Regija
ŠTITAR VEĆ 14 GODINA “NA ČEKANJU”

Hoće li Općina morati sama graditi dvoranu?
Objavljeno 27. listopada, 2020.
Načelnik će predložiti Općinskom vijeću da Općina osigura dio sredstava, ostatak će ponovno tražiti od Županije i Ministarstva
ŠTITAR - Po čemu su djeca iz Štitara manje vrijedna od ostale djece u Hrvatskoj, pita se općinski načelnik Marko Bikić, koji nam se požalio da štitarski učenici još uvijek nemaju školsku sportsku dvoranu ni uvjete za održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, što je, ustvrdio je, poražavajuće i neprihvatljivo.Podsjeća da projektna dokumentacija za gradnju dvorane postoji još od 2006., a Vukovarsko-srijemska županija je, kao osnivač škole, u njezinu izradu uložila znatna sredstva. Ishođena je i građevinska dozvola, ali novac za ovu kapitalnu investiciju do danas nije osiguran. A sudeći prema informacijama iz Županije, vrlo je teško reći kada će i biti jer, kratko su pojasnili, novca jednostavno nema.

Sagradili temelj
Projektom je predviđena gradnja jednovalentne dvorane vrijedne približno sedam milijuna kuna, a riječ je o standardnoj tipskoj dvorani, kakvu, primjerice, ima OŠ Mate Lovraka u Županji, koja je, napominje Bikić, sasvim dovoljna za njihove potrebe. Podsjeća da su se 2010., kada je građevinska dozvola bila na isteku, tadašnji ravnatelj škole i on sastali s bivšim resornim pročelnikom VSŽ-a kako bi se pronašlo rješenje.

- Rečeno nam je da novca nema i, što se njih tiče, građevinska će dozvola isteći, a da Županija uvijek može napraviti novu projektnu dokumentaciju. Ja se kao načelnik s tim nisam složio i predložio sam da se krene u gradnju, da se napravi bar dio radova i sačuva građevinska dozvola, što on nije prihvatio - govori Bikić.

Općina je tada, u dogovoru sa školom, napravila spojni temelj od škole do zgrade, prijavili su gradilište i spasili projektnu dokumentaciju. Radove je financirala Općina. Od tada je prošlo već deset godina, bez ikakvih naznaka o tome da bi gradnja u dogledno vrijeme mogla biti nastavljena.

Svjestan te činjenice, koja znači da štitarski učenici, ako Općina sama nešto ne poduzme, zasigurno još dugo neće znati kako je nastavu tjelesnog odgoja imati u dvorani i koristiti sve njezine mogućnosti i prednosti, Bikić je odlučio napraviti iskorak. Ponudit će sufinanciranje gradnje tog kapitalnog projekta.

Traži sastanak
- Predložit ću Općinskom vijeću da se u proračunu za 2021. planira iznos od 2.000.000 kuna za gradnju dvorane, a za ostatak sredstava ići ćemo sa zahtjevom prema Županiji i državi. Ako oni i dalje budu pasivni i ne budu reagirali, Općina će je, uz odluku Vijeća, morati sama sagraditi, ako treba i na štetu svih ostalih investicija, jer nakon 14 godina otkako je izrađena dokumentacija, ovo je doista sramota - zaključuje. Ponovno će tražiti sastanak s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i resornom županijskom pročelnicom kako bi skupa s ravnateljicom škole razgovarali o toj temi i zamolili ih, ako je moguće, da u proračunu za 2021. planiraju sredstva za dvoranu u Štitaru.

Kontaktirali smo i pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje VSŽ-a Jadranku Mustapić-Karlić, koja je kazala da za tu investiciju zasad nema novca.

Marija Lešić Omerović
“TROŠKOVA JE PUNO I NOVCA NEMAMO”
“Svako dijete prema pedagoškom standardu zaslužuje imati dvoranu i da imamo novca, sagradili bismo je svima. Zasad ni za Štitar nismo u mogućnosti osigurati novac. Imali smo i puno nepredviđenih troškova. Za sanaciju triju škola, koje su prokisnule i imale velike štete, dali smo 5,4 milijuna kuna. S 1,5 milijuna kuna sufinanciramo obnovu Andrićeve škole u Vukovaru, za dvoranu u Babinoj Gredi moramo osigurati 7.000.000 kuna”, kaže pročelnica. Dodaje da ministarstvo sada obavlja samo sanaciju oštećenih objekata ili gradnju onih koji su ranije započeti.
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike