Kultura
U PRIGODI MEĐUNARODNOG DANA NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE

Gradski muzej predstavio projekt čuvanja fonotečnih zapisa
Objavljeno 26. listopada, 2020.
POŽEGA


Više od 50 sati snimljenih originalnih zvučnih zapisa Gradskog muzeja Požega digitalizirano je i od sada dostupno u Etnološkom odjelu, uza svu do sada digitaliziranu građu požeškog kraja čiji se originali čuvaju u Institutu za etnologiju i folkloristiku. Rezultat je to projekta digitalizacije i restauracije fonotečnih zapisa požeškog kraja, koji je Gradski muzej predstavio u prigodi Međunarodnog dana nematerijalne kulturne baštine. Zanimljivost više je što je Gradski muzej projekt predstavio preko svog facebook-profila.


- Danas su ti zapisi nadasve dragocjena građa za brojne korisnike, od stručnjaka i znanstvenika brojnih profila, napose etnologa, etnokoreologa i etnomuzikologa, do umjetnika, glazbenika, učenika, studenata, folklornih društava i zaljubljenika u baštinu, stoga je njihova dostupnost od neprocjenjive važnosti - rekla je tom prigodom Maja Žebčević Matić, viša kustosica Gradskog muzeja Požega. Projekt digitalizacije i restauracije fonotečnih zapisa ostvaren je u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku, čija se dokumentacija sastoji od fonda rukopisnih zbirki, fototeke, filmoteke, videoteke i zbirke razglednica. Od 2002. Institut za etnologiju i folkloristiku omogućio je online pretraživanje baza podataka, a od 2015. nastoji osmišljenom stručnom pripremom i razvojem digitalnog repozitorija zahvaljujući metapodatcima što više građe učiniti pretraživom i javno dostupnom.

- Bez obzira na opsežnost građe i poslova pripreme, ograničene financijske i ljudske resurse, digitalizacijski projekti provode se kontinuirano, s pomoću raznih modela osiguravanja sredstava, poput ove uspješne suradnje s Etnološkim odjelom Gradskog muzeja Požega - rekla je dr. sc. Koraljka Kuzman Šlogar, voditeljica Dokumentacijskog odjela Instituta za entologiju i folkloristiku. B.S.T.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente