Sport
MEĐUNARODNA ZAVRŠNICA U SARAJEVU

Sportske igre mladih ne poznaju
granice, svi zajedno kao jedan tim
Objavljeno 25. listopada, 2020.

SARAJEVO

Grad Sarajevo je po prvi put bio domaćin velike međunarodne završnice 24. Plazma Sportskih igara mladih koja se održala na sportskim terenima hotela Hills i Hollywood.

Prvi je to put da Split nije ugostio najbolje ekipe iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, no Igre su imale poseban razlog za to: obilježavanje 10. obljetnice Plazma Sportskih igara mladih u Bosni i Hercegovini. Sigurnost i zdravlje svih sudionika su u svakom trenutku bili na prvom mjestu tako da su sva natjecanja i ceremonija zatvaranja organizirani prema svim preporukama epidemioloških službi Bosne i Herccegovine.

Cilj je da budući naraštaji kroz sport, upoznaju sebe, ali i druge, steknu samopouzdanje, razviju osobnost, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike te steknu prijatelje za cijeli život. Djelić atmosfere natjecanja i druženja dočarano je kroz revijalnu štafetu predstavnika sudionika međunarodne završnice iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Međunarodna završnica okupila je državne prvake iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u svih 10 sportskih disciplina: Coca-Cola Cupu, šahu, atletici, graničaru, malom nogometu za 2009. godište, HEP turniru u rukometu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolnom tenisu, Kinder turniru u košarci, odbojci, odbojci na pijesku, no pod ovogodišnjim geslom ''Zajedno kao jedan tim'' svi natjecatelji osvojili su zlatne medalje.

U sastavu reprezentacije Hrvatske iz Slavonije bili su: Petra Karij iz Slavonskog Broda (šah), Leoni Lukinović iz Bjelovara (šah), ekipa ''Krvopijice '' iz Osijeka (ulična košarka), Gabrijel Marjanović iz Privlake (stolni tenis). Momčad ''Marsonia ''Slavonski Brod u malom nogometu.U dvoranskoj odbojci nastupila je ženska ekipa OK Čepin i muška ekipa Mursa Osijek. U odbojci na pijesku nastupili su: Kristijan Bečeheli, Dominik Lasović, Marta Šarčević, Leonarda Sudarić, Sara Đurišić i Helena Floreani (svi iz Osijeka), u tenisu Ilija Kopić (Vinkovci).

Zdravko Marić, predsjednik Organizacijskog odbora Plazma Sportskih igara mladih, na svečanom zatvaranju između ostaloga je rekao:

- Ponosan sam na svoju ekipu, velika je stvar što smo i ove godine održali tradiciju i uspjeli dovesti natjecanje do kraja. Zahvalan sam ljudima u Sarajevu na organizaciji međunarodne završnice, uvjeti su bili fenomenalni, ali vjerujem kako ćemo se dogodine ponovno družiti u Splitu. Koristim ovu priliku kako bi se zahvalio i Vladi RH, na čelu s gospodinom Andrejom Plenkovićem, a posebne zahvale upućujem ministru Davoru Božinoviću koji je od početka bio s nama te nam pružao punu podršku, istaknuo je Marić.

Plazma Sportske igre mladih su u 24 godine dugoj tradiciji okupile više od 2 milijuna djece i mladih, a ova godina je opet bila rekordna po broju sudionika sa više od 70.000 tisuća natjecatelja samo u Hrvatskoj. Igre su trenutno aktivne u 3 zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u čijim sustavima godišnje sudjeluje više od 200.000 djece i mladih.

Mario Kokaj
Foto:

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana