Crna kronika
OSUĐEN NA UVJETNU KAZNU

Ukrao je dječja kolica i prodao ih za 150 kuna
Objavljeno 27. listopada, 2020.
Saznavši da su kolica ukradena, čovjek koji ih je kupio vratio ih je vlasnici i sve prijavio

S. G. (40) osuđen je na uvjetnu kaznu zbog krađe dječjih kolica u Osijeku. Općinski sud u Osijeku 40-godišnjaka je nepravomoćno osudio na deset mjeseci zatvora, no kazna se neće izvršiti ako u sljedeće dvije godine ne počini novo kazneno djelo.


S.G. je osuđen jer je 14. ožujka 2017. godine između 17 i 18 sati u Ilirskoj ulici u Osijeku, iz stubišta stambene zgrade ukrao dječja kolica u vrijednosti od 4000 kuna, a potom ih prodao I. Đ. za 150 kuna. U prvom suđenju Osječanin je oslobođen krivnje, no viši sud prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i vratio predmet na ponovno suđenje.


Svjedok I. Đ. na sudu je rekao kako je spornog dana sreo S. G. kada se vraćao iz teretane. Znao mu je posuđivati novac za alkohol i kocku, te mu je S. G. bio dužan. Kada ga je sreo na križanju kod Anina groblja, S. G. je imao kolica u kojima je gurao - bocu alkohola!? Pitao je 40-godišnjaka kada će mu vratiti novac, na što je on rekao da ima ova kolica te mu ih je dao za 150 kuna, zato što mu je trebalo još novca. I. Đ. je namjeravao kolica pokloniti prijateljici njegove prijateljice koja je imala djecu i bila je slabijeg imovinskog stanja, pa je potom kolica odvezao do njegove prijateljice kod koje je išao na kavu. Kako je prijateljica njegove prijateljice, kojoj je htio pokloniti ta kolica, vidjela oglas na Facebooku da su kolica ukradena i vlasnici mole da im se vrate, odmah mu je to javila i on je podnio prijavu policiji. Na Facebooku je pisala i adresa na koju se kolica trebaju vratiti, te ih je I. Đ. istoga dana i vratio.

U ponovljenom sudskom postupku pročitan je iskaz vlasnice kolica. Žena je navela kako je toga dana u jutarnjim satima suprug išao na posao, a 20-ak minuta nakon što je izišao iz stana nazvao ju je da provjeri jesu li ispod stubišta kolica jer mu se učinilo da ih nema. Otišla je i vidjela da su dječja kolica doista nestala, pa su to prijavili policiji. Istoga dana u večernjim satima sjedili su na balkonu koji gleda na parkiralište i vidjeli kako se zaustavlja njima nepoznati automobil u kojem su bile dvije muške osobe. S obzirom na to da su bili na trećem katu, nije ih mogla jasno vidjeti. nekoliko minuta nakon toga utvrdili su da su im kolica vraćena. Suprug je izišao na parkiralište, gdje su kolica bila ostavljena. Nakon toga zvali su policajce, koji su napravili očevid i uzeli otiske. Dijete im je u to vrijeme bilo staro oko šest mjeseci.
Sandra Lacić
MORALNA OSUDA ZBOG KRAĐE
Prilikom odlučivanja o vrsti i mjeri kazne koju će primijeniti sud je uzeo u obzir stupanj krivnje okrivljenog S.G., pobude iz koje je kazneno djelo počinjeno, jačinu povrede zaštićenog dobra i okolnosti u kojima je kazneno djelo počinjeno, te pogibeljnost samog kaznenog djela i svrhu kažnjavanja.

- Sud smatra da će samo izricanje kazne bez njezina izvršenja dovoljno djelovati na okrivljenika i time će biti izražena moralna osuda zbog počinjenog djela, čime će se utjecati na okrivljenika da ubuduće ne čini kaznena djela te na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenog djela i pravednosti kažnjavanja počinitelja - navodi se u obrazloženju presude Općinskog suda u Osijeku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike