Osijek
SVEČANO BOGOSLUŽJE U EVANGELIČKOJ CRKVI

Proslavljen Dan Reformacije i
150. obljetnica crkvene općine
Objavljeno 25. listopada, 2020.

U Evangeličkoj crkvi u Osijeku u Ulici Lorenza Jägera 7 u nedjelju je održano središnje svečano bogosluženje u povodu Dana Reformacije koje se inače obilježava u iduću subotu 31. listopada, ali i 150. obljetnice osnutka Evangeličke crkvene općine Osijek. Ovaj svečani događaj prenosila je i Hrvatska televizija na svom Prvom programu.

Bogoslužje je predvodio biskup Evangeličke Crkve u Hrvatskoj Branko Berić, a ovome činu nazočili su i biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve Péter Szenn, katolički pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, Miroslav Mišanović u ime pravoslavne Eparhije osječko-poljske i baranjske te predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije. Dragan Vulin. Na početku bogoslužja je dr. sc. Samir Vrabec, član prezbiterija Evangeličke crkvene općine Osijek, podsjetio na važnost Reformacije te važnih obljetnica, 500 godina od rođenja hrvatskog teologa i reformatora Matije Vlačića Ilirika te 490 godina Augsburške vjeroispovijedi.

Osim toga, osječki evangelici proslavlju i 150 godina od osnutka svoje crkvene općine. Biskup Branko Berić je u svojoj propovijedi podsjetio na okolnosti u kojima je nastala protestantska Reformacija i temeljnu želju Martina Luthera da pokrene razgovor, a ne odcjepljenje od Rimske Crkve. Istaknuo je da je i Rimokatolička Crkva u protekle 502 godine prošla vlastitu reformaciju. Podsjetio je i na približavanje dviju Crkava pa i potpisivanju zajedničke Izjave o opravdanju milošću Božjom. Berić je naglasio kako postoji samo jedan Isus Krist i jedna Crkva, iako je studija teološkog učilišta Gordon-Conwell pokazala kako na svijetu trenutno postoji 41.000 kršćanskih denominacija, od kojih svaka tvrdi da posjeduje pravu vjeru u Krista.

- Martin Luther naravno nije krenuo dijeliti Crkvu, ali i nije bio nježna duha. Da je objavio pet teza, a ne njih 95, vjerojatno bismo svi danas bili katolici. Ali, strastveni i revni Luther zagrmio je šokantnim jezikom... Premda je bilo mnogo reformi kroz stoljeća, sada je započela Reformacija. U 502 godine od početka Reformacije ponor između nas je narastao, a mi smo Kristovo tijelo slomili na sve više dijelova..., rekao je između ostalog biskup Berić, pozivajući na potrebu kršćanskog približavanja i suradnje unatoč teološkim razlikama. D.Celing

Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike