Osijek
U SIJEČNJU POČINJE RAD KREMATORIJA

Kremiranje, s lijesom,
stajat će 3000 kuna
Objavljeno 27. listopada, 2020.
U siječnju 2021. u Osijeku bi trebalo biti moguće kremiranje preminulih. Naime, drugi krematorij u Hrvatskoj, projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna, bit će završen 15. prosinca ove godine i nakon što prođu redovite inspekcijske procedure, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, trebao bi početi rad.

Podsjetimo, krematorij se nalazi na Centralnom groblju i prilikom izvođenja radova vodilo se računa o tome da se postojeća infrakstruktura maksimalno iskoristi te na taj način reduciraju troškovi krematorija, koji će biti na raspolaganju cijeloj regiji.

- Do početka rada krematorija obavit će se i obuka djelatnika za rad na poslovima s kremacijskom peći. Za sada će taj posao obavljati pet Ukopovih djelatnika, koji će proći obuku, no bude li potrebe, vjerojatno ćemo zapošljavati i nove ljude - najavio je direktor Ukopa Hrvoje Ostrički, objasnivši da se trenutno gradi novi set kolumbarija, sa 184 mjesta za urne, no podsjetio je da se urne mogu polagati i u postojeća grobna mjesta.

Sama kremacija, objašnjava Ostrički, daleko je jeftinija od klasičnoga pogreba i stoji oko 1800 kuna. Ta cijena obuhvaća kremaciju, pregled patologa, urnu i poslove evidencije pokojnika. Doda li se tomu cijena kremacijskoga lijesa, kremiranje u konačnici stoji oko 3000 kuna. Ostrički kaže da je u posljednje tri godine u Osijeku zainteresiranost za krematorij velika, a osim europskoga trenda kremacije umjesto klasičnoga pogreba razlog je tomu i što se pokojnici na kremiranje više neće voziti u Zagreb. Ostrički pretpostavlja da će krematorij pružati uslugu građanima u krugu od bar stotinjak kilometara oko Osijeka.

- U pravilu zainteresiranost za kremaciju raste iz mjeseca u mjesec, a godišnje ih se iz naše regije u Zagrebu obavi stotinjak. Ne samo što ćemo biti na usluzi građanima regije nego ćemo u krematoriju i zbrinjavati patološki otpad iz bolničkih ustanova. Tako se taj otpad više neće voziti u Zagreb, nego ćemo ga, u suradnji s desetak bolničkih ustanova, zbrinjavati u našem krematoriju – objasnio je direktor Ukopa.

Rad samoga krematorija komentirao je i Tomislav Magić, iz tvrtke Mimaris, izvođača radova. Objasnio je da je riječ o kremacijskoj peći s 800 kW, pogonsko joj je gorivo plin i ispunjava najviše ekološke standarde. Tu je i kontinuirano mjerenje emisije dimnih plinova, a proces je kremacije automatiziran.

Inače, gledajući trendove, zanimanje za kremiranje sve je veće. Tako je u Zagrebu u posljednjih 30 godina kremirano oko 130 tisuća pokojnika. Primjerice, u Njemačkoj se kremira oko 50 posto ukupno preminulih osoba, u Švedskoj 95, a u susjednoj Sloveniji 88 posto. Dodajmo tomu da se krematorij u Osijeku u cijelosti financira iz proračuna Grada, i to u iznosu od 3,5 milijuna kuna, od kojih 1,5 milijuna kuna iz komunalnog doprinosa, a dva milijuna iz kreditnog zaduženja.
M. Mihelić
Gradi se novi set kolumbarija, sa 184 mjesta za urne, no one će se moći polagati i u postojeća grobna mjesta
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

URBANOCID NAD SPOMENIKOM PRIRODE

Pa kako vas nije stid parkirati u Perivoju?

2

GOSPOĐA GAJIĆ TRENIRA I INSPIRIRA

Fit baka Barbara: 81 mi je godina tek!

3

DO KRAJA STUDENOGA

Most će uskoro biti snježnobijeli