Osijek
GISKO POKREĆE USLUGU POKRETNE KNJIŽNICE

Knjige dovoze na kućni prag i građanima u (samo)izolaciji
Objavljeno 26. listopada, 2020.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek s početkom studenoga pokreće uslugu pokretne knjižnice. Usluga je ponajprije namijenjena onim korisnicima koji za njezino korištenje nisu uvjetovani radnim vremenom - osobama treće životne dobi, trajno ili privremeno nepokretnim i teško pokretnim osobama, osobama s invaliditetom te osobama koje su u samoizolaciji ili izolaciji prouzročenoj virusom SARS-CoV-2, koje zbog trajne ili privremene, ograničene ili onemogućene pokretljivosti ne mogu samostalno dolaziti u Knjižnicu.

- Korisnici kojima će se bibliokombijem knjige dostavljati na kućnu adresu dužni su navesti, tj. priložiti dokaz da nisu u mogućnosti doći do stajališta bibliokombija ili do zgrade Knjižnice, odnosno potpisati izjavu. Uslugu mogu koristiti svi članovi GISKO-a koji žive na području grada Osijeka i osječkih prigradskih mjesta. Usluga se dodatno ne naplaćuje osim eventualno nastale zakasnine - ističe Dino Radmilović, koordinator provedbe te usluge.

Knjižnična će građa biti iz zbirki posudbenih odjela Središnje knjižnice. Određen broj naslova - slikovnice, knjige za djecu i mlade, stripovi, popularnoznanstvena literatura namijenjena djeci i odraslima, klasici, novi naslovi i slično nalaze se u bibliokombiju i nude se korisnicima kao dodatni prijedlog uz već pripremljene naručene naslove koji se dostavljaju na kućnu adresu.

- Zahtjevi se primaju od četvrtka do utorka (prema potrebi i duže, jer cilj je biti što fleksibilniji prema korisnicima). U srijedu se obrađuju narudžbe (one koje nisu pripremljene već prethodno), priprema naručeno i obavlja izbor djela fonda koja idu u slobodnu ponudu te utvrđuje raspored dostave u skladu s adresama korisnika. Zahtjevi se primaju na posebno kreiranu e-mail adresu: bibliokombi@gskos.hr ili službeni mobitel koji služi samo za uslugu bibliokombija (099 492 8995). Dostava se obavlja četvrtkom i petkom u međusmjeni (od 12.30 do 14.30) zbog pretpostavke da se najviše čita vikendom. Ako se pokaže potreba za duljim razdobljem provedbe usluge zbog povećane potražnje, raspored će se prilagoditi. Korisnik će biti prethodno obaviješten o okvirnom vremenu dostave. Ako nije na navedenoj adresi, ostavlja mu se obavijest o posjetu. Knjižnična se građa ne ostavlja susjedima ili trećim osobama - pojašnjava Radmilović.

Usluga dostave knjiga na kućnu adresu, vjeruju u GISKO-u, poticaj je onim građanima koji inače nemaju naviku korištenja njihovih usluga da ih počnu koristiti. Prvo posudbom knjiga iz bibliokombija, potom, kako se usluga bude razvijala i širila, kroz kvartovske radionice, pa sve do većeg broja korisnika i posudbe naslova u Središnjici i ograncima, usluga čitaonice, kulturnih programa, aktivnosti i slično.

Ivana Rab Guljaš
TIM ZA PROVEDBU NOVE USLUGE
Nesmetano odvijanje usluge provodi GISKO-ov Posudbeni odjel za odrasle, a prema potrebi priključuju se i djelatnici drugih odjela ako koordinator usluge procijeni da je potrebno kako bi se sama usluga provodila neometano.

Za koordinatora provedbe i dodatnog osmišljavanja usluge imenovan je Dino Radmilović. Kolege u prvom timu uz koordinatora su Tena Tormaš Marković, Katarina Jukić i Sanja Movrin, a njihove zamjene Celine Carette, Boris Karapandža i Srđan Lukačević. Kada je god to moguće, kao vozač će s jednim od knjižničara ići domar ustanove.
Uslugu mogu koristiti svi članovi GISKO-a koji žive na području grada Osijeka i osječkih prigradskih mjesta
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike