Regija
POKAZNA VJEŽBA SUSTAVA CIIVILNE ZAŠTITE „DESIČEVO 2020.“

Nestala ozlijeđena osoba
uspješno je pronađena i zbrinuta
Objavljeno 25. listopada, 2020.

POSAVSKI PODGAJCI - Na području općine Drenovci, u naselju Posavski Podgajci, u dijelu šume Desičevo, sukladno epidemiološkim mjerama, uspješno je provedena terensko-pokazna vježba sustava civilne zaštite „Desičevo 2020”. Pokazne vježbe su, kako ističu u Ravnateljstvu Civilne zaštite MUP-a, najsloženiji i najučinkovitiji oblik provjere osposobljenosti, opremljenosti, planskih dokumenata i djelovanja operativnih snaga i sudionika sustava CZ-a. Provode se u uvjetima simuliranih prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća, kako bi se postigla maksimalna razina pripravnosti s ciljem pružanja efikasne potpore ugroženom stanovništvu.

Vježba „Desičevo“ je pokazala dobru pripremljenosti, suradnju i koordiniranost svih operativnih snaga županijskog i lokalnog sustava civilne zaštite, a svi sudionici vježbe spremnost u slučaju potrebe uspješno djelovati na terenu. Tema je bila potraga, pronalazak i spašavanje ozlijeđene osobe izvan urbanog područja. A sve je krenulo kada je Županijski centar 112 Vukovar zaprimio poziv dezorijentirane i uspaničene muške osobe, koja se na području šume Desičevo izgubila i teže ozlijedila. Odmah su o svemu obaviješteni OKC PU Vukovarsko-srijemske i voditelj Službe CZ-a Vukovar, a potom i načelnik općine Drenovci Jakša Šestić. U 9,10 sati je stigao zahtjev OKC-a za lociranje broja pozivatelja te organiziranje potrage za izgubljenom i ozlijeđenom osobom. Općinski načelnik je donio odluku o aktiviranju dijela operativnih snaga sustava CZ-a općine Drenovci i organizirana  je koordinirana potražna akcija, koja je uspješno privedena kraju. Izgubljena i teže ozlijeđena osoba je pronađena, na propisan način pružena joj je prva pomoć te je transportirana do lokacije zapovjednog vozila.

Organizatori pripreme i sudionici vježbe bili su Općina Drenovci, Služba civilne zaštite Vukovar, Postaja granične policije Vrbanja, HGSS - Hrvatska gorska služba spašavanja, DVD Drenovci i Posavski Podgajci, Lovačko društvo Fazan i Postrojba CZ-a općine Drenovci.
Vježbom „Desičevo 2020“ potvrđena je sposobnosti organizacije i vođenja potrage, osposobljenosti i uvježbanosti dijela operativnih snaga lokalnog i županijskog sustava civilne zaštite.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

U POVODU 119. OBLJETNICE SMRTI STROSSMAYERA

HNS-ov vijenac

ZA REKONSTRUKCIJU ZGRADE STARE KOŽARE U VIROVITICI

HGSS-u još 45.000 eura od Županije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana