o temi dugova u hrvatskom zdravstvu upozoreno je kako je dug veledrogerijama 11 milijardi kuna, od kojih je dospjelo 4,39 milijardi, bolnički dug 3,8 milijardi te 1,5 milijardi zbog pogrešno obračunatih prekovremenih radnih sati zdravstvenog osoblja.


Također je upozoreno i da je zdravstveni sustav na izmaku snaga te se sve teže nosi s naraslim potrebama zbog pandemije koronavirusa, s obzirom na povećani broj bolesnika.


Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je na sjednici sudjelovao videovezom, iznio je podatke da je na dan 30. rujna ukupan dug zdravstvenog sustava bio 13,83 milijarde kuna, od kojih je dospjelo 6,2 milijarde te za lijekove 4,5 milijardi kuna.


Ocijenio je kako je sadašnji okvir funkcioniranja zdravstva dugoročno neodrživ i da ga je potrebno učiniti samoodrživim i financijskim stabilnim, no da je ova koronakriza zaustavila nastojanja da ga se reorganizira.
Na upit člana Odbora Mladena Karlića (HDZ), ministar Beroš rekao je kako se razmatraju i alternativne mogućnosti nabave lijekova te u tom smislu osnivanja državne veledrogerije, kao i izravne nabave lijekova iz Europske unije.H